Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων: Καμία αύξηση στα τέλη

«Παγώνουν» τα δημοτικά τέλη σε όλο το νέο Δήμο. Την απόφαση αυτή έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με παράλληλη δέσμευση του Δημάρχου, για μείωσή τους την επόμενη χρονιά, η οποία θα γίνει εφικτή μέσα από το γενικότερο νοικοκύρεμα του Δήμου.

«Τα Δημοτικά τέλη δεν μεταβάλλονται. Μένουν στα επίπεδα που ήταν, τόσο στην πόλη των Ιωαννίνων όσο και στις Δημοτικές Ενότητες. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας και γίνεται πράξη. Συνάμα, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από τον εξορθολογισμό των οικονομικών να προχωρήσουμε σε μείωση τη νέα χρονιά», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Τα έσοδα του Δήμου, από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού υπολογίζονται στα 14,9 εκατομμύρια ευρώ.

Σταθερά επίσης, όπως είχαν καθοριστεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των πρώην Δήμων και νυν δημοτικών ενοτήτων, μένουν τα τιμολόγια του νερού. Να σημειωθεί επίσης, ότι από την ΔΕΥΑΙ, έχει ανακοινωθεί εδώ και ένα μήνα περίπου ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στην τιμή του νερού.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος επεσήμανε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατηθούν τα τέλη στα σημερινά επίπεδα και δεσμεύτηκε ότι ορισμένες κατηγορίες θα επανεξεταστούν, ώστε μέσα από μία συνολική μελέτη που θα κάνει η αρμόδια υπηρεσία, να διορθωθούν λάθη και αδικίες που υπάρχουν σήμερα.

ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Σταθερά παραμένουν τα τέλη κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων. Έτσι το τέλος για την πρώτη ζώνη της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων το τέλος φτάνει στα 70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως και για την δεύτερη ζώνη στα 58 ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δημήτρης Θεμελής, έχει ολοκληρωθεί η νέα Κανονιστική Απόφαση που αφορά στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους και την ηχορύπανση και θα κατατεθεί προς συζήτηση αμέσως μετά το Πάσχα.

«Θα προσδιοριστούν με ακρίβεια τα όρια στους κοινόχρηστους χώρους και για κάθε παράβαση θα υπάρχει αυστηρό πρόστιμο. Δεν είναι δυνατό να δημιουργούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός. Στην κατεύθυνση αυτή θα είμαστε άτεγκτοι», υπογράμμισε στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ- ΠΑΝΟ

Τα τέλη διαφήμισης κι ανάρτησης πανό παραμένουν σταθερά, όμως στη συνεδρίαση έγινε σαφής η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να βάλει τέλος στο σημερινό άναρχο καθεστώς που επικρατεί στην πόλη.

Η παράνομη αφισοκόλληση, η χρησιμοποίηση χώρων πέραν των προβλεπόμενων, η ανάρτηση σε στύλους της ΔΕΗ, σε δέντρα ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους, έχουν ως αποτέλεσμα μία αντιαισθητική εικόνα της πόλης, αλλά και την δημιουργία εστιών ρύπανσης.

Ο δήμαρχος καυτηρίασε ακόμη την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση αυτοσχέδιων πανό και παρότρυνε όλους να φροντίζουν και για την αισθητική τους.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του, ενέκρινε την πρόσληψη εποχικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου. Ο Δήμος Ιωαννιτών, σχεδίαζε να προχωρήσει στην πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών. Με νομοθετική ρύθμιση όμως του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες και για τις συμβάσεις αυτές, απαιτείται πια έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου, διαδικασία που μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και πέραν των έξι μηνών.

Έτσι πέραν των συμβάσεων οκτώ μηνών, για τις οποίες ο δήμος θα απευθυνθεί στο Υπουργείο, αποφασίστηκε μέχρι την έγκρισή τους, να προσληφθεί προσωπικό με δίμηνη σύμβαση, καθώς οι ανάγκες στους συγκεκριμένους τομείς είναι τεράστιες και μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η υπηρεσία καθαριότητας, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, έχει αποδυναμωθεί πολύ. Ενδεικτικό είναι ότι, η τελευταία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έγινε τον Ιανουάριο του 2005. Από τότε σημαντικός αριθμός εργαζομένων συνταξιοδοτήθηκε ή μετατάχθηκε σε άλλες οργανικές θέσεις.

Για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν σήμερα, ο Δήμος θα προχωρήσει στην πρόσληψη 67 συμβασιούχων για τον τομέα της καθαριότητας (12 οδηγοί, έξι τεχνίτες, 49 εργάτες)  και 20 για τον τομέα πρασίνου.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Οι παρατάξεις του Δημήτρη Τασούλα, του Στέφανου Σκοπούλη και του Χρήστου Μαντά, δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση. Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία προσήλθε και δια του επικεφαλής της Νίκου Γκόντα, ζήτησε να αποχωρήσει η αστυνομία ώστε να προσέλθουν στην αίθουσα οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές.

Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι ζητήθηκε από πολυμελή αντιπροσωπεία των πρώην συμβασιούχων της ΑΔΕΙ να παραστεί στη συνεδρίαση, όμως δεν το επιθυμούσαν, καθώς έκαναν γνωστό ότι θα κινηθούν πλέον δικαστικά για να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους.

Τόνισε ότι η παρουσία της αστυνομίας έχει ως στόχο να διαφυλάξει την ήρεμη διεξαγωγή της συνεδρίασης, η οποία απειλείται από ανθρώπους που υβρίζουν, χλευάζουν και λοιδορούν. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τον Κώδικα, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όφειλαν να απευθυνθούν στην Αστυνομία για την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της συνεδρίασης αλλά και των δημοτικών συμβούλων, λόγω και της απειλής βίας.

Οι σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.