Συνελήφθη και πάλι ο τελωνειακός με τα λαθραία τσιγάρα στην Ηγουμενίτσα

ASTYNOMIA SYLLHPSHΠρώην Τελωνειακός υπάλληλος συνελήφθη από την Αστυνομία στην Ηγουμενίτσα ύστερα από εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Ο εν λόγω πρώην τελωνειακός, που υπηρετούσε στην Ηγουμενίτσα, είχε οφειλές προς το δημόσιο οι οποίες ξεπερνούσαν τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Οι οφειλές προέρχονταν από λαθρεμπόριο καπνού το οποίο έκανε.

Πρόκειται για συνέχεια της παλιάς υπόθεσης στην οποία εμπλέκονταν τελωνειακοί οι οποίοι αντί να καταστρέφουν τα κατασχεμένα προιόντα τα διέθεταν προς πώληση, με αποτέλεσμα να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Η σημερινή σύλληψη του τελωνειακού, που τελεί υπό απόλυση, στην Ηγουμενίτσα, ύστερα από εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα, έρχεται ως συνέχεια μιας παλιάς υπόθεσης που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Η σύλληψη το 2009

Μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς που είχε γνωρίσει η Ήπειρος όταν είχε αποκαλυφθεί το λαθρεμπόριο που είχαν στήσει τελωνειακοί στην Ηγουμενίτσα με τα κατασχεμένα από το τελωνείο είδη.

Τα τρία εκατομμύρια που οφείλει στο δημόσιο προέρχονται από το πρόστιμο που είχε υποβληθεί για το λαθρεμπόριο των τσιγάρων.

Τον Δεκέμβριο του 2009, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας κι ύστερα από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών, είχε συνελήφθη έξω από το νέο λιμάνι, ένα ζευγάρι, υπήκοοι Ουγγαρίας, μικροπωλητές, προσωρινά κάτοικοι Ηγουμενίτσας, οι οποίοι διέθεταν προς πώληση σε οδηγούς φορτηγών λαθραία τσιγάρα.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητό τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατόν ογδόντα πακέτα τσιγάρων που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα τσιγάρα είχαν παραλάβει από Τελωνειακό υπάλληλο του τελωνείου Ηγουμενίτσας.

Σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στην οικία και σε αποθήκη ιδιοκτησίας του τελευταίου, βρέθηκαν 1218 πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν ταινία φόρου κατανάλωσης.

Κατ’ εντολή του παρισταμένου στις έρευνες Εισαγγελέα, διενεργήθηκε καταμέτρηση στις αποθήκες φύλαξης κατασχεμένων τσιγάρων του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, της οποίας υπεύθυνος ήταν ο συλληφθείς τελωνειακός υπάλληλος, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι από σύνολο 579.892 πακέτων τσιγάρων που από τα παραστατικά προκύπτει ότι εισήχθησαν ως κατασχεθέντα την τελευταία διετία στις αποθήκες της παραπάνω Υπηρεσίας, λείπουν τετρακόσιες εξήντα δύο χιλιάδες (462.260) πακέτα τσιγάρων, η αξία των οποίων ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο πεντακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες και τετρακόσια πενήντα οκτώ (1.525.458) ΕΥΡΩ.

Στον τελωνειακό είχε επιβληθεί ποινή προσωρινής παύσης τεσσάρων μηνών, για να ακολουθήσει ένσταση κατά της απόφασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών, από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή.

Στην υπόθεση εμπλέκονταν και άλλοι υπάλληλοι του Τελωνείου Ηγουμενίτσας στους οποίους επιβλήθηκαν με αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου αντίστοιχες ποινές.  

Από την αστυνομική προανάκριση προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος ενός ακόμα τελωνειακού, ο οποίος επίσης συνελήφθη τότε και βρέθηκαν στην κατοχή του αφορολόγητα τσιγάρα, καθώς και ενός πολίτη, κατοίκου Ηγουμενίτσας. Στην κατοχή του τελευταίου βρέθηκαν 770 πακέτα τσιγάρα, 16 ρολόγια χειρός, 9 ζευγάρια γυαλιά ηλίου, 7 συσκευασίες με αρώματα και 192 κουτιά μπίρας. Ολα τα παραπάνω διαπιστώθηκε πως προέρχονταν από τις αποθήκες των κατεσχεμένων του Τελωνείου της Ηγουμενίτσας.

Η υπόθεση απασχόλησε τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος έχει προχωρήσει σε ένσταση κατά των αποφάσεων του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, θεωρώντας ότι είναι ιδιαίτερα επιεικείς. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που κάνει στην ετήσια έκθεσή του στην οποία σημειώνει:

«Γίνεται ένσταση κατά απόφασης Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης τεσσάρων μηνών σε τελωνειακό υπάλληλο για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους και της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής ενός της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορούσε σε κατασχεμένα τσιγάρα από το Τελωνείο Ηγουμενίτσας. Μετά από διενέργεια απογραφής κατασχεμένων τσιγάρων στις αποθήκες του Τελωνείου βρέθηκαν συνολικά 117.632 πακέτα τσιγάρων διαφόρων εταιρειών. Μετά από περαιτέρω έρευνα στο Αρχείο του Τελωνείου, στα έγγραφα για τις κατασχέσεις τσιγάρων των ετών 2008 και 2009, στις εκθέσεις καταστροφής για τα προηγούμενα έτη, προέκυψε ότι στις συγκεκριμένες αποθήκες θα έπρεπε να υπάρχουν 579.892 πακέτα τσιγάρων. Επομένως προέκυπτε έλλειμμα 462.260 πακέτων για τα οποία οι αναλογούσες δασμολογικές επιβαρύνσεις ανήρχοντο στο ποσό των 1.351.703 ευρώ.
Στην παραπάνω υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι του Τελωνείου στους οποίους επιβλήθηκαν με αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου αντίστοιχες ποινές και ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε ένταση κατά αυτών».

Ο εν λόγω τελωνειακός τελεί υπό απόλυση καθώς από το 2009, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση αυτή και μέχρι σήμερα η διοικητική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επένδυε σε ακίνητα!

Επενδύσεις σε ακίνητα με τα χρήματα που κέρδιζε διακινώντας στην αγορά τα κατεσχεμένα λαθραία τσιγάρα, έκανε ο τελωνειακός , αφού στο όνομά του βρέθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο τελωνειακός, προϊστάμενος τότε των αποθηκών φύλαξης κατεσχεμένων τσιγάρων του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, είχε στην ιδιοκτησία του συνολικά 13 ακίνητα, μεταξύ αυτών και επτά γκαρσονιέρες στην πόλη των Ιωαννίνων.

Το αστυνομικό δελτίο για τη σύλληψη

 Συνελήφθη 61χρονος ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο στην Ηγουμενίτσα

Εκκρεμούν σε βάρος του χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα (3) εκατομμύρια ευρώ

Συνελήφθη, σήμερα (16-09-2013) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 61χρονος ημεδαπός, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

Οι οφειλές του ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 3.052.392,51 ευρώ και προέρχονται από καταλογισμό σε βάρος του διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.