Συσκέψεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ στα Γιάννενα

ioadhmarxeio

ioadhmarxeioΑρωγός σε κάθε ολοκληρωμένη πρόταση που θα κατατεθεί από τους φορείς του Νομού Ιωαννίνων θα είναι ο ΕΟΤ, όπως δεσμεύτηκε ο Γενικός  Γραμματέας του Οργανισμού Γιώργος Κολέτσος στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Στη σύσκεψη μετείχαν  εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού, της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, του Σωματείου ξενοδόχων και των τουριστικών γραφείων και ο βουλευτής του Νομού Θανάσης Οικονόμου.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος κατέθεσε πλήρες υπόμνημα στον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ το οποίο συντάχθηκε ύστερα από ομάδα εργασίας στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ Δήμων του Νομού, εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων και του Επιμελητηρίου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος επικέντρωσε σε τρία βασικά σημεία:

–         Στην ανάγκη καλύτερης και στοχευμένης προβολής της περιοχής

–         Στην επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στο αεροδρόμιο και της τοποθέτησης συστήματος τυφλής προσγείωσης

–         Στην παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης του Πάρκου Λιθαρίτσια ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο ανάπλασης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ ζήτησε την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για το σύνολο του Νομού Ιωαννίνων και τόνισε ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού, ειδικά αυτές που βρίσκονται στο εξωτερικό θα σταθούν αρωγοί σε κάθε ενέργεια που θα δρομολογηθεί από την περιοχή.

Στο τμήμα της προβολής ο Οργανισμός μπορεί επίσης να συμβάλλει με την οργάνωση επισκέψεων ξένων δημοσιογράφων και tour operators.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος σε δηλώσεις που έκανε, σημείωσε ότι η σύσκεψη που έγινε ήταν πολύ σημαντική και υπογράμμισε ότι η τουριστική ανάπτυξη απαιτεί πολύ δουλειά από όλους τους φορείς της Ηπείρου αλλά και συνεργασία.

«Κατατέθηκαν προτάσεις για τη στήριξη του τομέα αυτού ο οποίος μπορεί να αναζωογονήσει οικονομικά την περιοχή. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και μεθοδικά κι έτσι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα» τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

Τα Γιάννινα αλλά και η Ήπειρος έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, τόνισε στις δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.

«Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας της περιοχής. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα όραμα, θέλουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και αυτό θα προωθήσουμε», σημείωσε ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανάφερε ότι τα μηνύματα για την φετινή τουριστική περίοδο είναι αρνητικά, ειδικά από τις αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας, αλλά οι απώλειες μπορούν να εξισορροπηθούν από το Ισραήλ και τη Ρωσία όπου καταγράφεται σημαντική άνοδος.

Έκανε δε γνωστό ότι ο Οργανισμός θα υλοποιήσει κανονικά το 2012 το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

«Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της περιοχής. Πρέπει να εμπεδώσουμε την ανάγκη σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε ελκυστικότεροι. Ο ΕΟΤ θα μας βοηθήσει και σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου.

Σύσκεψη παρουσία του Γ.Γ. του ΕΟΤ για την ενιαία τουριστική προβολή της Ηπείρου και στην Περιφέρεια

Περιφερειακή σύσκεψη με αντικείμενο την προβολή και την τόνωση του τουρισμού στην Ήπειρο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας με πρωτοβουλία του Ε.Ο.Τ. και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του κ. Γ. Κολέτσα.

Κοινή συνισταμένη ήταν η αναγκαιότητα συντονισμού όλων των φορέων, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Απαιτείται ενιαία στρατηγική, ενιαίος φορέας, με ομπρέλα την Περιφέρεια» ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ..

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι βασικός στόχος σήμερα είναι να διατηρηθεί κατά το δυνατόν αλώβητη η Ήπειρος από την οικονομική κρίση, να κρατήσει σε πρώτη φάση τον ίδιο αριθμό διανυκτερεύσεων και σταδιακά να τις αυξήσει.

Αναφέρθηκε στην αναζήτηση νέων τουριστικών αγορών ενώ έθεσε ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα εστίασε στην κατάργηση της Εργατικής Εστίας, η οποία όπως είπε «εκτός των άλλων, θα οδηγήσει σε κατάρρευση δεκάδες τουριστικές μονάδες της Ηπείρου και θα προκαλέσει νέο κύμα ανέργων», ζητώντας την παρέμβαση του ΕΟΤ, ώστε αν δεν καταστεί δυνατή η διατήρησή της, τουλάχιστον να συνεχιστεί μέσω άλλου φορέα το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που υλοποιούσε.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ήταν το κόστος θέρμανσης των τουριστικών μονάδων της Ηπείρου και ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές. «Ο χειμώνας είναι βαρύς και η επιβάρυνσή τους είναι πολύ μεγάλη από τη χρήση πετρελαίου. Αν δεν ληφθεί μέριμνα θα έχουμε νέα λουκέτα, περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και φυγή τουριστών προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Πρέπει λοιπόν σε πρώτο στάδιο να ληφθούν μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους και τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού», είπε, ενώ συνεχίζοντας ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει η Περιφερειακή Αρχή για την προσέλκυση μαθητικών εκδρομών για περιβαλλοντική εκπαίδευση από την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης συμπλήρωσε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και για προσέλκυση εκδρομών από ΚΑΠΗ, άλλους συλλογικούς φορείς και τη διοργάνωση συνεδρίων, για τα οποία ζήτησε και τη συμβολή του Ε.Ο.Τ.

Τέλος αναφέρθηκε και στα έργα που σχεδιάζονται ή εκτελούνται στις παραθαλάσσιες περιοχές για την ύδρευση και την αποχέτευση, αλλά και για την αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα.

 

«Η Περιφέρεια Ηπείρου δημιουργεί την ομπρέλα για τις εκθέσεις και την ενιαία τουριστική προβολή της Ηπείρου. Πρωταγωνιστές όμως είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν και ζουν τον τουρισμό» κατέληξε.

Στη σύσκεψη παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Οικονόμου και εκπρόσωποι φορέων του τουριστικού κλάδου από τους Νομούς της Ηπείρου.