Ο Δήμος Ηγουμενίτσας επιδιώκει την πλήρη επαναλειτουργία του χώρου του ΞΕΝΙΑ με σκοπό τη στέγαση Σχολής με προσανατολισμό στη θαλάσσια οικονομία, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νταής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη.
Ο κ. Νταής επισήμανε ότι, παρά την ευρύτερη τάση για κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων και σχολών σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση της Θράκης, όπου δημιουργήθηκαν νέα τμήματα για εθνικούς λόγους. Κατά τον δήμαρχο, η ίδρυση Σχολής με αντικείμενο τη θαλάσσια οικονομία θα μπορούσε να αποτελέσει μια παρόμοια εξαίρεση για την περιοχή της Ηγουμενίτσας, η οποία έχει στενή σύνδεση με το λιμάνι και τις θαλάσσιες μεταφορές.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος παρουσίασε τους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα του ΞΕΝΙΑ και την εμπλοκή τους.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο έχει παραχωρηθεί η χρήση της έκτασης και των κτιρίων, πρότεινε τη λειτουργία θερινών σχολείων, όπως προγράμματα Erasmus και την αποκατάσταση των κτιρίων με δικούς του πόρους, που ανέρχονται σε 200,000 ευρώ. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο προτίθεται να χρησιμοποιήσει το δικό του επιστημονικό προσωπικό για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, όπως ανέφερε η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου.
Ωστόσο, η παραχώρηση αυτή λήγει το 2027, και τότε το ακίνητο είτε θα επαναπαραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο, εφόσον δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι της αρχικής παραχώρησης – δηλαδή η χρήση του για ακαδημαϊκή εκπαίδευση, είτε θα επιστρέψει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στης οποίας την κυριότητα υπάγεται. Παρά τις επαφές που έχει η Δημοτική Αρχή με την ΕΤΑΔ, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης του χώρου από την πλευρά της εταιρείας, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει το κτίριο ως Νεότερο Μνημείο, καθώς αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής του Άρη Κωνσταντινίδη, γεγονός που θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση και την αποκατάστασή του. Οι περιορισμοί αυτοί απαιτούν εξειδικευμένες λύσεις ώστε να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτιρίου, χωρίς ωστόσο να εμποδίζεται η μελλοντική του αξιοποίηση για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ο κ. Νταής τόνισε ότι η ίδρυση της Σχολής θαλάσσιας οικονομίας θα μπορούσε να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε επίπεδο επιστημονικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.