Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηγουμενίτσας για το πρόγραμμα του συνδυασμού ”ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ”

laiki

laikiΚαμιά έκπληξη από τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Λώλου.

Στην ουσία ανέπτυξε , εκλαΐκευσε και ωραιοποίησε το κυβερνητικό μοντέλο για τους δήμους.

Tο μοντέλο που ευαγγελίζεται ο κ. Λώλος είναι ένας δήμος που δεν θα έχει ανάγκη τους ιδίους πόρους γιατί θα «αξιοποιεί» την περιουσία του, θα αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρώπης, και την «κορυφαία δυνατότητα» που του δίνει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» την «ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ».

Ας δούμε όμως πως έχει η κατάσταση στην πραγματικότητα.

Στον δήμο μας η κρατική χρηματοδότηση συνεχώς μειώνεται ,φέτος είναι κατά 60% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ο προϋπολογισμός του δήμου πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και ελέγχεται κάθε τρίμηνο από το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ. Από πόρους ο δήμος έχει στερέψει, ενώ χρωστά παντού χρήματα. Από την άλλη μεριά το κεντρικό κράτος χρωστά συνολικά στους δήμους 10 δις.euro από φόρους που έχει εισπράξει για λογαριασμό τους αλλά που δεν τους αποδίδει. Σε αυτή την κατάσταση λοιπόν η διεκδικείς δυναμικά μαζί με τους κατοίκους από το κράτος την χρηματοδότηση που μας ανήκει, γιατί έχουμε πληρώσει αυτούς τους φόρους , η προχωράς με βάση τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Οι ο νόμος υποχρεώνει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

• «Αξιοποίηση» της Δημοτικής περιουσίας. Το τι σημαίνει όμως «αξιοποίηση» το έχουμε εμπεδώσει καλά από την κυβερνητική πολιτική (Ελληνικό, ΟΛΠ,ΕΥΔΑΠ..). Σημαίνει ξεπούλημα στους ιδιώτες «επενδυτές» δημόσιας και δημοτικής περιουσίας. Έχει μάλιστα φτιαχτεί και εδικός οργανισμός ο ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτήν την δουλειά. Στον ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβασθεί και η ιδιοκτησία της ΟΛΗΓ Α.Ε. με την οποία ο κ. Λώλος επιθυμεί συνεργασία για την ανάπτυξη της περιοχής. Άραγε τι το καλό μπορεί να προκύψει για τον λαό και τον τόπο από μια τέτοιου είδους «ανάπτυξη»; Το παράδειγμα της COSCO στον Πειραιά δίνει την απάντηση. Εξάλλου αυτήν την πολιτική ακολούθησε και σημερινή Δημοτική Αρχή,( ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΞΟΡΥΞΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ κλπ). Τι θετικό προέκυψε;

• Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για κατασκευή έργων(σαν την γέφυρα του Ρίου η την ΕΓΑΝΑΤΙΑ).Έτσι αποφασίστηκε να γίνει και το κολυμβητήριο Ηγουμενίτσας εάν και όταν αποφασίσει κάποιος ιδιώτης ότι τον συμφέρει να επενδύσει. Διότι στον καπιταλισμό ό ιδιώτης επενδύει πάντα με σκοπό το κέρδος. Την χρήση του όμως την πληρώνει λαός. Για τις ΣΔΙΤ και τις ιδιωτικές επενδύσεις προορίζονται και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

• Αύξηση των δημοτικών τελών και νέους δημοτικούς φόρους για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Ήδη συζητιέται για «αναπροσαρμογή», δηλαδή αύξηση, του ΦΑΠ και ανάθεση στους δήμου της είσπραξης του με ότι αυτό σημαίνει(π.χ. κατασχέσεις).

• Ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Ήδη σε μια σειρά από αυτές πληρώνει ο δημότης π.χ. τροφεία στους παιδικούς ,ενώ έχει ψηφισθεί ο νόμος για τις «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις»(ΚΟΙΝΣΕΠ) που αφορά την «βοήθεια στο σπίτι», ΚΔΑΠ, «σχολικούς φύλακες» κλπ. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας που ξεκίνησε ήδη από την σημερινή Δημοτική Αρχή.

• Απολύσεις προσωπικού. Ήδη οι δήμοι είναι στην φάση της «αξιολόγησης» με σκοπό την απόλυση, που πάγωσε λόγο των εκλογών. Απολύσεις εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες και αντικατάσταση τους με 5- μηνίτες χαμηλόμισθούς μέσω των ΙΝΕ η ΜΚΟ.

Αυτό είναι το μοντέλο του «δήμου επιχειρηματία» που επιβάλει η Ε.Ε. δια του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Αυτό το μοντέλο παρουσίασε ό κ. Λώλος με όμορφες λέξεις και στρογγυλεμένες εκφράσεις για να μην γίνει αντιληπτό το αποκρουστικό του περιεχόμενο. Ένα δήμο χωρίς κρατική χρηματοδότηση, που θα ξεπουλά την περιουσία του, που θα βοηθά τους «επενδυτές», που πουλάει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους του. Ένα τέτοιο μοντέλο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία τω κατοίκων που αποτελείται από φτωχά λαϊκά στρώματα που δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του. Απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τους εργαζομένους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους…., η αγωνιστική συστράτευση με σκοπό την ανατροπή της.

Ο κ. Λώλος στην προσπάθεια του αυτή πέφτει σε μια σειρά αντιφάσεις. Οι οποίες μάλλον είναι προεκλογικού χαρακτήρα. Π.χ. όταν αναφέρεται στην διασφάλιση των δομών του δήμου ( π.χ. «βοήθεια στο σπίτι») είναι δυνατόν να μη γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρίσκονται; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει την κατεύθυνση της Ε.Ε. αλλά και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την αντικατάσταση τους με ΚΟΙΝΣΕΠ; Η όταν αναφέρεται στην αναπτυξιακή προοπτική σε συνεργασία με τον ΟΛΗΓ , είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ότι η ΟΛΗΓ ΑΕ ανήκει πια στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα; Δηλαδή τι εννοεί; Να φτιάξουμε δομές για πώληση; Να ανεβάσουμε την προίκα της ΟΛΗΓ ΑΕ; Αυτή είναι η ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ; Πάντως αυτή είναι η λογική του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Εκεί όμως που δίνει ρέστα ο κ. Λώλος είναι στο: «Θεωρούμε απαράδεκτο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επαιτεί τους πόρους που δικαιούται και, συνάμα, είναι αδιανόητο να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι. Δεσμευόμαστε ότι δε θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με την κεντρική εξουσία γι΄ αυτό!!!»

Βαστάτε Τούρκοι τα’ άρματα!!!! Βγήκε ο Λώλος και η παρέα του στο κλαρί!!!

Ακόμα δεν το έχουν πάρει χαμπάρι στην «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» ότι χρόνια τώρα περικόπτονται και παρακρατούνται πόροι από την κεντρική εξουσία; Ακόμα δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι; Ο εν ενεργεία αντιδήμαρχοι και Δ.Σ. δεν πληροφόρησαν τον κ. Λώλο για αυτό; Ούτε έμαθε ότι οι σχολικοί φύλακες τρέχουν στα δικαστήρια διεκδικώντας τα δεδουλευμένα; Ας ετοιμάσουν από τώρα τα άρματα για να δούμε τη μάχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τοπικά εναντία σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κεντρικά. Να θυμίσουμε μόνο ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή και η συντριπτική πλειοψηφία των Δ.Σ. εκτός της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» και ελαχίστων εξαιρέσεων «υπέγραψαν την παραίτηση τους αγωνιστικά» για να επανέλθουν πολύ σύντομα σαν να μη τρέχει τίποτα.

Τέλος ο κ. Λώλος για την κρίση αναφέρει:« Όλοι βιώνουμε τις δυσκολίες της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης. Δυστυχώς όμως , αυτή η οικονομική κρίση έχει πολλαπλές συνέπειες και σε επιμέρους εκφάνσεις της ζωής μας. Και φυσικά, έχει τεράστιες συνέπειες και στην τοπική αυτοδιοίκηση.»

Κύριοι της του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» αναφέρεστε στην η κρίση σαν να είναι φυσικό φαινόμενο, κάτι σαν τον σεισμό. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική καπιταλιστική κρίση. Κρίση υπερσυσώρευσης κερδών και εμπορευμάτων που ήλθε μετά από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν είναι αλήθεια ότι ΟΛΟΙ βιώνουμε αυτήν την κρίση. Γιατί και σήμερα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και φτωχοί φτωχότεροι. Ξέρετε καλά ότι τα μέτρα που παίρνονται σχεδιάζονται στα όργανα της Ε.Ε. κατά εντολή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας . Άλλωστε τα ίδια παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα παραμύθια με την «ΤΡΟΙΚΑ» και το «χρέος» τελειώνουν γιατί ΟΛΕΣ οι χώρες της Ε.Ε. με την «Στρατηγική για την Ευρώπη 2020» και το «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα είναι υπό συνεχή επιτήρηση, δηλαδή συνεχή «μνημόνια». Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική υλοποιεί στην χώρα μας η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ . Αυτήν την πολιτική υλοποιούν τα τοπικά όργανα διοίκησης ,δήμος και περιφέρεια. Αλλά για αυτά δεν λέτε κουβέντα γιατί από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένη η συγκυβέρνηση, είναι και συνδυασμός σας. Αφού δεν λέτε κουβέντα για την πολιτική που οδηγεί στην φτώχια και στην εξαθλίωση τα πλατειά λαϊκά στρώματα πως είναι δυνατόν να γίνετε πιστευτοί ότι θα συγκρουστείτε με την κεντρική εξουσία;

Αφού απουσιάζει από την εκλογική μάχη το κύριο πολιτικό διακύβευμα, λογικό είναι να κυριαρχεί η «καρτομαχία» και η «σταυροφορία» με την διεκδίκηση προσωπικών ψήφων.

Εμείς θα τονίσουμε, άλλη μια φορά , ότι μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, είναι η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, με έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Στις εκλογές του Μάη με την ψήφο μας να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση και αντίσταση γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρή «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», και πάνω από όλα ισχυρό ΚΚΕ.

Να γίνει και ο δήμος κάστρο αντίστασης σε αυτήν την πολιτική.

Με τη ψήφο στο ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, στη Λαϊκής Συσπείρωση σε περιφέρεια και δήμο και τη λαϊκή συμμετοχή, θα θεριεύσει η δύναμη του αγώνα.

Ηγουμενίτσα 10/05/2014

Για την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Δώρης Δήμας