Τέσσερις ταχυδρομικοί διανομείς για ολόκληρο το νομό Θεσπρωτίας

Με μόλις τέσσερις ταχυδρομικούς διανομείς θα εξυπηρετείται πλέον ο Νομός Θεσπρωτίας καθώς, σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης των ΕΛΤΑ ο Δήμος της Ηγουμενίτσας θα εξυπηρετείται πλέον με δύο μόνο διανομείς και μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ Φιλιάτες και Παραμυθιά με έναν μόνο. Η απόφαση απορρέει από την επιθυμία της Διοίκησης των ΕΛΤΑ να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ που ψηφίστηκε των περασμένο Δεκέμβρη από τη Βουλή. Στην απόφαση, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Ο κ. Κάτσης στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Όπως καταλαβαίνει κανείς, τα απομακρυσμένα χωριά δε θα εξυπηρετούνται, οι ηλικιωμένοι θα βλέπουν τις συντάξεις και τις πληρωμές υποχρεώσεων να καθυστερούν ή και κατόπιν προθεσμιών, όπως και οι επιχειρήσεις και η καθολική υπηρεσία θα πάψει να ισχύει. Ο ακριτικός νομός Θεσπρωτίας, με ένα μεγάλο δίκτυο χωριών στην επικράτειά του, θα διαπιστώσει την απουσία των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τους πολίτες με τον πιο έντονο τρόπο. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη διάλυση των ΕΛΤΑ είναι αντικοινωνικό και άκρως νεοφιλελεύθερο. Τα ΕΛΤΑ που είναι ταυτόσημα με την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικό, γαλάζιο μαγαζί για κομματικά συμφέροντα. Οι τοπικές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν.«

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας «καταγγέλλει την πρόθεση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων να μειώσει το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΛΤΑ και στο Νομό Θεσπρωτίας όπως και σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμα και η τελευταία τροπολογία για τα ΕΛΤΑ, στα τέλη του 2020 που έφερε η Κυβέρνηση οδηγεί στον μαζικό διωγμό εργαζομένων από τα ΕΛΤΑ και το σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκειμένου να διευκολυνθούν η ιδιωτικοποίησή τους και η παράδοσή τους σε «στρατηγικό επενδυτή».

Για το λαό συνολικά πρόκειται για εξέλιξη που θα δυσκολέψει και θα ακριβύνει την πρόσβαση στην ταχυδρομική υπηρεσία. Η καθολική υποχρέωση να φτάνει το Ταχυδρομείο σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο, μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Έτσι θα συνεχίσουν να κλείνουν καταστήματα, θα μειωθεί και άλλο ο αριθμός των ταχυδρόμων, θα μπουν νέα κριτήρια για την παράδοση γραμμάτων και δεμάτων, ανάλογα με το αν αυτό επιφέρει κέρδος στον επενδυτή και όχι η υποχρεωτική και καθημερινή παράδοση όπως γνωρίζαμε, αλλά όλο και περισσότερο βλέπουμε να σταματάει.

Πίσω από τις λέξεις «εξυγίανση» και «εκσυγχρονισμός», η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, κρύβουν ότι κριτήριο για τη λειτουργία των υπηρεσιών ταχυδρομείου – ταχυμεταφορών είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι οι ανάγκες του λαού».