Τακτοποίηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος παραλιακής (Πλατάνια) Δήμου Ηγουμενίτσας

igmdimarxeio

igmdimarxeioΜε πρωταρχικό σκοπό να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της τάξης στην παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας,  στην περιοχή «Πλατάνια», οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, προχωρούν εδώ και αρκετούς μήνες, στις ενέργειες εκείνες που θα δώσουν στη θεσπρωτική πρωτεύουσα, την εικόνα που της αρμόζει.

Το πλαίσιο βάση του οποίου οφείλουν να λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γίνεται πλέον συγκεκριμένο, με τους ιδιοκτήτες τους να οφείλουν να το τηρούν, ώστε να μην προκύψουν στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, προβλήματα λειτουργίας.

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη χερσαία ζώνη του λιμένα Ηγ/τσας (απέναντι από τα Πλατάνια), ο Δήμος (τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες καταστημάτων κλπ) έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση να κάνει πράξη του δικαιώματος αυτού.

Σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ν 3463/2006, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση οποιασδήποτε μορφής  άδειας από Δήμους και Κοινότητες είναι η μη ύπαρξη εις βάρος του ενδιαφερόμενου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτούς, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών.

Στηριζόμενος ο Δήμος στο εν λόγω άρθρο και προκειμένου η πόλη να αποκτήσει ξανά τον παραλιακό της χαρακτήρα και να… δει θάλασσα, έθεσε δύο βασικούς ως προς την τήρησή τους όρους.

Λόγω των βεβαιωμένων πολεοδομικών παραβάσεων (σκέπαστρο, πρασιά, κατάληψη πεζοδρομίων και συνακόλουθη αύξηση τ.μ) αρκετών καταστημάτων της παραλιακής, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί της χερσαίας ζώνης, προϋποθέτει:

  • Επαναφορά των καταστημάτων στους όρους και της προβλέψεις της αρχικής αδείας, με γκρέμισμα του σκεπάστρου, απελευθέρωση του πεζοδρομίου και  άρα μείωση των τ.μ ή
  • Νομιμοποίηση του σκεπάστρου και των κοινοχρήστων χώρων των οποίων έγινε «κατάληψη», με την καταβολή του ανάλογου αντιτίμου και την έκδοση νέας άδειας.

Επίσης προϋπόθεση είναι η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στην κάθε επιχείρηση, για τα τετραγωνικά μέτρα που είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει επί της χερσαίας ζώνης.

Ήδη στην πράξη αρκετοί επαγγελματίες της παραλιακής έχουν προβεί σε τακτοποίηση του καταστήματός τους, προχωρώντας σε μία εκ των παραπάνω παρεμβάσεων.

Όσο για τις παλαιές οφειλές, μέρος των καταστηματαρχών έχουν προβεί σε ρυθμίσεις πληρωμής, ενώ ο Δήμος καλεί τους υπολοίπους να το πράξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου της Ηγουμενίτσας  επιθυμεί τη συνεργασία με τους καταστηματάρχες για το καλό των ιδίων και των χρηστών της παραλιακής.

Ο Δήμαρχος Γεώργιος Κάτσινος ευχαριστεί όλους εκείνους τους επαγγελματίες οι οποίοι φάνηκαν συνεργάσιμοι από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα να μπει τάξη, ενώ ευελπιστεί το ίδιο να συμβεί και με όσους δεν το έχουν πράξει μέχρι τώρα.