Τα πλοκάμια της εμπορίας βρεφών στα Γιάννενα!

AERODROMIO BREFHΕμπορικό σταυροδρόμι για αιώνες η Ήπειρος και η πρωτεύουσά της, τα Ιωάννινα, με τα καραβάνια των εμπόρων να ξεκινούν από την πόλη και να φτάνουν στις αγορές του κόσμου.

Η πόλη βρίσκεται όμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τα τελευταία χρόνια, ως ένα από τα σταυροδρόμια για τα κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών και εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

Η υπόθεση της μικρής «Μαρίας» επανέφερε στο προσκήνιο και στην τοπική κοινωνία υποθέσεις που απασχόλησαν τις αρχές στο παρελθόν, κυρίως όμως το ζήτημα που έχει αναδειχθεί κατά κόρον, ότι στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο πλησίον της Αλβανίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, τουλάχιστον για τις επαφές τους, τα κυκλώματα που λειτουργούν με πλοκάμια σε Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία.

Μία μικρή ίσως, αλλά ενδεικτική, εικόνα που υποψιάζει τον καθένα για το ότι τα Ιωάννινα αποτελούν κομβικό – μεταφορικό σημείο συναντά ο επισκέπτης της πόλης στο αεροδρόμιο, όπου η αίθουσα αφίξεων τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από αφίσες αναζήτησης παιδιών που αγνοούνται. Κάποια περίοδο μάλιστα ήταν τόσες πολλές, με πολλές φωτογραφίες παιδιών, που δημιουργούσαν ένα ιδιότυπο παζλ με τα αγγελικά πρόσωπα των παιδιών.

Το μωρό στο μισθωμένο αεροπλάνο

Πώς εμπλέκονται όμως τα Ιωάννινα στις πιθανές αγοραπωλησίες; Αυτό κλήθηκαν να διερευνήσουν η ΕΛ.ΑΣ. και η Ιντερπόλ, σε συνεργασία με την ιταλική Αστυνομία, όταν τον Ιανουάριο του 2011 αστυνομικοί συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της πόλης μία 19χρονη Μαροκινή, με ιταλικό διαβατήριο, υπάλληλο ταξιδιωτικού γραφείο στο Παρίσι, η οποία συνόδευε δύο ζευγάρια Αφγανών, έναν ακόμη ενήλικα και ένα μωρό, που επρόκειτο να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ιταλία με μισθωμένο ιδιωτικό αεροπλάνο.

Η 19χρονη με τους Αφγανούς, που επέδειξαν πλαστά διαβατήρια Δανίας, είχαν φτάσει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από την Αθήνα στα Ιωάννινα, με τελικό προορισμό τη Ρώμη.

Το αεροσκάφος είχε μισθωθεί από ταξιδιωτικό γραφείο για να μεταφέρει ως πτήση τσάρτερ τους Αφγανούς και τη 19χρονη. Είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης στις Βρυξέλλες, είχε ενημερωθεί το Eurocontrol, όχι όμως και ο αερολιμένας Ιωαννίνων. Το αεροσκάφος έφτασε το απόγευμα και επρόκειτο να αναχωρήσει μετά από δέκα λεπτά, όμως όλα σταμάτησαν στον έλεγχο που έγινε στα διαβατήρια των Αφγανών.

Επίσης, στον αερολιμένα συνελήφθη ένας 31χρονος Έλληνας, υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα τη Λευκάδα, ο οποίος θα κατέβαλλε τα απαιτούμενα τέλη για την πτήση. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα επιβεβαίωσης της πτήσης, το ύψος της αποζημίωσης για την πτήση ανήρχετο στο ποσό των 11.600 ευρώ.

Συνελήφθησαν επίσης και οι δύο ιταλοί πιλότοι, ενώ το αεροσκάφος παρέμεινε ακινητοποιημένο για μέρες στα Ιωάννινα.

Η μία από τις δύο γυναίκες ήταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου και γέννησε.

Προτίμησαν την περιφέρεια

Σε συνδυασμό με μία παρόμοια περίπτωση λίγες ημέρες νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, οι αρχές εμφάνιζαν τη βεβαιότητά τους ότι οι μεταφορές γινόταν από περιφερειακά αεροδρόμια προκειμένου τα κυκλώματα να μην κινήσουν υποψίες.

Μία δεύτερη ανάγνωση όμως έφερνε στην επιφάνεια τις αγοραπωλησίες βρεφών, με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Ιντερπόλ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν μέχρι σήμερα υπάρχει κατάληξη…

ΠΗΓΗ: Το Βήμα