Τελικά… δεν ξέρουν από ΕΣΠΑ!

espa

espaΔύο μήνες πριν το τέλος του 2013 και την επίσημη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ, στη Θεσπρωτία φαίνεται πως τα ενταγμένα σε χρηματοδότηση έργα πορεύονται με ρυθμούς… χελώνας!

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο νομό έχουν ενταχθεί συνολικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 313.675.293 €, απ’ αυτά όμως μόλις τα μισά έχουν συμβασιοποιηθεί ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή τους, ενώ η απορρόφηση των έργων αυτών, βρίσκεται στο 28,69%, έχουν απορροφηθεί μόλις 90.004.393€.

Πολύ δηλαδή χαμηλότερα και από το 35% που είναι η απορρόφηση στο σύνολο της χώρας. Πρόκειται για 49 συνολικά έργα και 811 ενισχύσεις για κάποια εκ των οποίων δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ευρώ!

Συγκεκριμένα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει συμβασιοποιηθεί και φυσικά ούτε ένα ευρώ δεν έχει πληρωθεί σε έργα αστικής αναγέννησης παρόλο που έχουν εγκριθεί έργα με συνολικές πιστώσεις που υπερβαίνουν τα 8 εκ. ευρώ.

Το ίδιο συμβαίνει και στα έργα έρευνας και τεχνολογίας όπου η απορρόφηση είναι και πάλι μηδενική, ενώ για έργα τουρισμού… έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 6000 € και δεν έχει πληρωθεί και πάλι τίποτα!

Φυσικά και το πρωτάθλημα… στη μη απορρόφηση το κρατά το έργο της Γ’ φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας, όπου με προϋπολογισμό 81.250.000€ και σύμβαση ύψους 41.606.874€ έχουν απορροφηθεί μόλις 352.589 €, δηλαδή ποσοστό 0,43%.

Δυστυχώς όμως δεν είναι και το μόνο, αφού χαμηλά ποσοστά απορρόφησης, όπως φαίνεται από τους σχετικούς πίνακες του Υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσιάζουν και τα έργα περιβάλλοντος αλλά και τα έργα πράσινης ανάπτυξης! Και είναι να απορεί κανείς:
Τελικά, μήπως οι αιρετοί μας δεν ξέρουν από ΕΣΠΑ;