Τελικά τι είπε ο κ. Πλακιωτάκης; (+ηχητικό)

limani-igoumenitsa

limani-igoumenitsaΔιασταυρώνουν τα ξίφη τους, οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης για τα όσα είπε ο κ. Πλακιωτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα.

Ο νυν κυβερνητικός βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, διαβεβαιώνει ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα παραμείνει δημόσια περιουσία και θα το νοικιάσει σε ιδιώτη… επενδυτή για 40 χρόνια.

Ο πρώην κυβερνητικός βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, επισημαίνει ότι το κυβερνητικό σχέδιο περί αξιοποίησης είναι το ξεπούλημα του Λιμανιού.

Ο Βασίλης Γιόγιακας στην ανακοίνωσή του, δυστυχώς στέκεται στο πρώτο μισό των δηλώσεων του κ. Πλακιωτάκη. Βολικά, ξεχνάει το υπόλοιπο: Εκείνο που ο υπουργός Ναυτιλίας παραδέχεται και επιβεβαιώνει σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι “προκρίνεται η μέθοδος της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και με βάση αυτή τη λογική και πρακτική θα προχωρήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”. 

Τι σημαίνει αυτό; Να το επαναλάβουμε για όσους δεν κατάλαβαν:

Η ΟΛΗΓ ΑΕ έχει μια και μόνη μετοχή, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, αξίας σήμερα, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της εταιρείας 9,8 εκ. ευρώ. Αυτή είναι η αξία της μιας και μοναδικής μετοχής της ΟΛΗΓ ΑΕ! Όχι του λιμανιού!

Στο λιμάνι την τελευταία δεκαετία εκτελούνται ή έχουν εκτελεστεί έργα αξίας 150 εκ. ευρώ! (Β’ φάση, Γ1 Φάση, κλπ).

Τη χρήση και εκμετάλλευση αυτών των έργων είχε η ΟΛΗΓ μέχρι το 2043 και με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση μέχρι το 2063!

Πουλώντας λοιπόν τη μια και μοναδική μετοχή της ΟΛΗΓ στον ιδιώτη επενδυτή, έναντι 10 ή 20 ή 30 εκ. ευρώ του παραχωρεί τη χρήση και εκμετάλλευση του λιμένα Ηγουμενίτσας, των τουριστικών καταφυγιών Συβότων και Πλαταριάς, της Σαγιάδας, του προσφάτως αδειοδοτημένου υδατοδρομίου, του υπό κατασκευή εμπορευματικού κέντρου, της υπό διαβούλευση μαρίνας της Ηγουμείτσας και αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόδοσης της χερσαίας ζώνης, όλου του παραλιακού μετώπου της πόλης, των πάρκινγκ, του ποδηλατόδρομου και της παραλίας του Δρεπάνου…

Ο επενδυτής (που θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών) μέχρι το 2063, θα εισπράτει και θα κάνει ότι θέλει στους χώρους αυτούς!

Και θα δίνει ως αντισταθμιστικό όφελος, το πολύ το 5% του ετήσιου τζίρου του, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανέλθει από τα 5,5 εκ. ευρώ που είναι σήμερα στα 10 εκ. ευρώ.

Δηλαδή θα δίνει το μέγιστο 500.000 ευρώ, τη στιγμή που η ΟΛΗΓ ΑΕ έχει σήμερα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη 2,2 εκ. ευρώ! Εκ των οποίων το 1,2 χρησιμοποιείται ως αποθεματικό της εταιρείας και το 1 εκ. επιστρέφει ως μέρισμα στο ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους.

Και για να μην είναι οι αναγνώστες μας σε… δίλλημα σε σχέση με το τι είπε ο Υπουργός, αμοντάριστο το σύνολο των δηλώσεων του στα ΜΜΕ: (Η επίμαχη δήλωση στο 04:40)