Την παραίτηση της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μηνυμά του προς τους έλληνες πολίτες με πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες την 20ή Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός στο μηνυμά του άφησε αιχμές κατά όσων «επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια» να μετατρέψουν την κυβερνητική πλειοψηφία της πρώτης αριστερής κυβέρνησης σε κυβερνητική μειοψηφία, φωτογραφίζοντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και όσους στηρίζουν την Αριστερή Πλατφόρμα.

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του είπε ακόμη: «Σε αντίθεση με τη συνήθη στάση πολλών που δυστυχώς θεωρούν ότι δικαιούνται να κρατούν θέσεις, έδρες και αξιώματα, αισθάνομαι την βαθιά ηθική και πολιτική υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα: σωστά και λάθη, επιτυχίες και παραλήψεις».

Προαναγγέλλοντας τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση και συμπόρευση με την κοινωνία για αλλαγές με δικαιοσύνη, διαφάνεια και δικαιοσύνη, ενώ σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε την συμφωνία που προσδοκούσε, ότι έγιναν υποχωρήσεις, αλλά -όπως είπε- είναι μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικούς συσχετισμούς και με βάση όσα κληρονόμησε η κυβέρνησή τους, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την συμφωνία, αλλά, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας θα δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τις συνέπειες.

Αναλυτικότερα, δήλωσε: «Η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξήντλησε τα όρια της. Και τώρα πρέπει να λάβει το λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν εκπροσωπήσαμε τη χώρα με αποφασιστικότητα και κουράγιο, αν η συμφωνία παρέχει τις προύποθέσεις για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα, ποιος και πώς θα οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο, ποιος και πώς θα διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους, ποιος θα προχωρήσει στις αναγκαίες βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Συμπλήρωσε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη, πως είναι περήφανος για τη μάχη που έδωσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, ενώ επανέλαβε πως η Ευρώπη δεν είναι πια ίδια μετά το δύσκολο εξάμηνο.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το μήνυμά του λέγοντας πως παρά τις δυσκολίες παραμένει  αισιόδοξος, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τις πιο όμορφες μέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα».

«Δεν πρόκειται να παραδώσουμε την ασπίδα των αξιών μας. Σας καλώ να δώσουμε τη δύσκολη μάχη, να στήσουμε ξανά την πατρίδα στα πόδια της και να τη σηκώσουμε ψηλά» κατέληξε.

Οι αντιδράσεις

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές – Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγω για πολιτική αλητεία, αφού ο Τσίπρας δεν τον ενημέρωσε για τις πρόωρες εκλογές

Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συντρόφους του και τους Ευρωπαίους. «Δεν είναι στάση σοβαρή απέναντι στους εταίρους να περιμένεις να ψηφίσουν τα ξένα Κοινοβούλια να εκταμιευθεί η δόση και τότε να πάμε σε εκλογές» είπε χαρακτηρίζοντάς τον «λίγο ψευτράκο, λίγο πονηρούλη, τακτικιστή».

Μάλιστα, χαρακτήρισε τυχοδιωκτική την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι δεν τον ενημέρωσε είναι πολιτική αλητεία!

Παράλληλα, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Από το διάγγελμα προκύπτει ότι παραιτείται για έναν λόγο που θα μπορούσε να είχε λύσει στο συνέδριο» τόνισε.

«Μας πάει για εκλογές. Γιατί; Είναι τρελό!» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Πού τα βρήκε όλα αυτά; Μπανανία είναι εδώ πέρα; Τσιφλίκι του είναι; Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ο δικτάτορας! Πρέπει να συνέλθει το παιδί! Εχει ξεφύγει! Μας κουνάει και το δάχτυλο».

«Σήμερα ο πρωθυπουργός μετά από περιπλάνηση πολλών ημερών αποφάσισε να δημοσιοποιήσει επιτέλους την άποψή του», είπε ο κ. Μεϊμαράκης. «Δεν μας αιφνιδίασε, το περιμέναμε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πανέτοιμο για την εκλογική μάχη. «Είμαστε πανέτοιμοι. Τα ψηφοδέλτιά μας είναι έτοιμα. Είμαστε έτοιμοι για την εκλογική μάχη» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα εκτίμησε ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές. 

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι ο Τσίπρας εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και πρέπει να απολογηθεί για αυτό: «Να μας πει ποιοι τον έβαλαν να κάνει αυτά τα πράγματα;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι ο Λαφαζάνης είναι πιο αξιόπιστος συνομιλητής από τον Τσίπρα και εκτίμησε ότι ο Τσίπρας δεν έχει τον έλεγχο της Κ.Ο. για αυτό και απέφυγε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά προτίμησε να αποδράσει. 

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι θα λάβει τη διερευνητική και θα την προχωρήσει μήπως βρεθεί κάποια λύση εθνικής συνεννόησης. 

Αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών είπε ότι η 20η Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να ισχύσει. Θα τηρηθούν οι διαδικασίες όπως προβλέπει το Σύνταγμα. «Ποιος είναι ο Τσίπρας που αποφασίζει πότε θα γίνουν εκλογές; Τι είναι δικτάτορας; Με βάση τις διαδικασίες αυτές οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν».