Την Τρίτη η σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για το μέλλον του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

tei igoumenitsas

tei igoumenitsasΤην προσεχή Τρίτη, στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και τον Γ.Γ. του Υπουργείου, με θέμα την τυχη του παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα στο Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας, τα συμπεράσματα και τους προβληματισμούς της οποίας εξέθεσε στον κ. Αρβανιτόπουλο ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, την πρόταση του οποίου για πρόσκληση των Θεσπρωτικών φορέων στην Αθήνα, απεδέχθη ο Υπουργός.

Έτσι στη σύσκεψη της προσεχούς Τρίτης κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, οι προϊστάμενοι των τμημάτων Ιχθυοκομίας και Ξένων Γλωσσών και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Εξ’ αξάλλου και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κάτσινος, συμμετείχε σε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο,  με αφορμή τις εξελίξεις που επιφέρει  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το υπό διαβούλευση σχέδιο «Αθηνά» και κατ’ επέκταση τις αρνητικές επιπτώσεις σε πόλεις όπου λειτουργούν Ιδρύματα τα οποία οδηγούνται είτε σε κλείσιμο, είτε συγχωνεύονται με άλλα και μεταφέρονται.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και Δήμαρχοι πόλεων με πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα κατέθεσαν τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης για το Πρόγραμμα, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του, με τη μορφή που αυτό παρουσιάστηκε και τη διαβούλευση, με τη συμμετοχή των ιδίων.

Η κατάργηση αποκεντρωμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της περιφερειακής Ελλάδας, όπως σημείωσε η ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι καμία προσπάθεια αλλαγής του χάρτη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δεν θα ευδοκιμήσει χωρίς τη συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κάτσινος, παρέστη επίσης σε άλλη σύσκεψη της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή του Γ.Γ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Μουτζούρη και συνεργατών του, με θέμα  τις χερσαίες Λιμενικές Ζώνες και την εκπόνηση των Στρατηγικών Σχεδίων Ανάπτυξης των Λιμένων σε απόλυτη εναρμόνιση με τις προτεραιότητες και τις λειτουργίες των πόλεων.

Συμφωνήθηκε, οι Οργανισμοί να επικαιροποιήσουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο (Master Plan) όπου αυτό έχει εκπονηθεί και στη συνέχεια να τεθεί στην κρίση των Δημοτικών Συμβουλίων. Ενώ θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με σκοπό τα Τμήματα που δεν συνδέονται λειτουργικά με τα λιμάνια, να αποδοθούν στους Δήμους.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας συμμετείχε σε συνάντηση  του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με τα Προεδρεία των Συλλόγων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Κοινή ήταν η διαπίστωση, ότι το Πρόγραμμα θα πρέπει να εξακολουθήσει συγχρηματοδοτούμενο, για τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων σε αυτό.