Τοποθετηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΗ

Για τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΗ έτους 2015 που κατατίθεται στο Δ.Σ. για συζήτηση σήμερα 9-12-2014, η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης (την οποία και εκπροσωπώ στο Δ.Σ.), είναι ότι:

1. Ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός, διότι συνεχίζει να ρίχνει τα βάρη στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι συνεχίζει να διατηρεί τις ίδιες τιμές, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, που αναπροσαρμόστηκαν απαράδεκτα πριν από 3,5 χρόνια, την στιγμή που οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν γονατίσει από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα (από μειώσεις μισθών, απολύσεις, ανεργία) που τους φόρτωσαν την τελευταία 5ετία οι κυβερνήσεις, αλλά και αυτά που έρχονται με το νέο προϋπολογισμό που ψήφησε προχθές η συγκυβέρνηση.

2. Με αυτή την βάρβαρη επίθεση που έχει υποστεί το λαϊκό εισόδημα, δεν μπορεί να ισχύει ενιαία πολιτική τιμών στην ύδρευση και την αποχέτευση.

3. Πρέπει να μειωθούν τα τέλη στις λαϊκές καταναλώσεις σε ποσοστό 30%.

4. Δεν μπορεί το νερό από δώρο της φύσης να αντιμετωπίζεται σαν ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.

5. Να μην πληρώνουν τέλη (να παγώσουν τα τιμολόγια) για τους άνεργους.

6. Να πληρώνουν μόνο πάγιο οι πολύτεκνες οικογένειες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ), οι μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία 67% και όσοι έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ αυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.

7. Αντίθετα θα πρέπει να αυξηθούν 40% τα τέλη, στις μεγάλες επιχ/σεις, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, καθώς και ότι θα πρέπει οι υπηρεσίες τις ΔΕΥΑΗ να στραφούν στην είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών από μεγάλο οφειλέτες.

8. Να καταργηθεί το ειδικό τέλος 80% – νέων έργων, που βαραίνει οικονομικά την λαϊκή κατανάλωση, που προστέθηκε ως προσωρινό αναγκαστικό μέτρο εδώ και μια 10ετία και συνεχίζει να υπάρχει ακόμα.

9. Είναι αλήθεια ότι η ΔΕΥΑΗ είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχείρηση και λειτουργεί σαν ιδιωτική εταιρεία. Γιατί είναι άραγε μονόδρομος η πολιτική που φορτώνει όλα τα βάρη στις λαϊκές πλάτες; και να μην ζητάμε να λειτουργεί η ΥΔΡΕΥΣΗ με κοινωνικά κριτήρια εξυπηρετώντας λαϊκές ανάγκες, με τις απαιτούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο;

10. Γιατί, τα ποσά που απαιτεί ο προϋπολογισμός, να μην τα ζητάμε από την κεντρική εξουσία που χρωστάει τα τόσα δις Ευρώ (11,5 δις) στους Δήμους από φόρους που τα έχουν πληρώσει οι πολίτες για αυτόν τον σκοπό; Καθώς επίσης γιατί να μην ζητάμε να φορολογηθούν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις με 45% επί των κερδών τους;

11. Αν παραμείνει αυτός ο προϋπολογισμός ως έχει αυτό θα αποδεικνύει ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ εναρμονίζεται πλήρως με την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική και τον αντιλαϊκό «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Είναι φανερό ότι, τόσο για τους λόγους που προανέφερα συνοπτικά αλλά και πολύ περισσότερους, θα καταψηφίσω αυτόν τον προϋπολογισμό.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους του Δήμου μας για τα μέτρα που συνεχίζονται να παίρνονται εναντίον τους και να αγωνισθεί να αναπτυχθεί το λαϊκό αυτό κίνημα που θα τα εμποδίσει, που θα ανατρέψει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

Το Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ

Στέφανος Παπαχρήστος

Παραθέτουμε πίνακα που δείχνει τις μεταβολές στις τιμές για να φανεί το μέγεθος των αυξήσεων. Κανονικά θα έπρεπε να δοθεί έτσι από την εισήγηση, η οποία έχει μεν τις προτεινόμενες ,όχι όμως και την σύγκριση με τις προηγούμενες τιμές.

1) ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Οι παραπάνω τιμές επιβαρύνονται με το ειδικό τέλος 80% ανάλογα με την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται και φυσικά με 13% ΦΠΑ

2) ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Οι παραπάνω τιμές επιβαρύνονται επίσης με ΦΠΑ 23%.

Με 23% ΦΠΑ επιβαρύνεται και το ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος του 80%

3) ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΜΟΡΩΝ ΟΤΑ

Ανεξάρτητα από την κατανάλωση 0,60 ευρώ/κυβικό

Οι παραπάνω τιμές επιβαρύνονται με τον ανάλογο ΦΠΑ