Το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (ΒΙΟΠΑΘΕ) αποτελεί ένα από τα μακροχρόνια έργα που παραμένουν ημιτελή στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας διαχειριστικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα για περισσότερα από 25 χρόνια. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, το πάρκο, που εκτείνεται σε 230 στρέμματα και έχει συνδεθεί με την Εγνατία Οδό, φιλοξενεί σήμερα μόλις τρεις επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο θυμίζει εγκαταλειμμένο αγροτεμάχιο.
Το πάρκο κατασκευάστηκε πριν την καθιέρωση των αιρετών περιφερειών, με τη λειτουργία του να μπαίνει από το 2010 σε μια μακροχρόνια περιπέτεια.
Το έργο εντάχθηκε στο Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το 1999, με προϋπολογισμό 1,76 εκατ. ευρώ και δημόσια χρηματοδότηση 75%. Παρά την ολοκλήρωση των υποδομών το 2009, όπως βεβαιώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, τα οικονομικά ζητήματα παραμένουν άλυτα. Η έλλειψη Διοικητικού Συμβουλίου, τα διαχειριστικά και οικονομικά προβλήματα και ένα πρόστιμο από το ελληνικό δημόσιο το οποίο είναι μέτοχος με ποσοστό 12%, λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων και ανεπαρκούς πιστοποίησης των επιλέξιμων δαπανών, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Από την έναρξη του έργου έως και σήμερα έχουν αλλάξει 9 πρωθυπουργοί, 9 υπουργοί Ανάπτυξης, 3 Νομάρχες, 1 Αντιπεριφερειάρχης κι όμως… παρόλο που το έργο δεν είχε τεχνικές δυσκολίες, ούτε τεράστιο προϋπολογισμό, 25 χρόνια μετά παραμένει… ανολοκλήρωτο!
Στη μετοχική σύνθεση του ΒΙΟΠΑΘΕ συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, ο Δήμος Σουλίου και το ελληνικό δημόσιο.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Παναγιώτα Αγγέλη, επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΒΙΟΠΑ, ζητώντας απαντήσεις για τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικό και ελκυστικό για νέες επιχειρήσεις.
Το πάρκο υπολειτουργεί, ενώ οι προοπτικές του για προσέλκυση νέων επιχειρήσεων είναι ελάχιστες. Απαντώντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης επεσήμανε ότι η εκκρεμότητα αυτή εμποδίζει τη μεταβίβαση των ακινήτων και την αξιοποίησή τους. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και τους ελέγχους, το έργο δεν έχει παραληφθεί από την Επιτροπή Ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης του οικονομικού αντικειμένου.
Οι πρόσφατες συναντήσεις αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, με τον Αντιπεριφερειάρχη να εκφράζει την ελπίδα ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του πάρκου. Στη συζήτηση συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, ο Στέφανος Ζούμπας, ο Γιώργος Πρέντζας και άλλοι. Ο Περιφερειάρχης και οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του ΒΙΟΠΑ για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.
Πρόσφατες επαφές με τον Υπουργό Ανάπτυξης και η υποβολή έκθεσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που αντικρούει τις αιτιάσεις περί μη ολοκλήρωσης του έργου, έχουν δημιουργήσει ελπίδες για διευθέτηση του ζητήματος. Η Περιφερειακή Αρχή αισιοδοξεί ότι, έως το τέλος του έτους, θα υπάρξει το πράσινο φως για την πλήρη λειτουργία του ΒΙΟΠΑΘΕ.
Το ΒΙΟΠΑΘΕ διαθέτει τις δυνατότητες να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά χρειάζεται άμεσες και συντονισμένες ενέργειες για να ξεπεραστούν τα χρόνια εμπόδια. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη στήριξη της πολιτείας, το πάρκο μπορεί να εκπληρώσει τον αρχικό του στόχο: την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Μέχρι τότε… οι ευκαιρίες, όπως το Εμπορευματικό Κέντρο, χάνονται…