ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011 και ώρα 13.00,  θα συνεδριάσει το  Περιφερειακό Συμβουλίου Ηπείρου, στο οποίο  θα παρίσταται και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Κανελλόπουλος,  με θέμα ημερήσιας διάταξης:

«ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» -εργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-

Την Παρουσίαση και τις προτάσεις για την περιφέρεια της Ηπείρου θα κάνουν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας, κ. Β. Ψαθάς, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Α. Μπρίκος, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, κ. Ε. Βαγενάς και ο Τμηματάρχης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, κ. Κ. Ζευγολάς.

«Στροφή στα ελληνικά προϊόντα», τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το εγχείρημα θα επιτευχθεί μέσω της ανάδειξης ενός «καλαθιού» για κάθε περιφέρεια γεμάτο με τα αγροτικά προϊόντα «σήμα κατατεθέν» της κάθε περιοχής.

Το πρώτο αγροτικό καλάθι ήταν αυτό της Κρήτης που παρουσιάστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Το κρητικό καλάθι προτείνεται να περιέχει λάδι, κρασί, τυροκομικά προϊόντα, κρέας πρόβειο και κατσικίσιο, παξιμάδια, όσπρια, σταμναγκάθι, αρωματικά φυτά, ντομάτες και πατάτες.

Το αγροτικό καλάθι ανά περιφέρεια, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων. Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως είναι ενδεικτικά το κρασί και το λάδι, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής, όπως η γραβιέρα της Κρήτης και προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας.

Για καθεμία από τις περιφέρειες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς τα περιφερειακά συμβούλια όσον αφορά το περιεχόμενο του καλαθιού, τα οποία και θα αποφασίσουν τελικά για το περιεχόμενο του δικού τους καλαθιού. Έτσι θα οργανωθεί ανά περιφέρεια επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα με βάση τις τοπικές ανάγκες. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων θα προκύψουν μέσα από την ανακατανομή των χρημάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ακόμα θα υπάρξει δυνατότητα ενίσχυσης και της αγροτικής επιχειρηματικότητας με χαμηλότοκα δάνεια μέσω του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΕ.

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός αγροδιατροφικού προτύπου για αυτοκατανάλωση αλλά και για εξαγωγή.