Το… μετέωρο τμήμα του ΤΕΙ

Μετέωροι βρίσκονται οι 400 και πλέον σπουδαστές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.

Κι αυτό γιατί το Τμήμα αυτό είναι το μοναδικό από τα ομοειδή του σε ολόκληρη τη χώρα που δεν μετεξελίχθηκε σε Πανεπιστημιακό και στην ουσία καταργείται αφού από φέτος δεν έχει εισακτέους, με αποτέλεσμα οι φοιτητές του, να είναι οι τελευταίοι φοιτητές που θα αποφοιτήσουν από ΤΕΙ στη χώρα. 

Την ίδια ώρα που φοιτητές των πρώην ΤΕΙ που παρακολουθούν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο σε άλλα ιδρύματα της χώρας έχουν τη δυνατότητα να «αναβαθμίσουν» το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακό, επιλέγοντας κάποιον επιπλέον αριθμό μαθημάτων, μέσα στο ίδιο τους το ίδρυμα, για τους φοιτητές του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, δεν ελήφθη καμία τέτοια μέριμνα, ούτως ώστε να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Ούτε καν το δικαίωμα της μετεγγραφής  ακόμα κι αν πληρούσαν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, αφού για το τμήμα της  Ηγουμενίτσας, τη φετινή περίοδο δεν υπήρξε καμία αντιστοιχία με άλλο τμήμα της Ελλάδας, κι έτσι δεν ήταν δυνατό να υποβληθεί ούτε καν αίτημα μετεγγραφής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα έχει σχεδόν… αφεθεί στον αυτόματο πιλότο.

Δεν έχει στελεχωθεί με καθηγητές, ούτε καν ωρομίσθιους, ούτως ώστε να μπορούν να διδαχθούν όλα τα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος! Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα υποχρεωτικά μαθήματα του 7ου εξαμήνου (δηλαδή του τελευταίου ουσιαστικά διδακτικού εξαμήνου) διδάσκεται μόλις το ένα (!!!) και οι κατ’ ουσίαν επί πτυχίω φοιτητές μπαίνουν στην… αναμονή για το αν και πότε θα στελεχωθεί το τμήμα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ταυτόχρονα οι διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις οποίες συνδέονται οι φοιτητές όλης της χώρας για να παραγγείλουν συγγράμματα, αναλυτική βαθμολογία κλπ, φαίνεται πως δεν λειτουργούν για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας!

Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζεται και στις εστίες, αφού το τελευταίο διάστημα οι εργασίες συντήρησης γίνονται με το σταγονόμετρο.

Πρύτανης και Βουλευτής στο Παιδείας

Μέσα σε αυτό το κλίμα τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη επισκέφθηκε χθες Πέμπτη το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Ηγουμενίτσας, διεκδικώντας τα αυτονόητα:

Να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στην Ηγουμενίτσα, με όλες τις παροχές που έχουν οι φοιτητές όλων των ιδρυμάτων της χώρας και να τους δοθεί η δυνατότητα να «αναβαθμίσουν» το πτυχίο τους, εντασσόμενοι, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο ΤΕΙ, σε κάποιο από τα αντίστοιχα τμήματα που μετεξελίχθηκαν σε ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συνάντηση εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, με τον Πρύτανη να δεσμεύεται ότι θα στηρίξει και θα μεταφέρει στο Υπουργείο Παιδείας τα αιτήματά τους, αλλά και ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία τους Τμήματος.

Εξ’ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση, με αντικείμενο τα προβλήματα και την άνιση μεταχείριση των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας, με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη πρόκειται να έχει την προσεχή Τετάρτη, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας.

Και οι… επιπτώσεις 

Φυσικά, με την απουσία εισακτέων και τη μη δημιουργία νέου Τμήματος, το παράρτημα της Ηγουμενίτσας, αδειάζει σιγά – σιγά. Εφόσον επιτραπούν και οι μετεγγραφές των υπαρχόντων, τότε το Παράρτημα της Ηγουμενίτσας θα παρουσιάζει εικόνα ερημοποίησης…

Δεν έχουν λείψει και οι εξ Ιωαννίνων φωνές άλλωστε, που σε ιδιωτικές συζητήσεις με τους μόνιμους καθηγητές του Τμήματος λένε «το μαγαζί είναι ασύμφορο και κλείνει»…

πηγή: thesprotiki.gr