Το πέρασμα της κακοκαιρίας GAIA από την Ήπειρο

Πτώσεις δέντρων, ζημιές σε πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις, καταπτώσεις πετρών και φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο καθώς και διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που δημιούργησε στην Ήπειρο η κακοκαιρία “Gaia”.

Στο χωριό Μελισσουργοί Άρτας, παρασύρθηκαν από κατολίσθηση δύο σπίτια, τα οποία είχαν εγκαίρως εγκαταλείψει οι ένοικοι. Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στο σημείο αλλά το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν επέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών.

Κλειστός είναι ο δρόμος από το Βουργαρέλι προς Κυψέλη λόγω καταπτώσεων.

Στο Πέραμα Ιωαννίνων, τα νερά της έντονης βροχόπτωσης δεν βρήκαν δίοδο με συνέπεια περιοχές του οικισμού και το γήπεδο 5Χ5 της περιοχής να είναι πλημμυρισμένα. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ιδιοκτήτης έκτασης αυθαίρετα έκλεισε την τάφρο απορροής. Ο δρόμος του χωριού έχει καλυφθεί από στάσιμα νερά. Ένα σπίτι έχει πλημμυρίσει, ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν ότι έχουν ενημερώσει τον εισαγγελέα για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Στη Θεσπρωτία, σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Καλαμά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εκδηλωθεί πλημμυρικά φαινόμενα. Τα θυροφράγματα είναι ανοιχτά από την Παρασκευή και όλοι ελπίζουν ότι δε θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Κλειστή θα μείνει το επόμενο διάστημα η πεζογέφυρα στην περιοχή Ραφτανίτικο των Τζουμέρκων, κοντά στη γέφυρα της Πλάκας. Στη γέφυρα παρουσιάστηκαν ζημιές, εξ’ αιτίας της κακοκαιρίας στο κεντρικό βάθρο και κατόπιν αυτοψίας μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε διάφορους οικισμούς με χωριά του Πωγωνίου και τμήμα του οικισμού Λαδοχωρίου στην Ηγουμενίτσα να παραμένουν χωρίς ρεύμα μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Προβλήματα εκδηλώθηκαν και αργά το βράδυ του Σαββάτου, εξ’ αιτίας των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν. Προσωρινά έκλεισαν η παλαιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων – Άρτας, από πτώσεις δέντρων και η πυροσβεστική κινήθηκε για την κοπή και απομάκρυνσή τους.

Πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, αναφερθεί και έλαχιστες είναι οι περιπτώσεις που η πυροσβεστική κλήθηκε για άντληση υδάτων από αυλές και υπόγεια. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν μετά το μεσημέρι.

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα κυπαρίσσι που είχε στεγνώσει, έπεσε πάνω στο σκέπαστρο της παλιάς εκκλησίας, στην Κουμαριά Ιωαννίνων. Πρόκειται για την Κοίμηση της Θεοτόκου, μια εκκλησία 400 ετών.

Έκλεισε ο δρόμος προς την παλιά Εθνική Οδό, στο Κομπότι της Άρτας μετά από κατάρρευση γέφυρας στην περιοχή. Τμήμα της ίδιας γέφυρας είχε καταρρεύσει και πάλι το 2015 σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινόμενων. Ο δρόμος δεν εξυπηρετεί οικισμούς αλλά κατά κύριο λόγο αγροτικές περιοχές κι έτσι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, καθώς υφίστανται και εναλλακτικές οδοί.