Τραπεζοκαθίσματα στην πόλη…

igm1

Η άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης αλλά και η αίτηση για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη χερσαία ζώνη στα Πλατάνια, απασχολούν το τελευταίο διάστημα τον εμπορικό κόσμο, τους επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τους πολίτες.

Η χερσαία ζώνη

Τα μέλη του συλλόγου καταστημάτων – καφετεριών Ηγουμενίτσας «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»  ζητούν τον ευπρεπισμό της χερσαίας ζώνης, αισθητικές παρεμβάσεις και χώρο ώστε να αναπτύξουν και αυτοί, όπως οι συνάδελφοί τους στη νησίδα απέναντι από το παλιό λιμάνι, τραπεζοκαθίσματα.

Αίτημα που βρήκε μεν αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και αντιδράσεις.

Την διαφωνία της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία θεωρεί ότι με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα περιοριστεί ο μοναδικός ελεύθερος χώρος της πόλης.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος έθεσε ζητήματα ασφάλειας αλλά και λειτουργικότητας των καταστημάτων εφόσον γίνει αυτή η επέκταση. Συγκεκριμένα ο κ. Πιτούλης τόνισε αφενός ότι θεωρεί επικίνδυνη τη διάσχιση της Εθνικής Οδού από θαμώνες και εργαζομένους, όταν αυτός ο δρόμος είναι η μοναδική είσοδος στην πόλη, αφ΄ετέρου, ότι η χερσαία ζώνη δεν διαθέτη ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτροδότηση ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταστημάτων, Τόνισε δε, ότι θα προκύψουν και ζητήματα νομιμότητας της αδειοδότησης των καταστημάτων εφ’ όσον αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους και κατέληξε λέγοντας ότι το ζήτημα χρειάζεται εμπεριστατωμένη μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής.

Και ο πεζόδρομος…

Την άμεση αποκατάσταση της τάξης έναντι της «άναρχης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων» ζητάει από το Δήμο Ηγουμενίτσας, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης. Η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, πλήττει τα εμπορικά καταστήματα, ενώ εμποδίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών και κυρίως ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις και επιστολές που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εμπορικός Σύλλογος, με επιστολή του προς το Δήμο, είχε ζητήσει πριν το Πάσχα, να λάβει μέτρα και να προχωρήσει σε συστάσεις προς τους «παρανομούντες». Τότε, είχε λάβει τη διαβεβαίωση από το Δήμο, ότι  η δημοτική Αστυνομία θα παρέμβει ώστε να περιοριστούν τα ακραία φαινόμενα κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

Επειδή όμως, όπως ο εμπορικός σύλλογος θεωρεί, τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση, με νέα επιστολή του καλεί «τη δημοτική αρχή να πράξει, άμεσα, τα αυτονόητα. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πως απόλυτα υπεύθυνος για αυτό είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Ο Εμπορικός Σύλλογος μπορεί να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την επιβολή της νομιμότητας, αλλά δεν μπορεί να την επιβάλει. Εκτός αυτού, επιφυλασσόμαστε για τη διεκδίκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος των συναδέλφων που πλήττονται», τονίζει ο εμπορικός σύλλογος, στην επιστολή του.