Υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για το Φιλιάτι…

– Η Θεσπρωτία μετράει τις πληγές της και είναι πολλές!

– Αποκλεισμένος ο Παραπόταμος!

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν μέχρι αυτή την ώρα τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και των Δήμων να αποκαταστήσουν τις προσβάσεις στο οδικό δίκτυο της Θεσπρωτίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην περιοχή του Παραποτάμου, όπου το νερό του Καλαμά βρίσκεται πλέον περίπου 80 εκατοστά πάνω από το οδόστρωμα, έχοντας μετατρέψει στην κυριολεξία σε λίμνη την περιοχή του ΚΤΕΟ και διακόπτοντας την πρόσβαση προς το Νοσοκομείο Φιλιατών.

Αυτή τη στιγμή, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη,  γίνεται προσπάθεια να κατασκευαστεί ανάχωμα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ενώ η πρόσβαση στους Φιλιάτες γίνεται μόνο μέσω Τρικόρυφου.

Ταυτόχρονα, ο Παραπόταμος παραμένει αποκλεισμένος και στην παλιά ΕΟ Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων αφού στο ύψος της Κορύτιανης  έχει επίσης πλημμυρίσει το ποτάμι, όπου και πλημμύρησαν και δέκα περίπου σπίτια του χωριού.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν από το πρωί τα παρακαλάμια χωριά Κυπάρισσος, Γολά, Ραβοστίβα, Κοκκινιά, Παλαιοκλήσσι και Παλαιοχώρι, αφού οι κολώνες της ΔΕΗ έχουν παρασυρθεί και βρίσκονται στην κοίτη του Καλαμά. Συνεργεία της ΔΕΗ αναμένεται να έρθουν τη Δευτέρα από τα Ιωάννινα για να προχωρήσουν σε παράκαμψη του υπάρχοντος δικτύου, σε μελέτη και εγκατάσταση νέου δικτύου ηλεκτροδότησης.

Κατολισθήσεις και καθιζήσεις σημειώθηκαν σε όλα σχεδόν τα οδικά δίκτυα του Νομού και κυρίως στον ορεινό όγκο της Μουργκάνας, στο Ριζό, στις παρακαλάμιες περιοχές, στον Αρίλλα και στο Μεσοβούνι.

Παρόμοια κατάσταση παρουσιάζει και ο Αχέροντας και η περιοχή της Γλυκής, αφού το ποτάμι βρίσκεται σε οριακό σημείο.  

Κατολίσθηση λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, σημειώθηκε στο Πετούσι Παραμυθιάς, με αποτέλεσμα, χιλιάδες τόνοι χώματος να κλείσουν την επαρχιακή οδό Παραμυθιάς -Δωδώνης, ενώ παρασυρθήκαν ακόμα και οι κολόνες ηλεκτροδότησης. Συνεργία της ΔΕΗ βρέθηκαν στην περιοχή και αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση. Στο σημείο βρέθηκε η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Φράγκος και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Προβλήματα από την βροχόπτωση εκτός από την Γλυκή και το Πετούσι, έχουν δημιουργηθεί στο Πολύδροσο και στο Παγκράτι από συγκέντρωση όμβριων υδάτων.

Πλημμυρισμένοι είναι και οι κάμποι Ραγίου – Κεστρίνης, η Σκάλα Φιλιατών αλλά και ο κάμπος Γλυκής – Φαναρίου, εξαφανίζοντας κάτω από τόννους λάσπης και νερού χιλιάδες δέντρα και τις περιουσίες των αγροτών.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και τους Δημάρχους είχε ο βουλευτής του Νομού κ. Μάριος Κάτσης, ο οποίος και δήλωσε διαθέσιμος για όποιες ενέργειες χρειαστούν  σε πολιτικό επίπεδο για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.