ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εγκρίθηκαν τελικά οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ και των ΤΕΙ όλης της χώρας μόλις προχθές Δευτέρα και μπήκε έτσι μια τελεία σε ένα «θρίλερ» που κράτησε ένα περίπου χρόνο.
Η διελκυστίνδα μεταξύ των πρυτάνεων και των ηγεσιών του υπουργείου έβγαλε νικητές μάλλον τους πρώτους στο συγκεκριμένο θέμα, αν και όχι χωρίς απώλειες. Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπογράφηκε μεν από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αλλά με μείωση στους κωδικούς για τη σίτιση των φοιτητών κατά 8% συνολικά (400.000€ περίπου μείον) και κατά 140.000€ στους διάφορους κωδικούς ποσών που προορίζονται για δαπάνες λειτουργίας. Προφανώς, η μείωση είναι δυσανάλογη αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε ίδρυμα βάζει (ή τουλάχιστον πρέπει να βάζει) σε πρώτη γραμμή ανάγκης τη φοιτητική μέριμνα και ειδικά τη σίτιση, η οποία με την περιρέουσα οικονομική κρίση γίνεται η δεύτερη πιο ζωτική παροχή για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, μετά τη στέγαση. Αντίθετα, όπως προτάθηκε εγκρίθηκε κιόλας ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο όμως αντιμετώπισε ήδη σοβαρά προβλήματα φέτος, διακόπτοντας τη σίτιση των φοιτητών πριν λήξει η ακαδημαϊκή χρονιά. 

«Ανάσα» πριν τον Σεπτέμβριο 

Ανεξάρτητα πάντως από την περικοπή που υπέστη στον προϋπολογισμό του το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι πρυτάνεις θα «πάρουν ανάσα» καθώς βλέπουν ότι τουλάχιστον, η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου με εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, άρα και κάποια χρήματα διαθέσιμα για τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Το προηγούμενο διάστημα, ηγεσίες του υπουργείου και πρυτάνεις,  κάθε πλευρά έχοντας τους δικούς της λόγους, ήρθαν σε σύγκρουση με επίδικο τα χρήματα των πανεπιστημίων. Από τη μια, το υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου είδαν στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, το καλύτερο «όπλο» για να εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη εκπαίδευση. Από την άλλη, οι πρυτανικές αρχές κατήγγειλαν διαρκώς τον τελευταίο χρόνο ότι το υπουργείο αφήνει τα ιδρύματα χωρίς χρήματα για τις λειτουργικές τους ανάγκες, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα «αντίβαρο» στην πολιτική του υπουργείου.

Τελικά, φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο θέμα βρέθηκε η μέση λύση, η οποία είναι η ψήφιση του νέου νόμου που σε πολλά του σημεία αναίρεσε το «νόμο Διαμαντοπούλου» και η προθεσμία ουσιαστικά στις πρυτανικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο μέχρι τέλος του έτους, εκλέγοντας τα περιβόητα «εσωτερικά συμβούλια». Οι πρυτανικές αρχές, αλλά και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ διατύπωσαν έντονες διαφωνίες (για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά) και με το νόμο που εισηγήθηκε ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος και ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση.

Μόνος με μειώσεις

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέρχεται στα 10.250.000€ μετά τις μειώσεις που υπέστη. Πρόκειται για το μοναδικό προϋπολογισμό από τους 14 που ενέκρινε για ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας, στον οποίο αναγράφονται μειώσεις κονδυλίων για τη σίτιση. Διαφοροποίηση υπάρχει μόνο σε μια ακόμα περίπτωση, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου η συγκεκριμένη πίστωση αυξήθηκε. Ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Ηπείρου, ο οποίος εγκρίθηκε επίσης, ανέρχεται στα 6.755.000€ συνολικά.