Φορτίσεις…

 

2011-01-13 22:25:58

 

 

Φορτίσεις

 

Νέα χρονιά, ελπίδες, προσδοκίες, στόχοι…

 

Λέξεις κλισέ που θα βρεις σε κάθε πρωτοχρονιάτικο ευχετήριο μήνυμα…

 

Πάντα όταν κάτι νέο ξεκινά γεννιέται και μια νέα ελπίδα, μια νέα προσδοκία.

 

Το 2011 βρίσκει την πλειοψηφία των Ελλήνων σε δυσμενή οικονομική κατάσταση η οποία αναμένεται κατά τη διάρκεια του έτους να γίνει ακόμα δυσμενέστερη. Τα προβλήματα -και οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών – συνεχώς αυξάνονται, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται.

 

Το αποτέλεσμα είναι η ζωή και η καθημερινότητα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο μίζερη, βυθίζοντας σε Εθνική Κατάθλιψη όλους μας και τον καθένα από μας ξέχωρα.

 

Το 2011 προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά για όλους… Όμως αυτό δεν σημαίνει μοιρολατρεία.

 

Μέσα από την κρίση μπορούν και πρέπει να γεννηθούν ευκαιρίες. Ευκαιρίες για ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, ανθρωπιά, ποιότητα ζωής. Είναι στο χέρι μας να αφήσουμε το στίγμα μας, δημιουργώντας παρά την οικονομική συγκυρία. Στηρίζοντας. Συνεισφέροντας σε κοινές προσπάθειες. Απλώνοντας το χέρι στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Επαν-αξιολογώντας τις (υπερ-)καταναλωτικές μας συνήθειες και ορίζοντας την ποιότητα ζωής μας από το είναι και όχι το φαίνεσθαι.

 

Πρέπει και μπορούμε να αντισταθούμε στη μιζέρια. Πρέπει και μπορούμε να οργανωθούμε ως κοινωνία ώστε οι αντιστάσεις μας στη λαίλαπα της κατάθλιψης να είναι άμεσες και ισχυρές.

 

Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία να ξαναβρεθούμε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ» όπως έλεγε και ο αλησμόνητος στρατηγός:

 

«Είμαστε εις το «εμείς» κι’ όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί. Έγραψα γυμνή την αλήθεια, να ειδούνε όλοι οι Έλληνες ν’ αγωνίζωνται διά την πατρίδα τους, διά την θρησκεία τους, να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε• «Έχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες», αν είναι αγώνες και θυσίες. Και να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζωνται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας τους και της κοινωνίας. Ότι θα είναι καλά δικά τους. Όχι όμως να φαντάζωνται για τα κατορθώματα τα πατρικά, όχι να πορνεύουν την αρετή και να καταπατούν τον νόμον και να ’χουν την επιρροή για ικανότη. (Στρ. Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα, Β΄τμ)».

 

Ας ευχηθούμε η νέα χρονιά που ξεκινάει, παρά την απαισιοδοξία που υπάρχει, να φέρει χαρά και ελπίδα σε όλους μας!

 

Καλή Χρονιά!

 

Β.