Φρένο από τον ΟΛΗΓ στα πετρέλαια στην Πλαταριά

limaniigm

limaniigmΠετρέλαια, ασφαλτικά και συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα έχουν βάλει στην κυριολεξία φωτιά στα Θεσπρωτικά παράλια.

Φρένο στην εγκατάσταση της πλωτής εξέδρας για την φορτοεκφόρτωσης πετρελαίων μέσα στον όρμο της Πλαταριάς, έβαλε το απόγευμα της Παρασκευής το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΗΓ,  καθώς η δραστηριότητα της πετρέλευσης δεν προβλέπεται στο Master Plan του Οργανισμού και άρα δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί, παρά μόνο αν γίνει τροποποίηση του Στρατηγικού σχεδιασμού του Λιμανιού, τροποποίηση που πρέπει να τύχει της έγκρισης 9 συναρμόδιων υπουργείων.

Η αίτηση στον ΟΛΗΓ από την ιδιωτική εταιρία εκκρεμεί εδώ και μία πενταετία ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ο ιδιώτης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και με αγωγή διεκδικεί αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη.

Η τοπική κοινωνία, όπως εκφράστηκε μέσα από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Πλαταριά αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιώργο Κάτσινο, τάσσεται κατά μιας τέτοιας δραστηριότητας. Νωτρίτερα ο Δήμαρχος είχε δώσει στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση:

«Καλούμε τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η  περιοχή, να μην προχωρήσει σε έκδοση άδειας για τη  συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία δε συνάδει με τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά, εκφράζοντας και την άποψη της τοπικής κοινωνίας, που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει αποδεκτή μια τέτοια εγκατάσταση και μάλιστα εντός του κόλπου της Πλαταριάς.

Η Πλαταριά και η ευρύτερη περιοχή εντάσσονται στην τουριστική ζώνη του Δήμου Ηγουμενίτσας και δραστηριότητες τέτοιου είδους, που  προκαλούν σημαντική όχληση, πρέπει να αποκλείονται εξ΄ αρχής,  ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν  μια  περιοχή που στηρίζει την επιβίωσή της στον τουρισμό.

Όπως  και με τη θέση  «Γωνιά» του Δήμου μας, έτσι και με τα υπόλοιπα παράλια έχουμε ταχθεί υπέρ της τουριστικής αξιοποίησής τους και δεν θα ενθαρρύνουμε επενδύσεις που αντίκεινται σε μια τέτοια προοπτική».