Φυσικό αέριο: Επίσκεψη ΜΜΕ σε εγκαταστάσεις της Μακεδονίας – Ρεπορτάζ – Δηλώσεις Δημάρχου και Τοπικών συμβούλων

altΕπίσκεψη σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Μακεδονία, διοργάνωσε η ΔΕΠΑ, στα πλαίσια της ενημέρωσης για το σχεδιαζόμενο έργο του Ελληνοϊταλικού Αγωγού Φυσικού Αερίου.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν δημοσιογράφοι από την Ήπειρο, αλλά και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος και 3 τοπικοί σύμβουλοι της Πέρδικας, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως με δική τους πρωτοβουλία ακολούθησαν την επίσκεψη αυτή.

Στους συμμετέχοντες έγινε ξενάγηση στον σταθμό μέτρησης του Ελληνοβουλαγρικού αγωγού στο Σιδηρόκαστρο, στο βανοστάσιο του αγωγού στον Προμαχώνα, στον υπό κατασκευή σταθμό συμπίεσης του παραπάνω αγωγού στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Νομού Σερρών στο υπέδαφος των οποίων διέρχεται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες ιδία άποψη για το μέγεθος των εγκαταστάσεων, τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και την ασφάλειά τους.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε σαφές ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν προκαλούν μόλυνση του περιβάλλοντος, πόσο μάλλον που το φυσικό αέριο θεωρείται από τις φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν εκτεθειμένοι αγωγοί, αφού θα βρίσκονται θαμμένοι σε βάθος περίπου 2,5 μέτρων.

Τονίστηκε ότι αμέσως μετά τις εργασίες, οι όποιες καλλιεργούμενες εκτάσεις αποδίδονται εκ νέου στους αγρότες, αφού καταβληθεί από τη ΔΕΠΑ σε αυτούς το σχετικό τίμημα «δουλείας» και μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι καλλιέργειες.

Επισημάνθηκε ότι ακόμη και σε περίπτωση δολιοφθοράς ο αγωγός ακολουθείται από οπτική ίνα σε όλο του το μήκος η οποία και άμεσα θα δώσει το ακριβές σημείο του όποιου περιστατικού, ενώ τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας του αγωγού θα διακόψουν σε κομβικά σημεία του αγωγού τη ροή φυσικού αερίου.

Κατά την ενημέρωση που έγινε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΣΦΑ, δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την προσαιγιάλωση του αγωγού στην περιοχή που θα επιλεγεί και παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από τον αντίστοιχο αγωγό στη Μεσίνα της Ιταλίας, ώστε να γίνει σαφές ότι το μόνο που φανερώνει την ύπαρξη του αγωγού είναι οι στύλοι που υπάρχουν για να υποδεικνύουν τη θέση του και, φυσικά, δεν έχουν «λειτουργική σχέση» με αυτόν.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, o Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, επεσήμανε ότι ο ίδιος βλέπει θετικά την χωροθέτηση του σταθμού στη θέση Φλωροβούνι, αφού αυτή καλύπτει και την απόφαση των κατοίκων της Πέρδικας και βρίσκεται εκτός των διοικητικών της ορίων.

«Παραπληροφορημένοι» δήλωσαν οι τοπικοί σύμβουλοι της Πέρδικας που συμμετείχαν, στην επίσκεψη και τόνισαν ότι χρειάζεται σωστή ενημέρωση και ίσως και ανάλογες επισκέψεις κατοίκων της περιοχής σε εγκαταστάσεις ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Δείτε τις δηλώσεις του Δημάρχου και των Τοπικών συμβούλων:

http://www.youtube.com/watch?v=Wwx1I3vxPZA

http://www.youtube.com/watch?v=66jyv1zubac