Χερσαία ζώνη… Πρωτοβουλίες για οριστική επίλυση (+video)

ntais lolos

Η χερσαία ζώνη, ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της Ηγουμενίτσας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λώλος με τον Πρόεδρο του ΟΛΗΓ Ανδρέα Νταή.

. Όπως σημειώθηκε και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ένα κρίσιμο ζήτημα για την πόλη της Ηγουμενίτσας, σταδιακά παίρνει το δρόμο προς επίλυση.

Για το θέμα του επαναπροσδιορισμού της Χερσαίας Ζώνης και συγκεκριμένα σχετικά με την υπ’ αριθμ. 3113.15-4/74487/2016 (ΦΕΚ Τεύχος ΑΑΠ 182/20.09.2016) Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής περί «Ανάκλησης της υπ’ αριθ. 8116.1 φ.6/01/05/19-05-2005 απόφασης YEN περί επαναπροσδιορισμού της Ζώνης Λιμένα του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε.», παρατέθηκαν τα ακόλουθα:

Η αναφερόμενη απόφαση αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα που απαιτούνται σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, για την επίλυση του ζητήματος της Χερσαίας Ζώνης, που στερούνταν επί σειρά ετών φορέα διαχείρισης.

Η ανακαλούμενη απόφαση από μόνη της δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις επίλυσης του ζητήματος, καθώς τα επόμενα βήματα προσέκρουαν σε δαιδαλώδη και μη αποσαφηνισμένη νομοθεσία. Επίσης επιλύονται όλα εκείνα τα νομικά ζητήματα που θα επιτρέψουν την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου.

Ήδη ο Δήμος Ηγουμενίτσας και ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας βρίσκονται σε στενή συνεργασία και προχωρούν με σταθερά βήματα. Δέσμευση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. κ. Θεόδωρου Δρίτσα, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστου Λαμπρίδη, είναι η οριστική διευθέτηση των τμημάτων που θα ανήκουν στο λιμάνι και αυτών που θα ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απώτερος σκοπός είναι μέσα από δημόσιο διάλογο και αποφάσεις των κατά περίπτωση οργάνων να δοθεί λύση στην χρονίζουσα αυτή κατάσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεννόηση με τον Δήμο Ηγουμενίτσας κινείται και ο Οργανισμός Λιμένος, καθώς όσο καιρό η χερσαία ζώνη θα παραμείνει στη δικαιοδοσία του, θα πραγματοποιηθούν κάποια έργα συντήρησης προκειμένου να αποκτήσει την εικόνα, η οποία αρμόζει σε μια παραλιακή πόλη σαν την Ηγουμενίτσα.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος τόνισε ότι: Ο Δήμος Ηγουμενίτσας βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΛΗΓ, η οποία σηματοδοτήθηκε με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων στο οποίο περιλαμβάνεται και το ζήτημα της Χερσαίας Ζώνης.

Επίσης βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου ο Δήμος να λάβει όσα διεκδικεί και να επιλυθεί πλέον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η «γκρίζα» κατάσταση των «ορφανών» Χερσαίων Ζωνών με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών. Η επίλυση των τεχνικών ζητημάτων για την απόδοση των τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης στην τοπική κοινωνία, είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του Υπουργείου, χωρίς ο Δήμος να μπορεί να υποδείξει τη βέλτιστη νομοθετική οδό επίλυσης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ανδρέας Νταής τόνισε ότι: Ο Οργανισμός Λιμένος σε συνεννόηση πάντοτε με το Δήμο σε άριστη συνεργασία προς την επίτευξη του στόχου, καθώς και τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προχωρά τα βήματα προς την επίλυση όλων των χρονιζόντων προβλημάτων. Το «ορφανό» τμήμα της Χερσαίας Ζώνης παρέμενε μέχρι σήμερα χωρίς φορέα διαχείρισης, δημιουργώντας όλα αυτά τα προβλήματα που είναι γνωστά σε όλους. Η απόφαση η οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, είναι το πρώτο βήμα για την σύννομη επίλυση του ζητήματος και προσφέρει ταυτόχρονα τη δυνατότητα παρέμβασης για τον εξωραϊσμό και την ανάπλαση της «ορφανής» Χερσαίας Ζώνης και την επίλυση των διοικητικών ζητημάτων διαχείρισης αυτής.

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Μάριος Κάτσης σημειώνει:

Με την πρόσφατη ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης του 2005 του Υπουργείου Ναυτιλίας, που έφερε νομικά ελαττώματα και δημιούργησε πολλά προβλήματα, (τμήματα χερσαίας Ζώνης που στερούνταν φορέα διαχείρισης), γίνεται το πρώτο και σημαντικό βήμα για την απόδοση τμήματος του θαλασσίου μετώπου της πόλης προς τους πολίτες και το Δήμο. Επιλύεται έτσι ένα χρονίζον πρόβλημα της περιοχής και μπαίνει σε ράγες υλοποίησης ένα διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας και των αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης μας και  πάγια θέση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας.

Τα επόμενα βήματα που έχουν συμφωνηθεί έπειτα από απανωτές συσκέψεις και διαβουλεύσεις σε εξαιρετικό κλίμα συναίνεσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι :

Το Δ.Σ και η Γενική Συνέλευση  του ΟΛΗΓ σε συνεννόηση με τον Δήμο Ηγουμενίτσας (βάσει του συμφώνου συνεργασίας που έχουν υπογράψει)  θα προχωρήσουν άμεσα στον αποχαρακτηρισμό από χερσαία λιμενική ζώνη των τμημάτων εκείνων που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν πρόκειται να αναπτυχθούν νέες λιμενικές δραστηριότητες. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την υλοποίηση μαρίνας ως συμπληρωματικής υποδομής του Λιμανιού, διαχρονικό όραμα όλων των συμπολιτών. Τα τμήματα αυτά στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθούν όλες οι νομικές και διοικητικές πράξεις (αρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών) θα αποδοθούν από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στους πολίτες της πόλης μας όπως γίνεται και σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Η Κυβέρνηση υλοποιεί πάγιες διεκδικήσεις της κοινωνίας των πολιτών και του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σε απόδοση των δημοσίων χώρων για ελεύθερη χρήση στους πολίτες. Η αρχή έγινε με την απόδοση της έκτασης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας ενώ ακολούθησε το Σκοπευτήριο Καισαριανής και ο Ασύρματος Αγ.Δημητρίου. Ακολουθεί η απόδοση χερσαίων ζωνών των Λιμανιών της χώρας στις τοπικές κοινωνίες, με γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον αλλά και απελευθερώνοντας δυνατότητες για κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη σε κάθε περιοχή.

Μπαίνει έτσι ένα τέλος σε χρονίζοντα προβλήματα που δημιούργησαν προηγούμενες κυβερνήσεις, τα οποία ούτε μπορούσαν αλλά ούτε και ήθελαν εντέλει να επιλύσουν.”

Δείτε την κοινή συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Ηγουμενίτσας και του της Προέδρου ΟΛΗΓ: