Χρειαζόμαστε κινήσεις πολιτών και πίστη στην ελληνική ιδιαιτερότητα

Μια ημερίδα για την Βιοποικιλότητα και τη συλλογή ντόπιων σπόρων και ποικιλιών από την Κίνηση Πολιτών Θεσπρωτίας

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών Θεσπρωτίας την Κυριακή 18/11/2012 και ώρα 12 στο συνεδριακό κέντρο της Πέρδικας.

Ο λόγος για την βιοποικιλότητα και την διατήρηση των ντόπιων σπόρων και ποικιλιών, όχι ως θεωρητική προσέγγιση μα μέσα από την ουσία, την εμπειρία και την έμπρακτη εφαρμογή.

Η κίνηση έχει καλέσει τον Σύλλογο Γεωπόνων Θεσπρωτίας και την Οικοζωή που λειτουργεί ως σύλλογος καταναλωτών και παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην Κέρκυρα. Η Οικοζωή αποτελεί σταθερό συνεργάτη της εναλλακτικής κοινότητας ¨ Πελίτι ¨ που αγωνίζεται για την διατήρη των ντόπιων σπόρων και ποικιλιών και την πορεία της έχει παράξει τεράστιο έργο στην διατήρηση των ντόπιων σπόρων κόντρα στο ρεύμα της ισοπεδωτικής εκβιομηχάνισης και της επιβολής υβριδίων που ισοπεδώνουν την βιοποικιλότητα.

Στόχος της εκδήλωσης η συλλογή και διατήρηση ντόπιων ποικιλιών με την παροχή από ανθρώπους με γνώση και αγάπη για τον αντικείμενο τους, οδηγιών συγκομιδής, ξήρανσης, αποθήκευσης, ελέγχου βλαστικότητας, διατήρησης καθαρότητας μιας ποικιλίας όπως και τις συνθήκες καλλιέργειας στον αγρό.

Τέλος ας μην ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Οι ντόπιοι σπόροι, ποικιλίες και καλλιέργειες απαρτίζουν το αλφαβητάρι της αυτάρκειας που σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύει και βιώνει η χώρα μας, είναι το ζητούμενο, ώστε ο τόπος να σπάσει τον κλοιό των αδιεξόδων και να σταθεί στη βάση της δικής του παραγωγικότητας.