ΧΥΤΑ Καρβουναρίου: ”Νύφη έτοιμη για γάμο” για την επίσκεψη των κοινοτικών!

KARBOYNARI XYTA 20 9 13«Αυτοψία» στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς, ο οποίος δέχεται τα απορρίμματα της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, πραγματοποίησε το πρωί κλιμάκιο ευρωβουλευτών της Επιτροπής Αναφορών, μετά από καταγγελίες που δέχτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κακή χωροθέτηση, κακοτεχνίες στην κατασκευή και δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Σουλίου, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Σουλίου, Στ. Μπραίμη, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και δήμαρχος Πάργας, Αθ. Λιόλιος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και μέλη της επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ.

Την έντονη ανησυχία της, ότι ο ΧΥΤΑ μπορεί να μετατραπεί σε μία ξέχειλη δεξαμενή, λόγω των βροχοπτώσεων τη χειμερινή περίοδο, με κίνδυνο να πέσουν απόβλητα στο ρέμα του κάμπου της Παραμυθιάς, εξέφρασε η Δήμαρχος Σουλίου κ. Μπραίμη.

Η δήμαρχος Σουλίου τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει, άμεσα, η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ αποδοκίμασε την απουσία ενδιαφέροντος για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, εκ μέρους των υπολοίπων συναδέλφων της, οι περιοχές των οποίων εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο έργο.

Η κ. Μπραίμη ζήτησε εχέγγυα από τους υπευθύνους διαχείρισης του ΧΥΤΑ, ότι όσο λειτουργεί δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των κατοίκων τής περιοχής. Επίσης, ζήτησε να δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο σημείο όπου, ήδη, έχει χωροθετηθεί εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στη Δωδώνη.

Η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Καρβουνάρι, πριν από περίπου έναν χρόνο, αναδεικνύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία οφείλονται τόσο στην κατασκευή όσο και τη λειτουργία του. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Περιφέρεια Ηπείρου εκτέλεσε εργολαβία ύψους 160.000 ευρώ, για τη διόρθωση των κακώς κειμένων που καταγράφονται και στην έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι σύντομα θα έχουν το πόρισμά που θα συντάξουν.

xyta_karboynari2Διαφορετική εικόνα είδαν οι ευρωβουλευτές

Μία εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουν συνηθίσει να αντικρίζουν οι ντόπιοι, είδαν τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βρέθηκαν την Παρασκευή στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Τα μέλη ενημερώθηκαν αναλυτικά από τη Δήμαρχο της περιοχής Σταυρούλα Μπραίμη και από κατοίκους για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του έργου, ενώ ειδυλλιακή επιχείρησε να παρουσιάσει την κατάσταση ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος, ο οποίος ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους κατοίκους.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι τόνισαν με νόημα ότι οι εικόνες που κατέγραψαν οι κοινοτικοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, γεγονός που καυτηρίασε και η δήμαρχος της περιοχής. Μάλιστα όπως τόνισε η κ. Μπραίμη, πριν από ένα δεκαήμερο, όλα ήταν διαφορετικά.

«Σήμερα βλέπετε μια νύφη έτοιμη για γάμο» είπε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής απευθυνόμενος στους κοινοτικούς, θέλοντας έτσι να τονίσει ότι πριν την επίσκεψη είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Η κατάσταση αυτή προβλημάτισε και τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών, τα οποία σημείωσαν ότι καταγράφουν δύο εντελώς διαφορετικές κι αντικρουόμενες απόψεις. Κάποιος λέει ψέματα και κάποιος αλήθεια, είπαν χαρακτηριστικά και απομένει αυτό να διευκρινιστεί από όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής που μετείχε στην Επιτροπή Αναφορών, ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψης είναι να καταγραφεί η κατάσταση ώστε στη συνέχεια το πόρισμα να διαβιβαστεί στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και στην Κομισιόν προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί πλημμελής ή προβληματική λειτουργία των ΧΥΤΑ η Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει πίσω τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την κατασκευή των έργων.