Σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό
Χωρίς την κρουαζιέρα αλλά με γήπεδο γκολφ μπορεί να βρεθεί η Ήπειρος τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αυτό γιατί ενώ η ενίσχυση της κρουαζιέρας, η δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων, αλλά και η αναβάθμιση του αγροτουρισμού και του οινοτουρισμού προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, η Ηγουμενίτσα απουσιάζει από τον σχεδιασμό ενώ για τα Γιάννινα προβλέπεται η δημιουργία μονάδων με γήπεδα γκολφ.
Η κρουαζιέρα
Το νέο χωροταξικό περιλαμβάνει σειρά αλλαγών και ρυθμίσεων και σίγουρα δεν είναι στα θετικά για την Ήπειρο το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στη δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας, ειδικά όταν καταγράφονται αυξητικές τάσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και ενδιαφέρον για άλλες περιοχές όπως είναι τα Σύβοτα και η Πάργα.
Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας (ports of call) σε λιμάνια που έχουν ήδη δυνατότητα, ή μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Κατά προτεραιότητα οι περιοχές αυτές είναι: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδος, Βόλος, Καβάλα, Κως, Πάτμος, Πύλος, Μύκονος, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη διαχωρισμού λιμενικής ζώνης σε ζώνη για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας και ζώνη εμπορικού / επιβατικού-ακτοπλοϊκού λιμένα και προσδιορισμός χρήσεων στην λιμενική ζώνη για εξυπηρέτηση τουρισμού κρουαζιέρας με αντίστοιχες λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις.
Προστασία του προορισμού από τις ταυτόχρονες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που εξαντλούν τα όρια των διαθέσιμων υποδομών.
Το γκολφ
Μία συζήτηση πάντως που γίνονταν για πολλά χρόνια και ανοίξει και την περίοδο διαβούλευσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ήταν αυτή για εγκαταστάσεις γκολφ στα Ιωάννινα.
Το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό παρέχει πλέον αυτή τη δυνατότητα καθώς τα Γιάννινα είναι μία από τις περιοχές όπου μπορούν να χωροθετηθούν τέτοιες δραστηριότητες.
Όπως αναφέρεται λοιπόν στο νέο χωροταξικό «όσον αφορά τις μονάδες με γήπεδα γκολφ, μπορούν να χωροθετούνται στις περιοχές αστικών κέντρων ή/και κύριων τουριστικών προορισμών όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κως, ενώ μπορούν επίσης να χωροθετηθούν στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλονιάς».
πηγή: Νέοι Αγώνες