”Χωρίς τοπικισμούς” οι φορείς της Πρέβεζας… κρίνουν ακατάλληλη την Ηγουμενίτσα για έδρα της Σχολής!

tei igoumenitsas

tei igoumenitsasΣύσκεψη για τις εξελίξεις στο Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Πρέβεζα συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας την Παρασκευή 7 Ιουνίου το πρωί στο γραφείο του, για το ΤΕΙ με αφορμή τη μεταφορά της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στην Ηγουμενίτσα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χ. Μπαίλης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γλαβάς και ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Γκανάς. Συζήτησαν τις εξελίξεις στο θέμα, καθώς και τις ενέργειες και τα περιθώρια αντίδρασης στα νέα δεδομένα.

Με αυτές τις φράσεις ξεκινά Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, στο οποίο οι αιρετοί της Πρέβεζας και μαζί τους η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, “αδυνατούν να κατανοήσουν” γιατί η έδρα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας θα γίνει στην Ηγουμενίτσα, μια πόλη που θα διαθέτει ένα τμήμα με 2 κατευθύνσεις και 2 ακόμα κατευθύνσεις προχωρημένου επιπέδου (ουσιαστικά 3 τμήματα), μια πόλη όπου το ΤΕΙ διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. 

Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης για πολλοστή φορά της Ηγουμενίτσας οι αιρετοί της Πρέβεζας και οι Διοικούντες το ΤΕΙ, χαρακτηρίζουν την Ηγουμενίτσα ακατάλληλη για έδρα γιατί έχει μόνο 2 καθηγητές όπως ψευδώς ισχυρίζονται (7 έχει αλλά ακόμα κι έτσι… ποιός ακριβώς έχει την ευθύνη για αυτό; Μήπως η Διοίκηση του ΤΕΙ; Μήπως κάποιοι καθηγητές που τόσα χρόνια απαξίωναν την Ηγουμενίτσα;)

Ταυτόχρονα καλούν σε αγώνα τους φορείς της πόλης και με την αρωγή της Διοίκησης του ΤΕΙ που θα… ζητήσει τη μεταφορά της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στην Πρέβεζα, θα πάνε στο υπουργείο οπλισμένοι με… επιχειρήματα για την ακαταλληλότητα της Ηγουμενίτσας! Κι όλα αυτά χωρίς καμία διάθεση τοπικισμού… με αγνά ακαδημαϊκά κριτήρια!

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Π.Ε. Πρέβεζας:

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Γλαβάς τόνισε ότι πρώτο ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση του ΤΕΙ και της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και για την Πρέβεζα η δημιουργία ενός μεταπτυχιακού Τμήματος. Το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σπουδών γι’ αυτό και θα γίνει προσπάθεια για την επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης.  Απαιτείται η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων και  η ανάπτυξη συνεργειών για αμοιβαίο όφελος. Αναφορικά με τη μεταφορά της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας δήλωσε ότι θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαϊλης δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει την απόφαση για μεταφορά της έδρας, είπε ότι δεν πρέπει να μπουν τοπικιστικά κριτήρια και σε καμμία περίπτωση να μην έρθουν σε αντιπαλότητα οι τοπικές κοινωνίες. Είναι, όμως, γεγονός ότι δεν ευσταθεί η μεταφορά της έδρας στην Ηγουμενίτσα, όπου υπάρχουν μόνο δύο καθηγητές. Οι αποφάσεις αυτές  πρέπει να λαμβάνονται με αυστηρά και μόνο εκπαιδευτικά κριτήρια και δήλωσε ότι θα συμβάλλει ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτήν την απόφαση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του γι’ αυτήν την εξέλιξη. Τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν θα προτάξουμε τοπικιστικά κριτήρια αναμένουμε όμως να εφαρμοσθούν εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Διότι η απόφαση για συγχώνευση-συρρίκνωση του Παραρτήματος του ΤΕΙ στην Πρέβεζα και για τη μεταφορά της έδρας έχει ληφθεί με ανορθολογικά κριτήρια που δεν ανταποκρίνοται στις ανάγκες και τα δεδομένα της πραγματικότητας. Στην Πρέβεζα υπάρχουν 17 μέλη ΔΕΠ, δηλαδή μόνιμοι καθηγητές, ενώ στην Ηγουμενίτσα τα μέλη ΔΕΠ είναι μόλις 2.  Υπάρχουν όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, για τη μεταφορά και μόνιμη εγκατάσταση της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στην Πρέβεζα, όπου λειτουργούν και τα αντίστοιχα τμήματα. Είναι πραγματικά ακατανόητη η απόφαση αυτή και αναντίστοιχη με τα πραγματικά δεδομένα της επιτυχούς λειτουργίας των τμημάτων, της λειτουργίας του ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά και των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών στην Πρέβεζα, που θα ενδυναμώσει και θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σπουδών.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ να θέσει το θέμα της μεταφοράς της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στην  Πρέβεζα στη Συνέλευση και στο Συμβούλιο του ΤΕΙ ώστε να παρθεί απόφαση και να υιοθετηθεί η θέση για οριστική εγκατάσταση της έδρας στην Πρέβεζα, με βάση εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Ακολούθως, σε συνεργασία με τους βουλευτές του νομού και τους Δημάρχους, αλλά και τη στήριξη όλων των φορέων, θα ζητήσει από το Υπουργείο την αλλαγή της απόφασης.