Ψυχραιμία συνιστούν οι επιστήμονες. Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία!

xartis_donhseis

xartis_donhseisΛίγο μετά τις δύο το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο μετείχαν όλες οι τοπικές αρχές, Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Στρατός και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Στη συνεδρίαση έγινε εκτίμηση της κατάστασης στο Νομό Ιωαννίνων κι αποφασίστηκε μία σειρά μέτρων προληπτικού χαρακτήρα.

Νωρίτερα είχε γίνει αυτοψία στην περιοχή του Καλπακίου, όπου είναι το επίκεντρο των σεισμών όπως και διάσκεψη με επιστήμονες σεισμολόγους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Μέχρι το μεσημέρι είχαν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμοί, εκ των οποίων οι 15 ήταν από τέσσερις μέχρι πέντε βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ.

Καταγράφεται μία πλούσια ακολουθία που αξιολογείται θετικά από τους επιστήμονες καθώς μπορεί να παραπέμπει σε εκτόνωση της σωρευμένης ενέργειας. Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας διευκρίνισε ότι η ακολουθία σε κάθε σεισμό δεν περιορίζεται σε μερικές ώρες αλλά μπορεί να διαρκέσει και μέρες.

Οι σεισμικές δονήσεις είναι τεκτονικές και η κατεύθυνση του ρήγματος είναι Βορειοδυτική, Νοτιοανατολική.

Ο κ. Λέκκας απευθύνθηκε με αυστηρό τόνο προς πολλές κατευθύνσεις και ζήτησε από τους πολίτες να μην πέφτουν θύματα φημολογίας παρά μόνο να εμπιστεύονται τους επίσημους φορείς.

«Δεν πρέπει οι πολίτες να δίνουν βάση σε φήμες για επικείμενο σεισμό. Να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες αρχές. Η ανησυχία είναι κακός σύμβουλος», υπογράμμισε.

Παράλληλα έδωσε χρήσιμες οδηγίες στους πολίτες.

Έτσι

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό.

Να μην δημιουργούνται καταστάσεις πανικού.

Να μην μένουν οι πολίτες κάτω από προσόψεις κτιρίων.

Να απομακρύνουν βαριά αντικείμενα μέσα από το σπίτι τα οποία μπορεί να πέσουν.

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Και τέλος

Να μην δίνουν βάση σε φήμες γιατί κάνουν πολύ μεγάλο κακό.

Ο κ. Λέκκας θα παραμένει στα Γιάννινα και την Δευτέρα θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Κλειστά σχολεία και υπηρεσίες

Καθαρά προληπτικό χαρακτήρα έχουν τα μέτρα που λαμβάνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου και όλες τις αρμόδιες αρχές, μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται από το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες, επανέλαβε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις λόγω των καταπτώσεων που σημειώνονται ή πτώσεων λίθων που μπορεί να προκληθούν και υπογράμμισε ότι στο κρίσιμο, όπως το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, σαρανταοκτάωρο, οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή.

Ο κ. Καχριμάνης με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε φήμες που κυκλοφορούν, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να προκαλεί πανικό στους πολίτες και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη ενέργεια στην οποία μπορούμε να προβούμε.

Για λόγους προληπτικούς, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε αύριο Δευτέρα να μείνουν κλειστές οι μονάδες εκπαίδευσης και οι αθλητικοί χώροι.

Έτσι αύριο δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.

Κλειστό θα μείνει το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης –γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια από κλιμάκια μηχανικών για να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή από το βράδυ του Σαββάτου.

Κλειστές θα μείνουν την Δευτέρα οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών. Η απόφαση ελήφθη από το Συντονιστικό και θα ισχύσει ωσότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.

Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Το Συντονιστικό Όργανο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και με έως τώρα δεδομένα θα επανεκτιμήσει αύριο την κατάσταση.

Ζητά από όλους τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και για την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται ΜΟΝΟ τις επίσημες Αρχές της Πολιτείας, Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας. Επισημαίνει δε ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασ. Μιχελάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Παργανάς, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημ. Σιώλος, ο Διοικητής της 8ης Μ/Π Ν. Ανδριόπουλος, ο Διοικητής Π. Υ. Ιωαννίνων Γ. Χαβέλας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ι. Βασιλάκος, ο Αλεξ. Λάμπρου Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, οι Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης Γρ. Τζίμας και Μιχ. Ράπτης, ενώ υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους Δημάρχους Ζίτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου και Κονίτσης.

Κλειστά τα δικαστήρια για τρεις ημέρες σε Γιάννινα και Κόνιτσα

Δε θα λειτουργήσουν την Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 17,18 και 19 Οκτώβρη, οι υπηρεσίες και τα δικαστήρια στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και στο Ειρηνοδικείο Κόνιτσας, λόγω του σεισμού του Σαββάτου, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «για προληπτικούς λόγους που συνδέονται με την αποφυγή συνωστισμού πλήθους σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, για τη διευκόλυνση του ελέγχου ύπαρξης τυχόν ζημιών στα οικεία δικαστικά κτίρια, καθώς και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των διαδίκων, των συνηγόρων τους και των μαρτύρων, αναστέλλεται, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας από το πρωί της 17ης Οκτωβρίου έως και την 19η Οκτωβρίου 2016».

Προσθέτει επίσης ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο ο χρόνος της ως άνω αναστολής θα παραταθεί με νέα σχετική πράξη του Υπουργού».

Αναβλήθηκε το ματς του ΠΑΣ με το Λεβαδειακό

Εξ’ άλλου δεν πραγματοποιήθηκε χτες η προγραμματισμένη αναμέτρηση για την 7η αγωνιστική της Super League, μεταξύ του ΠΑΣ Γιάννινα και του Λεβαδειακού, προκειμένου να προστατευτούν οι φίλαθλοι και αθλούμενοι από τη συνεχιζόμενη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.