Όταν ο νόμος είναι άδικος…όλα κλείνουν και ερημώνουν…

Η ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Κρατάει δεκαετίες και σχετίζεται με την κοινωνική και οικονομική δομή της χώρας. Όμως αυτό που συμβαίνει με το κλείσιμο των καφενείων στα χωριά του δήμου Φιλιατών στη Θεσπρωτία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Οι νόμοι συνήθως θεσπίζονται για να προστατεύουν τους πολίτες και όχι για να εξαντλούν την ανοησία της αυστηρότητας πάνω τους. Και αυτή η εξάντληση της αυστηρότητας μοιάζει με την χαριστική βολή στους ελάχιστους κατοίκους αυτών των χωριών που μοναδική τους αναψυχή είναι το καφενείο του χωριού τους, που συνήθως και αυτό με τη σειρά του υπολειτουργεί.

Όμως ακριβώς εκεί οι εκπρόσωποι του νόμου τιμωρούν και εξαντλούν την αυστηρότητα του όπως με το τσουχτέρο πρόστιμα της ΑΕΠΠΙ σε καφενείο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, επειδή βρέθηκε εκεί ένα στερεοφωνικό ή εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου, επειδή πιάστηκε ένας από τους ηλικιωμένους θαμώνες να καπνίζει. Πρόστιμα ύψους 300 με 600 Ευρώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς.

Ακραία παράδειγματα με έντονη συχνότητα στην περιοχή όταν τα έσοδα των καφενείων είναι ελάχιστα.

Παραδείγματα όπως στο χωριό Πλαίσιο, στο ένα και μόνο καφενείο, μπήκε λουκέτο, έπειτα από το πρόστιμο που του επεβλήθη επειδή λειτουργούσε ένα στερεοφωνικό, χωρίς να διαθέτει άδεια από την ΑΕΠΠΙ. Στον καφενέ του χωριού Βρυσέλλα, επεβλήθη πρόστιμο 600 ευρώ, επειδή 80χρονος «συνελήφθη» να καπνίζει μέσα στο μαγαζί. Ελέα, Παλαιοχώρι, Μαλούνι, Κοκκινιά, Λεπτοκαρυά και τόσα άλλα χωριά έχουν πληγεί από την αυστηρή εφαρμογή του νόμου.

Ο δήμαρχος Φιλιατών δηλώνει ότι διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση στην Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας. Μάλιστα ενημέρωσε για τις ενέργειές του και το Δημοτικό Συμβούλιο. «Ποιος θα πει στον παππού των 85 χρόνων να βγει τον χειμώνα στους 0 βαθμούς για να καπνίσει; Δεν εξαντλείς τον νόμο στα χωριά με τα καφενεία, που πουλάνε 3-4 καφέδες την ημέρα και δίνουν λίγο φως με μία τηλεόραση…»

Ο παραλογισμός της νομοθεσίας σε όλο της το μεγαλείο…κυρίως όταν οι νομοθέτες δεν έχουν ιδέα τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.