Ένας πλανήτης – Μια ευκαιρία

2010-12-06 17:21:03

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο “Ένας πλανήτης- μια ευκαιρία”, τον οποίο είχε προκηρύξει η ΕΡΤ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης. Υπήρχαν δύο βασικές κατηγορίες Α’ (παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) και Β’ (παιδιά και νέοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) όπου βραβεύτηκαν παιδιά από τα σχολεία της Σούδας Χανίων, της Πρέβεζας, ενώ δόθηκε και ένα ακόμη βραβείο για την ταινία του ειδικού Γυμνασίου Ιλίου.

Συμμετείχαν 57 σχολεία

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει βραβεία στις παρακάτω ταινίες:

• Το βραβείο στην κατηγορία Α’ (παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) στην ταινία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας Χανίων για την εξαιρετικά ευφάνταστη και πρωτότυπη προσέγγιση των περιβαλλοντολογικών προβλημάτων με τη δημιουργική χρήση της τεχνικής του animation .

 

• Το βραβείο στην κατηγορία Β’ (παιδιά και νέοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) στην ταινία του 2ου Γυμνασίου Πρέβεζας για την κινηματογραφική αρτιότητα (εικόνα, σκηνοθεσία, μοντάζ) και τη δημιουργική χρήση του ποιητικού λόγου.

 

Οι φράσεις προέρχονται από το έργο του Οδυσσέα Ελύτη “Μαρία Νεφέλη”:

 

Μες στο κενό θησαύριζα και τώρα πάλι

 

μες στους θησαυρούς μένω κενός.

 

Δεν είναι αυτός πλανήτης

 

στουμπωμένος δηλητηριώδη αέρια.

 

Μια νομοθεσία εντελώς άχρηστη για τις Εξουσίες θα ‘τανε αληθινή σωτηρία.

 

Κανε το άλμα πιο γρήγορα από την φθορά.

 

 

Η παρακάτω φράση αναγράφεται από τον Διονύσιος Σολωμός στο έργο “Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”

 

Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη

 

Η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει ένα ακόμη βραβείο στην ταινία του ειδικού Γυμνασίου Ιλίου, προκειμένου να αναδείξει την αξία και την προσφορά των ειδικών σχολείων, αλλά και την ιδιαίτερη αξία τέτοιων συμμετοχών σε ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις.

 

Επίσης, η κριτική επιτροπή απένειμε δέκα ισότιμες διακρίσεις σε ισάριθμες ταινίες.

 

Συγκεκριμένα, στην Α’ κατηγορία απέσπασαν διακρίσεις οι ταινίες του 1ο Δημοτικού Σχολείου Αλίμου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, του Δημοτικού Σχολείου Στρεφίου Ηλείας και του Δημοτικού Σχολείου Βελβενδού Κοζάνης.

 

Στην κατηγορία Β’ διακρίθηκαν οι ταινίες του Γενικού Λυκείου Τήνου, του 3ου Ενιαίου Λυκείου Καρδίτσας, του Γυμνασίου Χέρσου Κιλκίς, του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας, του ΕΠΑΣ Ασπροπύργου και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Γέρακα.

 

Σύμφωνα με τον κανονισμό του διαγωνισμού, τα τρία σχολεία που κέρδισαν το πρώτο βραβείο θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν την επόμενη ταινία τους με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές χάρις στην τεχνική υποστήριξη της ΕΡΤ.

 

 

 

Επίσης, όλες οι διακριθείσες ταινίες θα έχουν μια ευκαιρία προβολής και διάκρισης, καθώς με απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας -Camera Zizanio, προκρίνονται απ’ ευθείας για το διαγωνιστικό τμήμα της 10ης επετειακής διοργάνωσης της Camera Zizanio, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στον Πύργο της Ηλείας.

 

 

 

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την ΕΡΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

 

Συμμετείχαν συνολικά 57 σχολεία, 18 στην κατηγορία Α’ ( για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) και 39 στην κατηγορία Β’ ( για παιδιά και νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Οι συμμετοχές, που στο σύνολό τους διακρίθηκαν για το υψηλό αισθητικό και καλλιτεχνικό τους επίπεδο, ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το σημαντικό έργο της ευαισθητοποίησης στα περιβαλλοντικά ζητήματα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα σχολεία της χώρας μας.

 

 

 

Η κριτική επιτροπή, όπως ορίστηκε από την Ομάδα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ αποτελείτο από τον σκηνοθέτη – προϊστάμενο Τμήματος Παραγωγής και Σκηνοθεσίας Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης ΕΡΤ Δημήτρη Κοντώση, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Camera Zizanio και μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Νίκο Θεοδοσίου και την υπεύθυνη Χορηγιών και μέλος της Ομάδας Ε.Κ.Ε. της ΕΡΤ Αρετή Καλεσάκη.

 

 

 

 

Διαδήλωση μαθητών – σπουδαστών στην Ηγουμενίτσα

2010-12-06 15:31:19

 

Συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου και πορεία στην πόλη της Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας μαθητές και σπουδαστές των εκπαιδευτικών μονάδων της πόλης, με σύνθημα και μύνημα:

 

 

“H ανυπακοή στα μάτια όποιου έχει διαβάσει Ιστορία είναι η προπατορική αρετή του ανθρώπου.

 

Από την ανυπακοή γεννήθηκε η πρόοδος.

 

Από την ανυπακοή και η επανάσταση”.

 

 

 

 

Σχολή Τουρισμού & Πολιτισμού στην Ηγουμενίτσα

2010-12-06 13:50:18

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

 

 

Η Ελλάδα ως κατεξοχήν τουριστική χώρα στηρίζεται στην τουριστική της «βιομηχανία». Η κυβέρνηση έχοντας αντιληφθεί τη σημασία του τουρισμού ως αντίβαρο στην οικονομική κρίση, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα στήριξης και ανάπτυξης επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στην παγκόσμια αγορά. Ενδεικτικά, ορισμένα από αυτά τα μέτρα αναφέρονται σε:

 

• Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την κρουαζιέρα στις ελληνικές θάλασσες,

 

• Μείωση των τελών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας,

 

• Μείωση του Φ.Π.Α στις υπηρεσίες διαμονής.

 

Για την Περιφέρεια Ηπείρου δε, ο τουρισμός είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Κατ’ αρχάς αποτελεί ένα από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιφέρεια και είναι κοινός τόπος ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβληθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά να καταφέρει να στηρίξει αναπτυξιακά την τοπική κοινωνία.

 

Περίπου 300 ξενοδοχεια στην Ηπειρο και 800 στα Ιόνια νησιά καθώς επίσης και πληθώρα αλλων τουριστικών επιχειρήσεων προσφέρονται για να καλύψουν τις αναγκες των τουριστών. Επίσης η τουριστική αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, των Β. Ιονίων Νήσων και της Αλβανίας με τα έργα διασύνδεσης (Εγνατία οδός, επέκταση Αεροδρομίου, Λιμάνι Ηγουμενίτσας), προβλέπεται ραγδαία.

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προτείνουμε όχι απλώς την διατήρηση της λειτουργίας του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων αλλα και την μεταξελιξή του σε:

 

Σχολή Τουρισμού και Πολιτισμού με έδρα την Ηγουμενίτσα

 

με τις ανάλογες κατευθύνσεις, ώστε να καλύπτεται πλήρως τόσο η τοπική αγορά όσο και η εθνική σε καταρτισμένα στελέχη, κατάλληλα να αναπτύξουν το συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας. Με τη δημιουργία αυτής της σχολής, δεν θα επιτευχθεί απλώς η παραγωγή στελεχών τουριστικών μονάδων, αλλά η συγκρότηση ενός υψηλά καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού, ικανού να διαμορφώσει συνθήκες τουριστικής πολιτικής, καθώς και πολιτικής για την προβολή του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής και της χώρας μας.

 

Οι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες του τμήματος

 

Αλεξίου Κώστας, Καζάνα Κατερίνα, Πανακούλιας Στέφανος, Σιώζης Μιχάλης, Σολάκης Κώστας, Τσιάβος Ιωάννης, Χαλικιά Ακριβή.

 

 

 

 

Σε κατάληψη από χθες το 1ο Γυμνάσιο

2010-12-01 11:00:02

 

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν από χθες Τρίτη οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας. Η κατάληψη αποφασίστηκε μετά από ψηφοφορία των μαθητών, την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από την πτώση του ταβανιού της αίθουσας των γαλλικών στη νέα πρέρυγα του συγκροτήματος.

 

 

 

 

Aνοικτή εκδήλωση-συζήτηση του Συλλόγου ΔΕΠ

2010-11-30 22:04:39

 

Aνοικτή εκδήλωση-συζήτηση του Συλλόγου ΔΕΠ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας καλεί σε

 

ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

 

 

 

«Το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Πανεπιστημίου»

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 στην

 

αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

 

 

 

Ο Πρόεδρος

 

Κ. Δραΐνας

 

Ο Γραμματέας

 

Α. Μπαρτζώκας

 

 

 

 

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ

2010-11-29 09:02:50

 

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

 

 

Πρόταση για το χωροταξικό εξορθολογισμό του ΤΕΙ Ηπείρου κατέθεσε προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος ο πρόεδρός του Γρηγόρης Γκίκας, ο οποίος πέρα από την καταγραφή του σημερινού προβλήματος του Ιδρύματος το οποίο – σύμφωνα με τον ίδιο – είναι κατακερματισμένο και χωρίς σαφή προγραμματισμό και ακαδημαϊκούς στόχους, προχωρά στην κατάθεση ενός πλήρους σχεδίου αναδιάρθρωσης, με συγκεκριμένη φιλοσοφία και στόχευση, ενώ υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που αποφασιστεί να μην είναι αυτόνομο, αλλά να βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Η πρόταση του κ. Γκίκα στην εισαγωγή της αναφέρει: «Πέρα από την οικονομική σημασία των περιφερειακών ιδρυμάτων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο βασικός σκοπός ενός ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του περιφερειακού ΤΕΙ είναι ερευνητικός και εκπαιδευτικός. Για τον λόγο αυτόν η ίδρυση περιφερειακών ΤΕΙ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι σοβαρό λάθος να αντιμετωπίζεται το ΤΕΙ ως πρωτογενές μέγεθος για την ανάπτυξη της περιοχής (να μετριέται δηλαδή μόνο το άμεσο αποτέλεσμά του – τόσοι φοιτητές, τόσοι διδάσκοντες κ.λ.π. άρα τόσα χρήματα εισρέουν στην περιοχή)».

 

Η πρόταση, όπως είναι αναμενόμενο, θα προκαλέσει αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και φορέων, αφού για μια ακόμα φορά ο κ. Γκέκας, επιχειρεί κατ’ ουσία την κατάργηση του παραρτήματος της Ηγουμενίτσας, μην αφήνοντας στην πόλη κανένα τμήμα αλλά μόνον την αόριστη ευχή να επιχειρηθεί η δημιουργία μιας νέας σχολής και ενός νέου κύκλου σπουδών.

 

Ήδη την Τετάρτη πραγματοποίησαν συνέλευση οι καθηγητές του τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσει και το Τμήμα Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί των προτάσεων Γκίκα. Σύμφωνα με πληροφορίες το τμήμα Ιχθυοκομίας Αλιείας, εκφράζει τη βούλησή του για ίδρυση Γεωπονικής Σχολής, αλλά εκφράζει την επιθυμία τους να παραμείνει το τμήμα στην Ηγουμενίτσα.

 

Πάντως καθηγητές του τμήματος επισημαίνουν ότι το κλίμα είναι άσχημο και ότι δεν αποκλείεται ακόμα και η συγχώνευση των 3 αυτών ομοειδών στον Ελλαδικό χώρο τμημάτων σε ένα με έδρα το Μεσολόγγι.

 

Αναλυτικά η πρόταση Γκίκα

 

Όπως αναφέρει ο κ. Γκίκας, για να αποτελέσει ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα καταλύτη για τη μακροχρόνια ανάπτυξη πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων, κάποιοι ελάχιστοι όροι της αποτελεσματικής λειτουργίας των ΤΕΙ, όπως για παράδειγμα α) Η συγκέντρωση στις ίδιες πόλεις των τμημάτων των Σχολών, έτσι ώστε να είναι συγγενή και κοινά τα αντικείμενα και να έχουν τις προϋποθέσεις και τους όρους για την Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση, β) η ύπαρξη μιας κρίσιμης μάζας φοιτητών και διδασκόντων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ακαδημαϊκή κοινότητα γ) υψηλής ποιότητας κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές και εξοπλισμός, δ) δημιουργία σύγχρονων Σχολών, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επαγγελματικής αγοράς και της Διεπιστημονικότητας.

 

«Σήμερα οι Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας και Διοίκησης & Οικονομίας εμφανίζουν περιορισμένη Ακαδημαϊκή συνοχή, λόγω του κατακερματισμού των τμημάτων των Σχολών σε τρείς πόλεις, γεγονός, το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη βιωσιμότητά τους. Με τη συγκέντρωση των τμημάτων των Σχολών, τη μεταφορά και συγχώνευση τους σε ενιαίο χώρο, εξασφαλίζεται το μίνιμουμ που απαιτείται για μια Ακαδημαϊκή Κοινότητα, των επιστημονικών επιρροών. Εξασφαλίζεται έτσι η διεπιστημονικότητα που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση παροχής υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου και στη συνέχεια παρουσιάζει την πρότασή του, η οποία έχει ως εξής:

 

 

Στην Άρτα να υπάρξουν τρεις αυτόνομες σχολές:

 

· Η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, η οποία θα περιλαμβάνει τα προγράμματα σπουδών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (μετονομασία του Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης), Ηλεκτρονικής (νέο) και Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων (νέο). Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

· Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, η οποία θα περιλαμβάνει τα προγράμματα σπουδών Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Τροφίμων, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Ανθοκομίας, καθώς και Ιχθυοκομίας και Αλιείας. Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

· Η Σχολή Μουσικών Σπουδών, η οποία θα περιλαμβάνει το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ως έχει) με την ανάπτυξη και άλλου προγράμματος σπουδών. Στη σχολή θα εισάγονται 120 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

Αιτιολογώντας την πρότασή του ο κ. Γκίκας αναφέρει:

 

«τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε α) την καλύτερη αξιοποίηση του μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού των τμημάτων β) στη διεύρυνση του επιστημονικού αντικειμένου γ) στην ύπαρξη νέων ειδικοτήτων και επαγγελματικών πεδίων, γεγονός που θα βελτιώσει την ελκυστικότητα προς τους φοιτητές. Η μεταφορά του τμήματος Ιχθυοκομίας και Αλιείας από την Ηγουμενίτσα στην Άρτα, θα συντελέσει στη συγκρότηση μεγαλύτερης και δυναμικής ακαδημαϊκής κοινότητας…»

 

 

 

Στην Πρέβεζα να υπάρξει μια αυτόνομη σχολή:

 

 

* Η Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας, η οποία θα περιλαμβάνει τα προγράμματα σπουδών Λογιστικής (ως έχει), Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο (ως έχει), και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Συγχώνευση των δυο τμημάτων της ΣΔΟ, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής). Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

Όπως τονίζει ο κ. Γκίκας στην πρότασή του, ήδη υπάρχει απόφαση Γ.Σ. του ΤΕΙ Ηπείρου, που εγκρίνει τη μεταφορά της έδρας της ΣΔΟ στην Πρέβεζα, όπου λειτουργούν τα ισχυρότερα και ανταγωνιστικότερα τμήματα της Σχολής. Με τη συγχώνευση των δυο τμημάτων και τη μεταφορά στην Πρέβεζα, ισχυροποιείται περαιτέρω, ολοκληρώνεται Ακαδημαϊκά, διασφαλίζεται η Διεπιστημονικότητα και μπορεί να ανταπεξέλθει υπό καλύτερες προϋποθέσεις στην ανταγωνιστική εκπαιδευτική αγορά παροχής υπηρεσιών.

 

 

 

 

Στην Ηγουμενίτσα προτείνει ως μοναδική βιώσιμη πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία Σχολής Ξένων Γλωσσών και Επικοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή προτείνει να παραμείνει το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο (ως έχει) και έναν νέο κύκλο σπουδών. Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

Τέλος, στα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου προτείνει να υπάρξει μια σχολή, η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, η οποία θα περιλαμβάνει τα προγράμματα σπουδών Λογοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Βρεφονηπιοκομίας, και Οπτικής και Οπτομετρίας (νέο). Στη σχολή θα εισάγονται 300 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

 

Η πρόταση για συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο

 

Όλα τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση που το ΤΕΙ Ηπείρου διατηρήσει την αυτονομία του.

 

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου δεν είναι αρνητικός στη συγκρότηση ενός περιφερειακού ιδρύματος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι η συνένωση με ένα καταξιωμένο περιφερειακό ίδρυμα μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της καλύτερης χωροταξικής κατανομής και στην ανάδειξη των θετικών χαρακτηριστικών του σημερινού ΤΕΙ Ηπείρου.

 

 

Στην περίπτωση αυτή ο κ. Γκίκας προτείνει:

 

Στην Άρτα να υπάρξουν δύο αυτόνομες σχολές ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Α) Η Γεωπονική Σχολή ή Σχολή Επιστημών Ζωής η οποία θα προκύψει από την συνένωση των τεσσάρων τμημάτων της ΣΤΕΓ ήτοι Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Ανθοκομίας, Ιχθυοκομίας και Αλιείας. Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει, η δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής στην πόλη της Άρτας μπορεί να ωφεληθεί από τη γειτνίαση με την εύφορη πεδιάδα της περιοχής, τον Αμβρακικό κόλπο αλλά και τον κοντινό ορεινό όγκο των Τζουμέρκων. Το αντικείμενο μελέτης των φοιτητών θα έχει στενή σχέση με το φυσικό περιβάλλον.

 

Β) Η Σχολή Μουσικών Σπουδών ή Καλών Τεχνών, η οποία θα προκύψει από το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη σχολή θα εισάγονται 120 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

 

 

Στην Πρέβεζα να υπάρξει μια αυτόνομη σχολή ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Η Σχολή των Οικονομικών Επιστημών, θα προκύψει από τη συνένωση των υφιστάμενων τμημάτων της Πρέβεζας και του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας με το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος. Η πρόταση αυτή είναι σε συνάρτηση και με την ύπαρξη των νέων κτιριακών υποδομών του ΤΕΙ Ηπείρου στην πόλη της Πρέβεζας.

 

Η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας στα Ιωάννινα να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε σύνδεση με υπάρχουσες σχολές.

 

Το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο στην Ηγουμενίτσα να αποκτήσει οργανική σχέση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ηπείρου να αποτελέσει Σχολή με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα στα Ιωάννινα και την ανάπτυξη ανάλογων προγραμμάτων σπουδών.

 

 

 

Το καθεστώς του χωροταξικού χάρτη του ΤΕΙ Ηπείρου, που επικρατεί σήμερα έχει ως εξής:

 

Στην Άρτα υπάρχουν τμήματα τριών Σχολών:

 

 

* Της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, που περιλαμβάνει τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής, Ζωϊκής Παραγωγής, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Ανθοκομίας.

 

* Της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, που περιλαμβάνει το τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

 

* Της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας που περιλαμβάνει το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.

 

 

Στην Πρέβεζα υπάρχουν δυο τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Πρόκειται για το Τμήμα Λογιστικής και το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής.

 

 

 

 

Στην Ηγουμενίτσα υπάρχουν τρία τμήματα, που ανήκουν σε δυο διαφορετικές σχολές:

 

Στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, που περιλαμβάνει τα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων, και Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο.

 

Στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας που περιλαμβάνει το τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας

 

 

 

 

Στα Ιωάννινα υπάρχει σήμερα μια σχολή, η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, που περιλαμβάνει τα τμήματα Λογοθεραπείας, Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας.

 

 

 

 

Α’ Γυμνάσιο: Πέφτουν τα ταβάνια!!!

2010-11-22 16:51:12

 

Τους έπεσε… ο ουρανός στο κεφάλι, ή καλύτερα το ταβάνι το κεφάλι. Το περιστατικό συνέβη σήμερα στο Α’ Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, στο νεόκτιστο κτίριο, στην αίθουσα των γαλλικών!

 

Οι κακοτεχνίες στο κτίριο αυτό, είχαν εμφανιστεί αμέσως μόλις την περισινή χρονιά οι μαθητές μπήκαν στις αίθουσες. Και τότε υπήρχαν τμήματα της ψευδοροφής που αποκολλήθηκαν, όπως και από τις στήλες της έντυπης εκδοσής μας είχαμε δημοσιοποιήσει.

 

Έκτοτε προφανώς τα προβλήματα παραμένουν και σήμερα η αίθουσα των γαλλικών κατέστη ακατάλληλη προς χρήση, αφού υποχώρησε όλη η οροφή, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί κανείς…

 

 

 

 

 

 

Η εκπαιδευτική πολιτική για τα ΑΕΙ

2010-11-19 10:39:21

Επιστημονική ημερίδα του Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φ.Π.Ψ.

 

Ο Τομέας Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλεί σε επιστημονική ημερίδα με θέμα:

 

 

 

«Η εκπαιδευτική πολιτική για τα ΑΕΙ: εξαγγελίες, κριτική αποτίμηση, προτάσεις»

 

 

 

που διοργανώνεται την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010, ώρα 10:00-17:30, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος ΦΠΨ, νέο κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής

 

Δείτε συνημμένα την Πρόσκληση και το Πρόγραμμα της Ημερίδας