Να συζητηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου στο περιφερειακό συμβούλιο

laiki

Με αίτησή της προς τον Πρόεδρο του περιφερειακού Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπέιρωση, ζητά να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στο όργανο. Το πλήρες κείμενο της αίτησης αναφέρει:

Κύριε πρόεδρε

ως περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ήπειρο θεωρούμε ότι  εκτός του θέματος για την πυροπροστασία  που σας έχουμε αποστείλει , το περιφερειακό συμβούλιο αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της κοινωνίας μας,  πρέπει να ασχοληθεί  με δύο ακόμη σοβαρά θέματα:

  1. τον αγωγό φυσικού αερίου στη Πέρδικα
  2. την αύξηση της δυναμικότητας της υδρογεώτρησης στη θέση Σβάρα του ΤΔ Μελιγγού του Δήμου Αγίου Δημητρίου της εταιρείας NESTLE. Με το θέμα έχει ασχοληθεί η επιτροπή περιβάλλοντος και ανάπτυξης, λόγω της πολιτικής βαρύτητας του θέματος θεωρούμε ότι πρέπει να ασχοληθεί και το Περιφερειακό συμβούλιο.

Σας επισυνάπτουμε τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρώτο θέμα.

18/4/20011

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Κωτσαντής Κώστας                                   

Ζιώβας Βασίλης

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η σημερινή συζήτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου, γίνεται σε μια  εποχή που χαρακτηρίζεται

  • Από την ιμπεριαλιστική επίθεση της  Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην Λιβύη που γίνεται με στόχο και σκοπό τα κοιτάσματα  πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και τους αγωγούς των στην περιοχή .
  • Από την πίεση της Κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ για την υλοποίηση του έργου της κατασκευής του αγωγού ITGI  που καλήγει στην περιοχή της Πέρδικας.

     ●    Ενώ ο εφιάλτης των πυρηνικών ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ είναι κάθε ημέρα στις τηλεοράσεις μας να μας θυμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά προστασία όταν στόχος της όποιας ανάπτυξης είναι το κέρδος.

Στις 23/03/2011 συζητήθηκε το θέμα του αγωγού ITGI στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της Πέρδικας.

Το τι ακριβώς είναι ο αγωγός ITGI περιγράφεται με ακρίβεια  τόσο στα πρακτικά της βουλής 22/01/2008 όσο και στα πρακτικά της διαρκούς επιτροπής παραγωγής εμπορίου στις 01/02/2011 .(επισυνάπτονται)

Από αυτά προκύπτει ότι :

  • ….. Είναι ο αγωγός, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το πεδίο …………. του Αζερμπαϊτζάν από την Κασπία θάλασσα, θα διασχίσει το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας – ήδη ουσιαστικά υπάρχει αυτή η διασύνδεση – θα περάσει από τους Κήπους στην Ελλάδα και στη συνέχεια, διασχίζοντας ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο, θα βγει από την περιοχή της Θεσπρωτίας και με έναν υποθαλάσσιο αγωγό 145 χλμ. θα βγει απέναντι, στο Οτράντο της Ιταλίας……(πρακτικά βουλής 01/02/2011)
  • Καμιά σχέση δεν έχει με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ούτε με ζητήματα  ενεργειακής επάρκειας και διαφοροποίηση πηγών ενέργειας της χώρας μας.
  • Αποκλείει με σαφήνεια την περίπτωση κάλυψης με φυσικό αέριο της Ηπείρου.

 

Άρα καμιά σχέση δεν έχει με την ανάπτυξη της περιοχής ,ούτε κανένα  ουσιαστικό  όφελος  για  τον λαό και τους εργαζόμενους της πατρίδας μας δεν προκύπτει από αυτόν τον αγωγό.

Κέρδη θα προκύψουν για τα μονοπώλια τα κατασκευαστικά (ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ) και τα ενεργειακά (ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΤΣΗ)  .

Εξυπηρετείται δε ο στόχος της Αστικής Τάξης της χώρας μας ,να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό δίαυλο μεταξύ των σημείων παραγωγής και των κέντρων κατανάλωσης της ενέργειας. (Σε ρυθμιστή του ενεργειακού στην Ευρώπη θέλει με δηλώσεις του  ο κ. Δήμαρχος )

Αυτός ό στόχος χαρακτηρίζεται «υψίστης εθνικής σημασίας».

Είναι αλήθεια ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ και όσο η Ν.Δ., επιμένουν να γίνει αυτό το έργο και με αυτόν τον χαρακτηρισμό του.

  Η αλήθεια όμως είναι ότι:

  • ο συγκεκριμένος αγωγός αποσκοπεί στην τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό  αέριο.
  • Αποσκοπεί στην διαφοροποίηση πηγών ενέργειας της Ε.Ε. (να μην εξαρτάται δηλαδή από το Ρωσικό φυσικό αέριο).
  • Η υλοποίηση αυτού του έργου αφορά στον ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας ,για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και αερίου και των αγορών
  • ·        Εμπλέκει  τη  χώρα  μας στις  ιμπεριαλιστικές  αντιπαραθέσεις  και ανταγωνισμούς για την πρωτοκαθεδρία στη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής, με  τους  όποιους  κινδύνους  συνεπάγεται  αυτό.
  • Αυτοί οι κίνδυνοι σήμερα έχουν πολλαπλασιασθεί μετά την ανακάλυψη του «Λεβιάθαν»  στο Ισραήλ, τον μη  καθορισμό από την χώρα μας της Α.Ο.Ζ. με την Τουρκία, την πορεία του «south stream» κλπ.

Ακόμα μεγαλύτεροι γίνονται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική.

«Από αυτή την άποψη, ισχύει και ίσχυε, ότι οι δρόμοι του φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι σπαρμένοι με αίμα, άρα και οι κίνδυνοι πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή είναι μεγάλοι, καθώς επίσης είναι ορατή και η αναδιάταξη των συνόρων».(από την τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου βουλευτή του ΚΚΕ στην επιτροπή της βουλής την 1η-02-2011).

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ, Γαλλίας, Αγγλίας  στην Λιβύη που ακολούθησε το ΙΡΑΚ, Αφγανιστάν, Σουδάν, επιβεβαιώνουν απλά το «του λόγου το αληθές»

Η συμμετοχή της χώρας μας στον ανταγωνισμό για ενεργειακές πηγές, για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και αερίου και για τον έλεγχο των αγορών μόνο δεινά μπορεί να φέρει στον λαό και τον τόπο.

ΑΥΤΟΣ  ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ.

Και ξεπερνάει τα όρια της Πέρδικας , του Δήμου Ηγουμενίτσας, της Περιοχής μας , αφορά όλη την χώρα.

Ωστόσο το θέμα  ανέδειξαν οι αντιδράσεις των Περδικιωτών. Υπήρξαν βέβαια και άλλες αντιδράσεις π.χ. από των Δήμο Ανατολικού Ζαγορίου αλλά βασικά οι αγώνες των Περδικιωτών το έφεραν στην επικαιρότητα με συγκεντρώσεις , διαδηλώσεις, Δημοψήφισμα, Λαϊκές συνελεύσεις, Αποφάσεις του Κοινοτικού συμβουλίου, μέχρι ακτιβίστικες ενέργειες.

Είναι σαφές ότι  οι Περδικιώτες έχουν δίκαιο που αντιδρούν.  

Στη περιοχή της Πέρδικας κάποτε οι κάτοικοι εξασφάλιζαν  το κύριο εισόδημα του από το λάδι και την ελιά. Με την εφαρμογή της ΚΑΠ αυτό έπαψε να ισχύει.

Εκμεταλλευόμενοι την φυσική ομορφιά του τόπου οι κάτοικοι στράφηκαν προς τον τουρισμό. Αυτό έγινε  με κρατική και Ευρωενωσιακή  κατεύθυνση  και χρηματοδότηση. Να θυμίσουμε ότι το LEADER αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούσε να διώξει τους αγρότες από τα χωράφια.

Σήμερα είναι μια ταχύτατα τουριστικά αναπτυσσομένη περιοχή, όπου έχουν γίνει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και ελπίζουν σε αυτήν την ανάπτυξη  μετά και την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου (ΕΓΝΑΤΙΑ).

Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφεία των κατοίκων της Πέρδικας έχει εισοδήματα ,με τον ένα η άλλο τρόπο, από τον τουρισμό. Όπως και το ότι η συντριπτική πλειοψηφεία των κατοίκων έχει επενδύσει στον τουρισμό.

Δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη ότι ανάπτυξη του τουρισμού και κατάληξη του αγωγού με εργοστάσιου συμπίεσης στην  ίδια περιοχή δεν συνάδουν.

Έχουν απόλυτο δίκαιο οι Περδικιώτες που αντιδρούν και αγωνίζονται.

Γιατί ο αγώνας τους είναι αγώνας επιβίωσης. Έστω και αν δεν βλέπουν του γενικότερους κινδύνους που προκύπτουν από το αγωγό.

Αλήθεια ποιος είναι αυτός ο  «εθνικής σημασίας» λόγος για τον οποίο θα πρέπει να δεχθούν τον αγωγό ;

Πρέπει όμως να κατανοηθεί ότι το ζήτημα δεν είναι να πάει ο αγωγός λίγο πιο πέρα. Αλλά το να μη γίνει καθόλου το έργο.

  1. Γιατί οι όποιες επιπτώσεις από την ύπαρξη του αγωγού θα έχουν συνέπειες και  για την Πέρδικα ,ανεξάρτητα από την κατάληξη του.
  2. Σε όποια περιοχή και αν πάει παραλιακά πάλι ζημιά θα κάνει δεδομένου ότι τα παράλια Θεσπρωτίας και Πρέβεζας έχουν αναπτυχθεί τουριστικά.
  3. Αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της Ε.Ε. για τον αγωγού τότε θα περάσει οπωσδήποτε από την περιοχή της Πέρδικας, γιατί ο σχεδιασμός των μονοπωλίων μόνο σε ένα νόμο υπακούει, τον νόμο της μεγιστοποίησης και της εξασφάλισης του κέρδους.

Το τελευταίο διάστημα επειδή ήλθε η ώρα της κατασκευής του έργου πληθαίνουν οι πιέσεις και οργιάζει η παραπληροφόρηση.

Συγκεκριμένα:

  1. Η ΔΕΠΑ με πληρωμένη διαφήμιση στα τοπικά ΜΜΕ εξαπατάει τον λαό της περιοχής  πληροφορώντας τον για το πώς θα άλλαξει η ζωή μας με το φυσικό αέριο ενώ είναι γνωστό ότι ούτε λίτρο δεν θα καταναλωθεί στην Ελλάδα (πρακτικά επιτροπής κ. Μανιάτης)
  2. Ο κ Αργύρης που ξέρει πάρα πολύ καλά επίσης βγάζει θέσεις για την χρησιμότητα του αερίου που θα έλθει με τον αγωγό στην Ήπειρο.
  3. Η κ. Μπιρμπίλη στο Υπουργικό συμβούλιο ζητά την επιτάχυνση των εργασιών του συγκεκριμένου αγωγού.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να καμφθούν οι αντιστάσεις των Περδικιωτών , οι τουλάχιστον να απομονωθούν από του κατοίκους της Ηπείρου αφού είναι «παραπληροφορημένοι και ξεροκέφαλοι και δεν καταλαβαίνουν το πόσο καλό θα κάνει το έργο στην περιοχή μας».Σε αυτό αποσκοπεί το δελτίο τύπου στις 22/03/11 της ΔΕΠΑ

Το οποίο αναφέρει:

«..Το συγκεκριμένο έργο έχει αναγνωριστεί από την ελληνική πολιτεία ως εθνικής σημασίας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως άμεσης προτεραιότητας, ενώ η ολοκλήρωσή του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προμήθεια της Ηπείρου με φυσικό αέριο…».

Είναι σαφές όμως ότι ο συγκεκριμένος αγωγός δεν θα φέρει αέριο στη Ήπειρο από  την τοποθέτηση του υφυπουργού κ. Μανιάτη «…Σε σχέση με την  έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός…». Αν κάποτε έλθει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο θα έλθει από άλλον αγωγό μέσω Κορίνθου .(πρακτικά βουλής 01/02/2011)

Τότε που πατάει ο εκβιασμός;

Η παραπληροφόρηση , η εξαπάτηση, ο εκβιασμός για την υλοποίηση του έργου ξεπερνάει τα όποια όρια. Αν η ΔΕΠΑ χρησιμοποιεί τόσο χοντρά ψέματα προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο σε τι μπορεί οι κάτοικοι να την εμπιστευτούν;

Το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε για την ΔΕΠΑ είναι, ότι αν σήμερα φέρεται με αυτόν τον τρόπο τότε ,εύκολα μπορούμε να φανταστούμε ποια θα είναι η στάση της μετά την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της.

Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Πέρδικας  έχει απορρίψει τον ελιγμό της κυβέρνησης για την θέση Φλωροβούνι.

Οι Περδικιώτες συνεχίζουν να αντιστέκονται .

Είναι σε συνεχή επιφυλακή. Διώχνουν συνεργείο της ΔΕΠΑ . Διώχνουν το Καράβι που έκανε υποθαλάσσια έρευνα στα παράλια της Πέρδικας……..

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Πέρδικας.

Με την αριθμό  3/2011    ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας στις 22/02/2011 αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ ότι: «ΔΕΝ αποδέχεται την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης και την διέλευση αγωγού φυσικού αερίου εντός των διοικητικών της ορίων καθώς και της ευρύτερης τουριστικής ζώνης και εμμένει στην θέση των Περδικιωτών όπως αυτή εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα στις 10/8/2008.

Χαρακτηρίζουμε δε απαράδεκτη την στάση της Κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ να εμμένει στην απόφασή της να χωροθετεί στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Σταθμό Συμπίεσης  στην θέση «Βαρυκό» καθώς και την διέλευση και προσαιγιάλωση αγωγού φυσικού αερίου στην θέση «Ομπρέλα 2», βλάπτοντας έτσι την δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών και το περιβάλλον και αλλοιώνοντας τον αμιγώς τουριστικό χαρακτήρα και την οικονομική ανάπτυξη της Πέρδικας καθώς και της ευρύτερης περιοχής των Συβότων και της Πάργας.»

Σε συνεδρίαση του  23/03/2011 παρόμοια απόφαση πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα των Θεσπρωτών που είναι και δικός μας αγώνας.

Να στείλει το μήνυμα σε Κυβέρνηση και ΔΕΠΑ ότι το συγκεκριμένο έργο του αγωγού φυσικού αερίου δεν έχει τη συναίνεση του, της Περιφέρειας .