Ξεκινούν οι διαδικασίες παραχώρησης του λιμένα

limaniigm

limaniigmΣτην Ηγουμενίτσα άμεσα ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Με την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) και μετα με της Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) φαίνεται πως ανοίγει ο κύκλος των παραχωρήσεων των λιμανιών, που προβλέπει αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμένων μέσω συμβάσεων παραχώρησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ή και του συνόλου.

Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνει 10 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών: Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των εταιριών οι οποίες έχουν την διαχείριση των λιμένων αυτών μέχρι το 2042.

Το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον κατάλληλου τρόπου αξιοποίησης των ως άνω λιμένων.

Για το σκοπό αυτό, σύσκεψη με τους προέδρους των Οργανισμών Λιμένων τα οποία ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, οργάνωσαν τη Δευτέρα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος και  Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της παρουσίασης, χτες Τρίτη, από το ΤΑΙΠΕΔ στο ΥΝΑΝΠ της μελέτης που έχει ετοιμάσει το Ταμείο για την αξιοποίηση των 10 Λιμανιών.   

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθούν και να αναδειχθούν οι δυνατότητες κάθε ενός Οργανισμού Λιμένα, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, να αποφασίσει την στρατηγική και τα επόμενα βήματα ως προς την αξιοποίησή τους.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο γύρο συζητήσεων με ενδεχόμενους παραχωρησιούχους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη δείχνει την αναπτυξιακή προοπτική που έχουν τα λιμάνια ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των παραχωρήσεων, ενώ το σχέδιο δράσης θα πρέπει να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΕΣΟΙΠ).

Η αρχή θα γίνει με την πρόσληψη των συμβούλων, που τοποθετείται χρονικά εντός του πρώτου τριμήνου του 2018, ενώ θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώτου από τα 10 περιφερειακά λιμάνια, που ελέγχονται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο τέλος και τα 10 λιμάνια αλλά και από αυτά στα οποία θα γίνουν παραχωρήσεις υπηρεσιών και αυτά στα οποία δεν θα γίνουν παραχωρήσεις, όλα θα περάσουν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), της θυγατρικής του υπερταμείου.

Το μοντέλο που προκρίνεται είναι αυτό της μακροχρόνιας παραχώρησης τμημάτων και λειτουργιών του κάθε λιμανιού.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επικοινωνήσει το επόμενο διάστημα τα ευρήματα της μελέτης σε καθένα από τα λιμάνια ξεχωριστά, ενώ θα συνεχιστεί ο κύκλος επαφών και επισκέψεων, με την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα να είναι οι επόμενοι σταθμοί, εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Αλεξανδρούπολη και μετά Ηγουμενίτσα!

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φαίνεται πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον λόγω γεωγραφικής θέσης, ενώ προωθείται παράλληλα από την ΕΡΓΟΣΕ και σχέδιο για συνδυασμένη παραχώρηση, που εκτός από το λιμάνι θα περιλαμβάνει και τον σιδηροδρομικό άξονα μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς και τις οδικές προσβάσεις.

Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, το δεύτερο πιο ελκυστικό λιμάνι θεωρείται αυτό της Ηγουμενίτσας στο οποίο καταλήγει η Εγνατία Οδός. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η παραχώρηση του λιμένα κρουαζιέρας αλλά και των τουριστικών καταφυγίων και της μαρίνας της Ηγουμενίτσας, για την οποία μάλιστα κατατέθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ανδρέα Νταή ο σχετικός φάκελος μελετών προς αδειοδότηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Για το λιμένα της Ηγουμενίτσας φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον και για τις δραστηριότητες RO-RO (μεταφοράς φορτηγών κ.λπ.) και ξηρού φορτίου.

Παρόμοιο σχέδιο φαίνεται πως προωθείται για τα λιμάνια Κέρκυρας, Καβάλας και Λαυρίου με έμφαση στη δραστηριότητα της κρουαζιέρας και των τουριστικών σκαφών.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα το οποίο εξετάζεται συνδέεται με την ελκυστικότητα του κάθε λιμανιού, με βάση και τις πρώτες επαφές των συμβούλων. Έτσι, στην πρώτη θέση βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ακολουθεί αυτό της Ηγουμενίτσας και τρίτο βρίσκεται το Ηράκλειο. Ακολουθεί το λιμάνι της Ελευσίνας και στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Λαύριο.

Σημειώνεται πως τα κέρδη των δέκα περιφερειακών λιμανιών που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας καταγράφουν τα τελευταία χρόνια θετικό πρόσημο σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.