Προετοιμασίες για Κέντρα Φιλοξενίας. Ποιούς χώρους προτείνουν οι Δήμοι στη Θεσπρωτία

skines metanastes

Στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται και εγκαταστάσεις με την μορφή κλειστών εστιών, είναι οι πρώτοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν στην Ήπειρο, για την φιλοξενία προσφύγων.

Η άφιξή τους, φαίνεται ότι είναι θέμα ελάχιστου χρόνου, μάλιστα δεν αποκλείεται να γίνει κι εντός της ερχόμενης βδομάδας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, όπως επίσης κι αστυνομία και στρατός, αλλά και άλλοι φορείς, κάνουν τις μέρες αυτές κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα.

Συνεργάζονται και συντονίζονται ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με μία άτακτη άφιξη προσφύγων και μεταναστών, αλλά αυτή να γίνει συντεταγμένα και με κανόνες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ηπείρου, η δεύτερη σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των δημάρχων, υπηρεσιακών παραγόντων, της αστυνομίας κι άλλων, η οποία είχε ένα βασικό ζητούμενο!

Τον συντονισμό για την υπόδειξη χώρων και την προετοιμασία για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην εκτυλιχθούν εικόνες ανάλογες με αυτές που είδαμε σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι χώροι όπου θα γίνει η εγκατάσταση θα έχουν τον χαρακτήρα του κλειστού και του προσωρινού κέντρου. Το κόστος θα το επωμιστεί το κράτος κατά κύριο λόγο και πιθανόν η Περιφέρεια.

Πρόκειται για μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τόνισε πολλές φορές στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης και ζήτησε από όλους να την αντιμετωπίσουν ως τέτοια.

Στις δηλώσεις που έκανε για πρώτη φορά, ανέφερε επίσημα, ότι θα έρθουν πρόσφυγες στην Ήπειρο και συμπλήρωσε πως «συζητούμε ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι όλα θα γίνουν με τάξη και όπου υπάρξουν χώροι φύλαξης, θα ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Τέσσερις προτάσεις κατέθεσαν στον Περιφερειάρχη Ηπείρου οι τρεις Δήμαρχοι του νομού Θεσπρωτίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες.
Στη νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας πρότεινε τον χώρο του παλιού εργοστασίου κατασκευής κουφωμάτων του κ. Μάτση, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Παραποτάμου, στα διοικητικά όρια των τριών δήμων.
Δύο διαφορετικές προτάσεις κατέθεσε ο Δήμους Σουλίου.Η πρώτη αφορά το κτήριο του ΚΕΓΕ στην Παραμυθιά, ενώ η δεύτερη αφορά τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων Παραμυθιάς, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Παιδείας για 20 χρόνια.
Τέλος ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Παππάς, πρότεινε να γίνει επαφή με τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου ανακύκλωσης Φιλιατών κ. Αργυρό, για τη παραχώρηση μιας πτέρυγας ή ακόμα και στο σύνολό του.
Η τελική επιλογή ωστόσο θα γίνει από το Υπουργείο, με τα πιθανότερα σενάρια να αφορούν το εργοστάσιο του κ. Μάτση στον Παραπόταμο και το εργοστάσιο ανακύκλωσης Φιλιατών, το οποίο εδώ και κάτι μήνες δεν λειτουργεί.
Από τα δύο κτήρια, αυτό που καλύπτει όλες τις προδιαγραφές είναι το κτήριο στο Φιλιάτι, καθώς βρίσκεται δίπλα από το νοσοκομείο, πολύ κοντά υπάρχει το αστυνομικό τμήμα ενώ κομμάτι της ασφάλειας μπορεί να καλύψει και το 628 Τ.Π. που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το εργοστάσιο ανακύκλωσης.
Το μόνο σίγουρο, όπως τόνισε και ο κ. Καχριμάνης, είναι η καλή διάθεση των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών, για φιλοξενία των προσφύγων.
Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού οι Ηπειρώτες έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν στο πετσί μας την προσφυγιά, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που τα τελευταία μνημονιακά χρόνια της κρίσης έχουν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς.