Σπάνια καταγραφή στικταετού στο Δέλτα Καλαμά

Σε μια όχι συνηθισμένη καταγραφή προχώρησαν στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου αποδεικνύοντας ότι η φύση πάντα θα βρίσκει τρόπους να μας εκπλήσσει.

Ο βιολόγος Νίκος Μπούκας μαζί με τον υπεύθυνο του Κέντρου Πληροφόρησης Ποταμού Καλαμά της Μονάδας Διαχείρισης Ηπείρου παρατήρησαν και κατέγραψαν δύο  ενήλικα άτομα στικταετού ένα εκ των οποίων έφερε πάνω του πομπό δορυφορικής παρακολούθησης.

Στο Δέλτα του Καλαμά είναι χειμερινός επισκέπτης (ξεχειμωνιάζει), καθώς είναι ένα καθαρά μεταναστευτικό είδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η μονάδα εκτιμάται ότι στην Ευρώπη έχουν απομείνει 17 μέχρι 33 ζευγάρια στικταετών με τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης του πληθυσμού.

Ο Στικταετός είναι μεγάλος και σκουρόχρωμος αετός. Μοιάζει πολύ με τον κραυγαετό μόνο που εκείνος επισκέπτεται την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό στοιχείο το ημισεληνοειδές σημάδι στη βάση των εξωτερικών πρωτευόντων. Από πάνω το ενήλικο είναι σκουρόχρωμο, με μια ανοιχτόχρωμη ρίγα στην βάση της ουράς. Το νεαρό είναι αυτό που έδωσε και το όνομα στο πουλί (στικταετός), καθώς έχει πολλά λευκά στίγματα στα φτερά και στην πλάτη. Με μήκος 59-69 εκ και άνοιγμα φτερών 153-177 εκ, προσδιορίζεται ως μεγάλος στιβαρός αετός.

Ενηλικιώνεται σε 5-6 χρόνια.

Προτιμά υγρά δάση σε χαμηλό υψόμετρο, κοντά σε υγρότοπους και μακριά από τον άνθρωπο. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά και πουλιά των υγροτόπων. Κυνηγά τη λεία του κοντά σε υγρά λιβάδια και βάλτους. Γεννά 1-2 αυγά, τα οποία επωάζει 42-45 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν θα πετάξουν μετά από 60-65 ημέρες.