Συμβιβαστική λύση για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων του Αρδευτικού έργου Μαργαριτίου

ardeytiko_kanali

ardeytiko_kanaliΣημαντική μείωση των αποζημιώσεων ιδιοκτησιών που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του Αρδευτικού έργου Μαργαριτίου Θεσπρωτίας επιτυγχάνει η Περιφέρεια Ηπείρου και έτσι διευκολύνεται σε σημαντικό βαθμό η ολοκλήρωση του.

Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες, αποδέχτηκαν την πρόταση που τους είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γεωργίου Κάτσινου, για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και μείωσαν τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο.

Η πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης 350.000 ευρώ στους δικαιούχους, ήτοι κατά 56% μειωμένης αυτής που είχε επιδικαστεί από το Εφετείο Κέρκυρας.  Το ποσό των 410.000 ευρώ που προκύπτει ως ωφέλεια θα διατεθεί για την ολοκλήρωση του έργου.

Σύμφωνα με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση η οριστική μονάδα των απαλλοτριωθέντων κτημάτων είχε οριστεί για τα ακίνητα με πρόσοψη προς την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας σε 50 ευρώ το τ.μ. (50.000 ευρώ το στρέμμα) και για τα υπόλοιπα σε 25 ευρώ το τ.μ. (25.000 ευρώ το στρέμμα).

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του,  ευχαρίστησε  τους δικαιούχους ιδιοκτήτες για το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας που επέδειξαν, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σε  σύντομο χρονικό διάστημα και να παραδοθεί προς χρήση στους αγρότες του Μαργαριτίου.

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για Οδικά έργα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 

Με επιδίωξη την επιτάχυνση των διαδικασιών, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την ανακατασκευή της 13ης επαρχιακής οδού και του τμήματος Αμφιθέα – Αγία Μαρίνα –Εθνική οδός Ιωαννίνων – Κοζάνης της 1ης Επαρχιακής Οδού.   Για το πρώτο έργο οι προς απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες ιδιωτών ανέρχονται σε 174.887 τετραγωνικά μέτρα και για το δεύτερο σε 44.306 τετραγωνικά μέτρα.

Αποφάσεις Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για

προληπτική ιατρική και ενισχυτική διδασκαλία

Την ανάπτυξη κοινής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου (Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας), της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, Δήμων της Ηπείρου και επιστημονικών – ιατρικών φορέων (Ιατρικών – Οδοντιατρικών – Φαρμακευτικών Συλλόγων και Συλλόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών) για την υλοποίηση του προγράμματος προληπτικής ιατρικής στα σχολεία αποφάσισε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) κ. Οδυσσέας Πότσης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνεργασίας των αρμόδιων φορέων για την ανάπτυξη της δράσης προς όφελος της υγείας του μαθητικού πληθυσμού κυρίως. Η απόφαση της Επιτροπής είναι μόνο η αρχή, ενώ θα ακολουθήσουν συσκέψεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της, συμπλήρωσε. Από την πλευρά της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φ. Νόκα – Ζαράχη τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθούν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η δράση της προληπτικής ιατρικής, προς όφελος της σχολικής κοινότητας.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων εξέφρασε επίσης την στήριξή της στην πρωτοβουλία της δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας σε άπορους μαθητές από πτυχιούχους εθελοντές καθηγητές. Όπως ενημέρωσε ο κ. Πότσης, πρόκειται για μια ομάδα εκπαιδευτικών που προτίθεται να αναπτύξει την ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές που έχουν ανάγκη και αδυνατούν να φοιτήσουν σε φροντιστήρια.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γ. Καραγιώτη ενημέρωσε πως ήδη έχει ζητηθεί από το Κέντρο Προστασίας Παιδιού η υλοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας σε 27 μαθητές σε χώρους του Κέντρου. Εξετάζεται δε όπως η πρωτοβουλία επεκταθεί και για μαθητές, που καλύπτουν τις προϋποθέσεις ένταξης στη δράση δωρεάν φροντιστηριακής εκπαίδευσης μαθητών αδύναμων οικογενειών (έχουν ελεγχθεί τα οικονομικά στοιχεία των οικογενειών τους και δεν φοιτούν σε φροντιστήρια), όμως δεν κατέστη δυνατό να συμπεριληφθούν σε αυτή.

Τέλος, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων εξέφρασε την στήριξή της στα αιτήματα συμπαράστασης που εκφράζονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών και το Σύλλογο Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, που διέπει τη λειτουργία των ΕΛ.ΤΑ. και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και αποφάσισε να αποστείλει σχετικά υπομνήματα.