”Όχι” στο φράγμα του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο και από το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων

araxthosgefyra

araxthosgefyra«Όχι» στο φράγμα του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο λέει και το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, βάζοντας με επίσημο τρόπο φρένο στην παραφιλολογία που αναπτύχθηκε σε σχέση με τα όσα ανέφερε η επιστολή του προέδρου Χρήστου Χασάνη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το Δ.Σ καλύπτει τον Πρόεδρο, σημειώνοντας ότι στην επιστολή τεκμηριώνονται με επιστημονικά επιχειρήματα οι δυσμενείς επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον, απορρίπτεται η κατασκευή του και ζητείται από τον Υπουργό να μην προβεί σε περαιτέρω ενέργειες πριν υπάρξει συμφωνία και συνεννόηση με τους φορείς της περιοχής. Eπίσης, κάνει γνωστό ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να μην κατασκευαστεί φράγμα στον Άραχθο, αλλά και σε ολόκληρο το Εθνικό Πάρκο, καθώς και ότι θα συμμετάσχει στη διαβούλευση για το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου έως τις 15 Απριλίου και θα καταθέσει προτάσεις για τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου. Ακόμη, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων των ποταμών στο Πάρκο, θα πάρει όλα τα μέτρα για την επόπτευση της αλιείας και της μόλυνσης από οργανικές ουσίες στον Άραχθο ποταμό και θα προσπαθήσει να σταματήσει τη λαθραλιεία και την αμμοληψία, ενώ τέλος θα προκηρύξει, όσο το δυνατό γρηγορότερα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τη μελέτη Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Νέο ψήφισμα από  την Πανηπειρωτική
Στο μεταξύ, το θέμα του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου ήταν ένα από αυτά που κυριάρχησαν στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, την Κυριακή. «Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, μαζί με την Ομοσπονδία Τζουμέρκων και όλη την Ηπειρωτική Αποδημία, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική διοίκηση, όπως και κατά το παρελθόν, που είχαν δώσει για το ίδιο θέμα σκληρούς, επίμονους και μακροχρόνιους αγώνες, οι οποίοι στέφθηκαν με επιτυχία, αφού με απόφαση του ΣτΕ του 2007 ακυρώθηκαν και η άδεια περιβαλλοντικών όρων και η άδεια παραγωγής ενέργειας από το εν λόγω υδροηλεκτρικό έργο, έτσι και σήμερα αντιδρούμε με το ίδιο πάθος, με την ίδια ένταση και εμμένοντας στις θέσεις μας ζητούμε την μη εφαρμογή των διατάξεων αυτών που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξομοιώνουν τα μεγάλα Η/Φ με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν υπάρχει φορέας σήμερα τόσο της γενέτειρας όσο και της αποδημίας που να ασπάζεται τις θέσεις της Κυβέρνησης, αντίθετα υπάρχει καθολική απόρριψη. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως κορυφαία οργάνωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας δραστηριοποιείται κυρίως προς δύο κατευθύνσεις τον Πολιτισμό και την ανάπτυξη. Όταν όμως η ανάπτυξη επιφέρει τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, όταν καταστρέφεις αυτό που πλουσιοπάροχα σου έχει δώσει η φύση, αυτό δεν είναι πολιτισμός, αυτό είναι βαρβαρότητα», τονίζεται μεταξύ άλλων σε σχετικό ψήφισμα και παρουσιάζονται τα επιχειρήματα που τεκμηριώνουν τις καταστροφικές συνέπειες του έργου. Η Πανηπειρωτική καλεί όλους τους Ηπειρώτες να εναντιωθούν οργανωμένα, να μη πέσουν στις παγίδες των προσχηματικών διαλόγων για τις τεχνικές λύσεις της κατασκευής του φράγματος και να μην αποδεχθούν την πραγματοποίηση αυτού του εγκλήματος. «Ίσως, αυτή τη στιγμή ο συσχετισμός δύναμης να είναι με τις δυνάμεις εκείνες που θα το υλοποιήσουν. Δε θα έχουν όμως τη δική μας συναίνεση. Θα μας βρουν μπροστά τους όταν θα αποφασίσουν να το κατασκευάσουν. Θα παλέψουμε και τελικά να είναι βέβαιοι, ότι θα είμαστε νικητές», καταλήγει.

πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ