Πού είναι ο ΕΟΔΥ; Ες… αύριον… ίσως και μεθαύριο!

coronavirus

Με δέκα -μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές – επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μορφάτι, έκδηλη είναι η ανησυχία των κατοίκων, αλλά και των τοπικών αρχών για τη διασπορά του κορονοϊού, στο μικρό αυτό χωριό του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Από το Σάββατο, ο Δήμος Ηγουμενίτσας και Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το αυτονόητο: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να μεταβεί στο Μορφάτι και να προχωρήσει σε ελέγχους με rapid test σε όλους τους κατοίκους, όπως συνέβη πρόσφατα και σε άλλες κοινότητες του Νομού Ιωαννίνων όταν διαπιστώθηκαν θετικά δείγματα ανάμεσα στους κατοίκους τους.

Αργά χθες το βράδυ, έγινε γνωστό ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα Τρίτη το Μορφάτι, κάτι όμως που τελικά δε συνέβη. Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Δήμος Ηγουμενίτσας ανακοίνωσε πως τελικά το Κλιμάκιο θα μεταβεί την Τετάρτη για έλεγχο στο Μορφάτι!

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Δωρεάν rapid test θα διενεργήσουν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου (11/11/2020) σε κατοίκους της Κοινότητας Σπαθαραίων, στην οποία ανήκει και ο οικισμός Μορφατίου, καθώς και σε όποιον κάτοικο όμορης κοινότητας επιθυμεί να υποβληθεί σε έλεγχο.

Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Μορφατίου από το πρωί 09:00 π.μ. έως 12:30 μ.μ., στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούν για τον Covid -19, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, στον γενικό πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρακαλούμε όσοι προσέλθουν να τηρούν τις προβλεπόμενες προφυλάξεις.”

Την ίδια στιγμή, ανάλογο αίτημα διατυπώνεται και από τον αγροτικό κόσμο του κάμπου, καθώς η μη λειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου, ανάγκασε δεκάδες εργάτες γης να εισέλθουν στη χώρα ανέλεγκτοι, από μη θεσμοθετημένες διόδους!

Έτσι ο κάμπος σήμερα φιλοξενεί εκατοντάδες αλλοδαπούς εργάτες, οι οποίοι ουδέποτε έχουν ελεγχθεί και οι οποίοι αποτελούν εν δυνάμει μια υγειονομική βόμβα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο ΕΟΔΥ… πείστηκε για την ανάγκη διενέργειας ελέγχων και στον κάμπο και αναμένεται κλιμάκιο την Πέμπτη!

Απομένει οι πληροφορίες αυτές να μη… διαψευστούν, καθώς φαίνεται πως στον ΕΟΔΥ δε γνωρίζουν κατά που πέφτει η Θεσπρωτία! Αν το γνώριζαν άλλωστε, κλιμάκιο θα είχε εγκατασταθεί στο τελωνείο Μαυροματίου το οποίο έτσι θα λειτουργούσε κανονικά και δε θα είχε υπάρξει η υγειονομική βόμβα στον κάμπο!