Σε… χλιαρές κινητοποιήσεις ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τη χερσαία ζώνη (+video)

drepanos2

Με κλείσιμο του Δημαρχείου, την προσεχή Παρασκευή,  προτροπή προς τον εμπορικό κόσμο για 2ωρο κλείσιμο της αγοράς την προσεχή Δευτέρα και δίωρο συμβολικό αποκλεισμό του Λιμένα εσωτερικού την ίδια ημέρα, άρχονται οι κινητοποιήσεις που αποφάσισε μετά από 2,5 ώρες συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας για τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης.  Ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένονταν να αποφασίσει το απόγευμα της Τετάρτης και το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών.

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει  συλλογή υπογραφών, όπως πρότεινε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Γόγολος, ενώ εξετάζεται το κλείσιμο του Λιμανιού εξωτερικού, κάποια στιγμή στις αρχές Ιουλίου. Για τον… συντονισμό των κινητοποιήσεων το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να φτιάξει και μια επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δονάτο Μαρτίνη, το Δήμαρχο Γιάννη Λώλο και εκπροσώπους των παρατάξεων, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δώρη Δήμα, ο οποίος αρνήθηκε τη συμμετοχή του διαφωνώντας με το περιεχόμενο του αιτήματος. 

Έναν περίπου μήνα μετά την σύσκεψη φορέων της Θεσπρωτίας με αίτημα την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης και αφού δεν υπήρξε καμία απάντηση από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών, το Δημοτικό Συμβούλιο συγκλήθηκε το βράδυ της Τρίτης εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσει πλαίσιο κινητοποιήσεων. Αυτό που προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση ήταν η δέσμευση που είχε δοθεί για επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη στις 20 Ιουνίου στην Ηγουμενίτσα, επίσκεψη που δεν πραγματοποιήθηκε.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Νομού Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και ο θεματικός Άλκης Λάμπρου.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ζητά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας σε ιδιώτη επενδυτή, την εξαίρεση των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που σήμερα διαχειρίζεται ο οργανισμός και δεν χρησιμεύουν για λιμενικές δραστηριότητες και την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες μέσω της παραχώρησής τους στην Αυτοδιοίκηση.

Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, παρενέβη λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας στο δημόσιο διάλογο. Η ΟΛΗΓ ΑΕ… προφανώς δεν κατανοεί την αναγκαιότητα της συνεδρίασης “παρά το γεγονός ότι έχουν κοινοποιηθεί οι σχετικές προκαταρκτικές ενέργειες του Οργανισμού για τον αποχαρακτηρισμό όσων τμημάτων έχουν αποφασισθεί από την ΟΛΗΓ κατά το έτος 2017 και έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Θέλαμε να ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση. Αυτό δεν έγινε και δεν βλέπουμε να δίνεται εντολή προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΟΛΗΓ του 2017 για παραχώρηση τμημάτων απέχει από αυτά που ζητά ο Δήμος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας υποστήριξε ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας σε όλες τις συναντήσεις ήταν ξεκάθαρος ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Δήμου. Συμπλήρωσε ότι παραμένει ανοιχτή η ημερομηνία για επίσκεψη του κ. Πλακιωτάκη στην περιοχή σύντομα και ότι ο ίδιος δεν αμφισβητεί  την δέσμευση του υπουργού ότι η χερσαία ζώνη θα παραχωρηθεί στο Δήμο.  

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στην ερώτηση που είχε καταθέσει πρόσφατα στη Βουλή και στην απάντηση του Υπουργού ο οποίος του επισύναψε τα πρακτικά του περασμένου Νοεμβρίου χωρίς καμία πολιτική δέσμευση. Οι ανησυχίες του ίδιου όπως είπε γίνονται μεγαλύτερες και από το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει καμία απάντηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι όλα τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες. Σε όποιες κινητοποιήσεις η Αντιπεριφέρεια θα είναι παρούσα σημείωσε, ενώ πρότεινε να συγκεντρωθούν υπογραφές χιλιάδων κατοίκων που θα υποστηρίζουν το αίτημα. 

Με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων συνεχίστηκε η συζήτηση, ενώ η τραγική διαπίστωση όλων, ήταν ότι οι πολίτες δεν είναι επαρκώς ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το θέμα. Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε κατά πλειοψηφία στην απόφαση για τη μορφή των κινητοποιήσεων με κλείσιμο του Δημαρχείου και το δίωρο κλείσιμο της αγοράς και του πορθμείου, ωσάν και αυτό να συγκινήσει τα συναρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας, Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ!

Ολόκληρη τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: