Μαζικές πορείες και στην Ηγουμενίτσα για την τραγωδία των Τεμπών

Μέλη σωματείων, φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και μαθητές πλημμύρισαν το κέντρο της Ηγουμενίτσας και τους δρόμους της πόλης σε μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη το πρωί, που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, για την τραγωδία των Τεμπών.

Με πανό και συνθήματα «Κάτω η πολιτική της εξαθλίωσης, της καταστολής που δολοφονεί», «τα κέρδη τους, οι νεκροί μας» και «η τραγωδία ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα», δεκάδες πολιτών διατράνωσαν τη θέλησή τους, να μη ξεχαστούν τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας, αλλά ούτε να «κουκουλωθούν» οι αιτίες και οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτή.

Ήταν η μαζικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Ηγουμενίτσας αλλά και αντιπροσωπείας μαθητών από το Φιλιάτι.

Στην συγκέντρωση απεύθυνε χαιρετισμό από την μεριά των μαθητών ο Δημήτρης Σιντόρης ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Παπαγιάννης  πρόεδρος του σωματείου τρόφιμων και ποτών και γραμματέας του ΕΚΘ .  

Ακολούθησε μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», «Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές»

Στο κλείσιμο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ Σωτήρης Γκίκας ανέφερε «ότι ο αγώνας δεν σταματάει με μια πετυχημένη εκδήλωση αλλά θα συνεχιστεί ώσπου να βρουν δικαίωσε όλοι οι νεκροί  θύματα μια αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Η παρουσία των μαθητών και της νεολαίας στην σημερινή συγκέντρωση στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αποδεικνύει ότι η νεολαία δεν είναι «πέρα βρέχει» όπως την παρουσιάζουνε, έχει και άποψη και αγωνίζεται για αυτήν.»

Συγκέντρωση και πορεία και την Τρίτη 

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Τρίτης, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Παπαγιάννης πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα τρόφιμα ποτά και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Στην ομιλία καταγγέλθηκαν «οι εγκληματικές ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες που με τις πολιτικές τους έχουν οδηγήσει στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση το σιδηρόδρομο της χώρας μας».

Τονίστηκε ότι «το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν ένα καραμπινάτο προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ούτε ανθρώπινο λάθος, ούτε η κακιά η ώρα. Για αυτό και δεν χωράει εδώ καμία συγνώμη. Ούτε και συγχώρεση. Πρέπει να πληρώσουν όλοι τους. Να τιμωρηθούν τώρα και όπως τους αξίζει».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης υπό βροχή.