Τα κουνούπια ήρθαν νωρίτερα, με δυσκολία οι ψεκασμοί

Έναν μήνα νωρίτερα εμφανίστηκαν τα κουνούπια φέτος, παρόλο που ο καιρός δεν είναι ιδιαίτερα ζεστός.

Η εμφάνισή τους αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή με τον ΕΟΔΥ να προχωράει σε συστάσεις προστασίας του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα οι ψεκασμοί που γίνονται κάθε χρόνο σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, είτε από την Περιφέρεια είτε από τους Δήμους, φέτος συναντούν πολλές δυσκολίες. Κι αυτές οφείλονται αποκλειστικά στις καιρικές συνθήκες.

Οι καθημερινές βροχές «αχρήστευσαν» τους ψεκασμούς που έγιναν ενώ καθιστούν αδύνατο τον προγραμματισμό νέων.

Επίσης τεράστιες δυσκολίες συναντά η κοπή χόρτων τόσο στα αστικά κέντρα όσο και εκτός αυτών όπου βρίσκουν καταφύγιο τόσο κουνούπια όσο και φίδια.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το γεγονός ότι τα κουνούπια εμφανίστηκαν νωρίτερα αυξάνει τον επιδημιολογικό κίνδυνο για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, συμβάλετε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.