Οι υποψηφιότητες και η μάχη στην Περιφέρεια Ηπείρου

Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτούν πλέον οι εκλογές στην Περιφέρεια Ηπείρου τόσο για το τοπίο που διαμορφώνεται στα κεντροαριστερά όσο και για αυτό που καταγράφεται στην κεντροδεξιά.

Αν μέχρι πριν μερικές ημέρες φαινόταν εξαιρετικά δύσκολες οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό πλέον δεν ισχύει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει με επικεφαλής στέλεχος πρώτης γραμμής, τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Στέφο. Την απόφαση υποδέχθηκαν με εξαιρετικά θετικό τρόπο όχι μόνο στη Νομαρχιακή Ιωαννίνων αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο με αρκετούς ήδη να έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο.

Ο Γιάννης Στέφος, που ξεκίνησε από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, ως δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων, ήταν δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης στο Νομό Ιωαννίνων και αναμένεται να αξιοποιήσει ανθρώπους και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κλειδωμένη» είναι για το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα του Στέφανου Ζούμπα. Ο Στέφανος Ζούμπας είχε διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στα Ιωάννινα και δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη του Θωμά Μπέγκα.

Η υποψηφιότητά του για πολλούς ήταν έκπληξη, όμως πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να δώσει και νέα δυναμική στην παράταξη.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου παρούσα θα είναι η παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Πρέντζα. Η παράταξη στα τέσσερα χρόνια του παρόντος περιφερειακού συμβουλίου ανέδειξε πλήθος θεμάτων και έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση.

Απομένει η οριστικοποίηση των αποφάσεων των υπόλοιπων αριστερών σχημάτων όπως της Αριστερής Παρέμβασης και της Ανυπότακτης Ηπείρου για να συμπληρωθεί το παζλ.

Παρούσα στις εκλογές θα είναι η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον Σπύρο Ριζόπουλο. Η παράταξη ξεκίνησε ως ανεξάρτητη και κατάφερε να είναι τέταρτη το 2019. Ο Σπύρος Ριζόπουλος εδώ και λίγους μήνες ανακοίνωσε μεγάλο μέρος του ψηφοδελτίου του το οποίο αναμένεται να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς όμως στην αυτοδιοίκηση συζητά πάνω στο πλάνο αξιών και αρχών της παράταξής του.

Νέο πρόσωπο στη μάχη των περιφερειακών εκλογών αποτελεί ο Λάμπρος Γεωργόπουλος. Πρώην διοικητής στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα και από τη νέα γενιά στελεχών, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του πριν από έναν χρόνο. Τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει ρυθμούς τόσο με δημόσιες παρεμβάσεις όσο και με ανακοινώσεις υποψηφίων που στελεχώνουν την παράταξη «ΦΩΣ».

Προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας μάλιστα και θέση στην λίστα των αρίστων που είχε καταρτίσει το κόμμα κατά το παρελθόν. Ωστόσο στην αυτοδιοίκηση επιδιώκει να φέρει μια νέα πρόταση για την Ήπειρο και κυρίως την ανανέωση.

Μία ακόμη υποψηφιότητα που είχε ανακοινωθεί ήταν αυτή του Θουκuδίδη Μουτσόπουλου. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν η κίνηση αυτή προχωρά και σε ποιο βαθμό προετοιμασίας βρίσκεται.

Το σκηνικό συμπληρώνεται με την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη. Ο ίδιος συμπληρώνει σχεδόν τριάντα χρόνια στην αυτοδιοίκηση –δήμαρχος Μετσόβου, Νομάρχης Ιωαννίνων και Περιφερειάρχης- και θα διεκδικήσει το αξίωμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τέταρτη φορά.

Ίσως αυτή να είναι και η πιο δύσκολη.

πηγή: epiruspost.gr