Εκλογές στο Δήμο Ηγουμενίτσας: Ο αγώνας είναι σκληρός και οι επιλογές σημαντικές

Στις 8 Οκτωβρίου οι δημότες της Ηγουμενίτσας θα κληθούν να αποφασίσουν το μέλλον της τοπικής τους αυτοδιοίκησης μέσα από τις δημοτικές εκλογές.

Ο αγώνας για τη θέση του Δημάρχου μοιάζει σκληρός, με τους τέσσερις υποψηφίους να προέρχονται από διάφορες πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους υποψηφίους και τα κύρια θέματα που διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα:

Οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι (με αλφαβητική σειρά):

  1. Δώρης Δήμας (Λαϊκή Συσπείρωση): Ο Δώρης Δήμας, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, σταθερά υποψήφιος Δήμαρχος στην Ηγουμενίτσα, εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος με ποσοστό 3,5%. Επιδίωξη φυσικά η αύξηση αυτού του ποσοστού.
  2. Λώλος Ιωάννης (Δύναμη Προοπτικής): Ο κ. Λώλος διεκδικεί την τρίτη του θητεία ως Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, έχοντας εκλεγεί και το 2014 και το 2019 με εντυπωσιακά ποσοστά. Το 2019 είχε συγκεντρώσει από την Α’ Κυριακή  ποσοστό 53,25%, ενώ το 2014 είχε εκλεγεί, με ποσοστό 57,07% τη Β’ Κυριακή και είχε συγκεντρώσει ποσοστό 38,18% την Α’ Κυριακή. Προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και επιδιώκει να επανεκλεγεί για να συνεχίσει το έργο του.
  3. Μπέζας Αντώνιος (ΜΑΖΙ για την Ηγουμενίτσα): Ο κ. Μπέζας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά προέρχεται και αυτός από τη Νέα Δημοκρατία. Έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών βουλευτής Θεσπρωτίας και υφυπουργός σε κυβερνήσεις της ΝΔ, έχει σαφή ιδεολογική αναφορά αλλά και αναγνωρισιμότητα. Ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Λώλο μαίνεται ένας υπόγειος ενδοπαραταξιακός πόλεμος, κάτι που προσθέτει ενδιαφέρον στον προεκλογικό αγώνα.
  4. Νταής Παναγιώτης (ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ανάπτυξης & Αλληλλεγύης): Ο κ. Νταής προέρχεται πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από πολιτικό… τζάκι καθώς ο συνονόματος παππούς του αλλά και ο θείος του Ανδρέας Νταής έχουν διατελέσει Δήμαρχοι της πόλης. Έχει υπηρετήσει ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο Δήμο με το συνδυασμό Αναξάρτητη Δημοτική Συνεργασία που το 2019 έλαβε ποσοστό 33.63%. Στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο συνδυασμό του συσπειρώνει υποψηφίους και από άλλους πολιτικούς χώρους. Νέος, σχετικά άφθαρτος, διεκδικεί με αξιώσεις την εμπιστοσύνη των κατοίκων την προσεχή Κυριακή.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο αυτών των εκλογών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει κανένα ψηφοδέλτιο επίσημα και στελέχη και μέλη του κόμματος είναι υποψήφιοι και με τους κ.κ. Λώλο, Νταή, και Μπέζα. Αυτό δημιουργεί μια νέα προσθήκη στο πολιτικό τοπίο και μπορεί να επηρεάσει την κατανομή των ψήφων.

Πέρα από τους υποψηφίους και τις πολιτικές πολεμικές, υπάρχουν πολλά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Σε αυτά πρόσφατα προστέθηκε η διαχείριση και αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας – έκταση 6000 στρεμμάτων – η οποία πλέον πέρασε στη διαχείριση του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Τα κύρια θέματα:

  1. Ανάπτυξη και Υποδομές: Η Ηγουμενίτσα αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης και των υποδομών. Η βελτίωση της καθημερινότητας, των οδών, της ασφάλειας αλλά και των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος στους κατοίκους, είναι θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης. Η διαχείριση του αστικού χώρου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
  2. Περιβάλλον και Πράσινο: Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και οι προσπάθειες για μια πιο αειφόρο κοινότητα είναι θέματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής.
  3. Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας: Η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων βρίσκονται στην προεκλογικη ατζέντα. Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσίες και η υποστήριξη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων είναι σημαντικά θέματα
  4. Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Η ποιότητα της εκπαίδευσης και η προώθηση του πολιτισμού στην περιοχή είναι σημαντικά θέματα.
  5. Απασχόληση και Οικονομική Ανάπτυξη: Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων είναι σημαντικά για την οικονομική ευημερία της περιοχής.

Οι εκλογές στο Δήμο Ηγουμενίτσας είναι μια ευκαιρία για τους κατοίκους να επιλέξουν τον ηγέτη που θα καθοδηγήσει το Δήμο για τα επόμενα χρόνια. Ο αγώνας είναι σκληρός και οι επιλογές σημαντικές. Άλλωστε το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τη ζωή των κατοίκων της Ηγουμενίτσας για τα επόμενα χρόνια.