Η ομιλία του Εμανουέλε Γκριμάλντι στη μεταβίβαση της ΟΛΗΓ Α.Ε. (+ήχος)

Στα χέρια του Ιταλικού Ναυτιλιακού Ομίλου Grimaldi, πέρασε από την Παρασκευή η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, καθώς ολοκληρώθηκε και τυπικά η μεταβίβαση του 67% των μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε με την καταβολή του τιμήματος των 84,17 εκ. ευρώ (84 εκ. 170 χιλ. ευρώ). ΄

Για ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που στοχεύει σε ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, του τομέα της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας αλλά και της Μαρίνας, έκανε λόγο στην ομιλία του ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, ο ισχυρός άνδρας του ομώνυμου ιταλικού ομίλου:

“Αρχικά θα ήθελα να στείλω τους χαιρετισμούς μου στον νέο μητροπολίτη Παραμυθιάς.

Αξιότιμε κ. Μητσοτάκη, πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι τιμή μας που βρίσκεστε εδώ.

Κ. Χρήστο Στυλιανίδη, υπουργέ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής -που είχα το προνόμιο να σας γνωρίσω στη Κύπρο την περασμένη εβδομάδα-, κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπουργέ οικονομικών, κ. Στέφανε Γιουρελή, αναπληρωτή CEO του υπερταμείου, κ. Δημήτρη Πολίτη, CEO του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη αντιπρόεδρε της βουλής – τον οποίο γνωρίζω χρόνια από την εποχή που ήταν υπουργός Μεταφορών-, κ. Αλέξανδρε Καχριμάνη, περιφερειάρχη της Ηπείρου, κ. Θωμά Πιτούλη, αντιπεριφερειάρχη της Θεσπρωτίας, κ. Βασίλη Γιόγιακα μέλος της βουλής και κ. Ιωάννη Λώλο, δήμαρχε Ηγουμενίτσας, κ. Σπύρο Παππά, δήμαρχε Φιλιατών, κ. Γιάννη Καραγιάννη, δήμαρχε Σουλίου, αγαπητοί εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, του λιμενικού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής,

Κυρίες και Κύριοι, φίλοι,

Είμαστε σήμερα εδώ για την επίσημη τελετή υπογραφής παραχώρησης των μετοχών μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΗΓ. Είναι η κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας η οποία έγινε με συγκεκριμένο τρόπο και χαρακτηρίστηκε από πλήρη διαφάνεια.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Ελληνική κυβέρνηση για την διαδικασία fast track που χρησιμοποιήθηκε για την ιδιωτικοποίηση αυτού του λιμανιού. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ηγουμενίτσα καθώς μια νέα εποχή θα ξεκινήσει η οποία θα φέρει νέα ανάπτυξη στον λιμένα, την πόλη, την Ήπειρο και ελπίζω σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως συχνά έχω δηλώσει για την επένδυση, στόχος μας είναι το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας να εκφράσει το σύνολο των δυνατοτήτων του προς όφελος των μετόχων του σε τοπικό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που στοχεύει σε ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, του τομέα της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας αλλά και της Μαρίνας.

Γνωρίζουμε όλοι πως η Ηγουμενίτσα είναι η πύλη μεταξύ της δυτικής Ευρώπης με την Ελλάδα, τα Βαλκάνια ακόμη και την Μαύρη Θάλασσα. Από αυτή την άποψη, σκοπεύουμε σε περεταίρω προσέλκυση και αναβάθμιση φορτίων και επιβατών μεταξύ αυτού του Λιμανιού και της Αδριατικής Ιταλίας στην απέναντι ακτή η οποία είναι μεγάλης σημασίας για το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών και αυτής της πλευράς της Μεσογείου.

Μία απόδειξη της δέσμευσης μας είναι η πρόσφατη ανάπτυξη του στόλου μας με Οικολογικά πλοία που ξεκίνησαν να έρχονται σε αυτό το λιμάνι μέσω Βενετίας-Μπάρι-Ηγουμενίτσας-Πάτρας. Μόνο για την μεταφορά φορτίου αυτά τα σκάφη έχουν χωρητικότητα 500 trailer και είναι τα μεγαλύτερα και «πρασινότερα» ro-ro στον κόσμο. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερες εμπορικές ροές, πιθανότατα περισσότερο τουρισμό, περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας. Ακόμα, επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, -όπως έχουμε ήδη κάνει με το λιμάνι της Βαλένθιας, της Βαρκελώνης με μεγάλη επιτυχία-  σκοπεύουμε να κάνουμε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ένα πραγματικό πράσινο λιμάνι, σημείο αναφοράς για ολόκληρη την λιμενική βιομηχανία .

Κλείνω τον σύντομο λόγο μου ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους Υπουργούς κ. Στυλιανίδη και κ. Χατζηδάκι, τους επισήμους και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους σήμερα.

Σας Ευχαριστώ.