ΚΚΕ: Στη Βουλή ο έλεγχος και η ποιότητα των σχολικών γευμάτων

Ερώτηση στη Βουλή καταθέτει ο βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος κι άλλοι βουλευτές του ίδιου κόμματος μετά την καταγγελία που έγινε ότι σε σχολικά γεύματα στο δημοτικό σχολείο της Γλυκής βρέθηκαν σκουλήκια.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, για να μειωθεί όσο γίνεται το κόστος παρασκευής του σχολικού γεύματος η συσκευασία είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχει καπάκι αλλά μεμβράνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές των ολοήμερων τμημάτων, οι οποίοι σιτίζονται στο σχολείο, αφού το ανοίξουν να μην μπορούν, εάν θελήσουν, να το ξανακλείσουν και να το πάρουν σπίτι και αναγκαστικά το πετούν. Η σαλάτα όλο το φθινόπωρο ήταν μόνο λάχανο. Επιπλέον υπάρχουν γεύματα που είναι απολύτως λιτά  π.χ. το φιλέτο ψαριού.

Μάλιστα, το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων δεν εφαρμόζεται σε όλες τις σχολικές δομές. Συγκεκριμένα, στον νομό Θεσπρωτίας το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται σε 13 από τα 24 Δημοτικά Σχολεία (54%), ενώ είναι εκτός τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να προληφθούν ασθένειες, να προαχθεί η υγεία τους. Επομένως, δεν μπορεί να παίζεται στα «ζάρια» της κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών.

Είναι ανάγκη με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ενιαίο επιστημονικά καταρτισμένο διατροφικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας» τονίζεται στην ερώτηση.

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν για τα μέτρα που θα λάβουν προκειμένου να υπάρξει ασφαλής ποιοτικός έλεγχος στα σχολικά γεύματα, για την ανάκληση της εγκυκλίου που μετακυλύει τον έλεγχο ποιότητας στους εκπαιδευτικούς όπως και για την αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν όλα τα δημοτικά σχολεία του Νομού Θεσπρωτίας.