Παρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο Σούλι

Από τα ιερά βράχια του Σουλίου, όπου οι αναμνήσεις του παρελθόντος αναδύονται στο φως της μνήμης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε την ουσιώδη σημασία της ελευθερίας, της οποίας η αξία προκύπτει από αγώνες και αυτοθυσίες. Ήταν η 221η επέτειος από το ολοκαύτωμα του Κουγκίου και την θυσία των Σουλιωτών, μια στιγμή συγκίνησης σε έναν τόπο, φορέα μνήμης και τιμής.

Το Σούλι παρέμεινε, και φέτος, ένας τόπος προσκυνήματος για εκατοντάδες ντόπιους και επισκέπτες, οι οποίοι ανέβηκαν μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου και το αμφιθέατρο για να παρακολουθήσουν την τελευταία πράξη αντίστασης και αυτοθυσίας από τον Καλόγερο Σαμουήλ και τους ελάχιστους Σουλιώτες που είχαν επιλέξει την ελευθερία πάνω απ’ όλα.

Ο Υπουργός τόνισε ότι σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι πολλές, η αφοσίωση στην πατρίδα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία δεν προσφέρονται δωρεάν· απαιτούν αγώνες, κατορθώματα και συνεχή διατήρηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με τον Υπουργό, αποτελούν τον εντεταλμένο φορέα για την προστασία της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Η “Ατζέντα 2030”, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά το 1974, σημείωσε ο Υπουργός.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Σουλίου, Αθανάσιος Ντάνης, ανέδειξε τα προβλήματα της περιοχής, όπως η έλλειψη υποδομών και οι εκκρεμότητες στο ιδιοκτησιακό, τα οποία αποτελούν εμπόδια για την πρόοδο της περιοχής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Δήμο Σουλίου και την Περιφέρεια Ηπείρου/ΠΕ Θεσπρωτίας, με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, κ.κ. Σεραπίων.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές ήταν η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, μια στιγμή μνήμης για τα θύματα και τους ήρωες του παρελθόντος. Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων Σουλιωτών και κατάθεση στεφάνων, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Στις εκδηλώσεις, συμμετείχαν ο βουλευτής Βασίλειος Γιόγιακας ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάριος Κάτσης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημήτριος Μπίλλας ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, ο Φώτιος Ηλιόπουλος ως εκπρόσωπος του κόμματος της Νίκης, ο Δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης, ο Διοικητής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου Ταξίαρχος Βασίλειος Μουσελίμης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο Υποστράτηγος Π.Σ. Χριστόφορος Μπόκας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Διοικητής 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Παύλος Τιφτικίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος Αθανάσιος Παπαδόπουλος, άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συνδέσμων Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών, εκπρόσωποι Συνδέσμων και Συλλογων, Απόγονοι Σουλιωτών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.