ΔΕΥΑΗ: Λάθη, παραλείψεις και… άγνοια

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε θυελλώδης αλλά και αποκαλυπτική. Το κύριο θέμα ήταν οι οφειλές της ΔΕΥΑΗ και οι συνέπειές τους, οι οποίες οδήγησαν στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τόσο της επιχείρησης όσο και του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή, πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε τόσο τις οφειλές όσο και τη ρύθμιση που είχε γίνει με τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ αγνοούσε ότι οι συμφωνημένες δόσεις δεν εξυπηρετούνταν. Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή αγνοούσε ότι ο Δήμος είναι εγγυητής της ΔΕΥΑΗ.

Οι ευθύνες έπεσαν κυρίως στον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης, ο οποίος πρόσφατα καθαιρέθηκε, αν και η καθαίρεση δεν σχετίζεται άμεσα με τη δέσμευση των λογαριασμών, αφού ήταν προγενέστερη.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο η Δημοτική αρχή δεν είχε ενημέρωση για τις οφειλές… Σύμφωνα πάλι με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, το ΔΣ της Επιχείρησης είχε ενημέρωση, αλλά γενική… όχι λεπτομερή!

Εντυπωσιακό είναι ότι ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ ανέφεραν τα ακριβή ποσά των οφειλών. Ο Πρόεδρος, μάλιστα, ήταν ερειστικός, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Λώλο, ο οποίος απείλησε δύο φορές να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, αλλά τελικά δεν το έκανε.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι που δεν εξυπηρετήθηκαν οι δόσεις προς την Elpedison, γεγονός που οδήγησε στη δέσμευση των λογαριασμών. Σημείωσε, επίσης, ότι θα επιδιώξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑΗ, ώστε ο Δήμος να έχει πλήρη εικόνα για τις εγγυήσεις του και να λαμβάνει προληπτικά μέτρα. Εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση του Δήμου από την Elpedison, σημειώνοντας ότι χαρακτηρίστηκαν ως ένας από τους χειρότερους και πιο αφερέγγυους οργανισμούς της χώρας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία εσωτερικού ελέγχου στην επιχείρηση και αναφέρθηκε σε λάθη στον σχεδιασμό έργων τα τελευταία χρόνια, τα οποία αποδεικνύονται κοστοβόρα. Ο διακανονισμός με την Elpendison είχε γίνει τον Απρίλιο του 2023, εξυπηρετήθηκαν οι πρώτες δόσεις, αλλά στη συνέχεια έπαψαν να εξυπηρετούνται.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε ένταση με τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Λώλο, και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προσπάθησε να επαναφέρει την ηρεμία. Λίγο αργότερα, η ένταση κορυφώθηκε πάλι κατά τη συζήτηση της απόφασης της διοίκησης να αντικαταστήσει τον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης, καθώς και λόγω της πρόσφατης ανακοίνωσης της παράταξης Λώλου για τη δικαστική διένεξη της ΔΕΥΑΗ με τους εργαζόμενους.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την έκπληξή του για τον θόρυβο που προκάλεσε η αντικατάσταση του Γενικού Διευθυντή, επισημαίνοντας ότι είχε θητεία 25 ετών χωρίς ποτέ να έχει κριθεί και αξιολογηθεί, όπως συμβαίνει με τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Το θέμα της ΔΕΥΑΗ θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για πλήρη και εκτενή ενημέρωση.

Για την ιστορία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές της ΔΕΥΑΗ προς παρόχους ρεύματος, υπολογίζονται στα 6,5 εκ. ευρώ, ενώ η ρύθμιση που συνήφθη την Παρασκευή για να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί του Δήμου, απαίτησε 300.000 προκαταβολή, 6 δόσεις των 35.000 και οι υπόλοιπες 42 δόσεις ανέρχονται στο ποσόν των 60.000 μηνιαίως.