Έτοιμο, τέλος της εβδομάδας με αρχή της άλλης, το πρόπλασμα νόμου για το νέο ΣΑΕ» απαντά ο υφυπΕξ Κ. Τσιάρας

«Είμαστε στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που εξαγγείλαμε από την πρώτη στιγμή. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε για διαβούλευση το πρόπλασμα του νόμου με το οποίο ουσιαστικά επιχειρούμε την αναμόρφωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Ελπίζω ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή αρχή της άλλης θα δώσουμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, το νέο πρόπλασμα του νόμου πάνω στο οποίο θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες επισημάνσεις, οι προτάσεις, οι διορθώσεις, ούτως ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό νομοθέτημα». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη web 

Ο Κ. Τσιάρας στη συνέντευξη του στη web tv του ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλά αναλυτικά για την πρόσφατη περιοδεία του στη Νότια Αφρική σε τέσσερις πόλεις, για τις επαφές σε ομογενειακό αλλά και πολιτικό επίπεδο που είχε εκεί, καθώς επίσης και για την διακρατική οικονομική συμφωνία που υπέγραψε. Τονίζει ότι η στήριξη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας είναι το «α» και το «ω» των υποχρεώσεων της ελληνικής πολιτείας απέναντι όχι μόνο στον απόδημο ελληνισμό αλλά και την υφήλιο. «Πρέπει με κάθε θυσία ως κόρη οφθαλμού να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα ως στοιχείο συμπεριφοράς, ως στοιχείο γνώσης, ως στοιχείο με το οποίο εκφράζεται και παρουσιάζεται ο απόδημος ελληνισμός σε συγκεκριμένες χώρες, αν θέλουμε να διατηρήσουμε και τον δεσμό με την μητέρα πατρίδα την Ελλάδα».

Ο υφυπουργός αναφέρεται επίσης στην περιοδεία του στις ΗΠΑ και στο έντονο ενδιαφέρον και πραγματική έγνοια των ομογενών μας εκεί να πληροφορηθούν τι γίνεται στην Ελλάδα την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και πώς θα μπορούσαν οι ίδιοι να βοηθήσουν. Ερωτηθείς σχετικά με το «στέρεο έδαφος» που απαιτούν οι επενδύσεις ο υφυπουργός λέει: «Για εμάς το τελευταίο διάστημα το σύνολο των δράσεων του πολιτικού συστήματος εστιάστηκε στην εκταμίευση αυτής της μεγάλης δανειακής δόσης» επισημαίνει και προσθέτει: «εκτιμώ ότι οι συνθήκες προσδιορίζονται στο άμεσο μέλλον ώστε και η πρόθεση ή επιθυμία των Ελλήνων ομογενών της Αμερικής να βοηθήσουν να μπορεί να μεταφραστεί σε μία πραγματική βάση αλλά και από την άλλη μεριά να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις αναπτυξιακές προοπτικές για την πατρίδα μας ούτως ώστε η χώρα μας να ξεφύγει το συντομότερο δυνατόν από αυτή τη δύσκολη κατάσταση που έχει στην πραγματικότητα δρομολογήσει η μεγάλη οικονομική κρίση».

Τέλος ο κ. Τσιάρας απαντά σχετικά με την ίδρυση των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Αστόρια, ανακοινώνει την επόμενη περιοδεία του και επισημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα για τον απόδημο ελληνισμό πέρα από την αλλαγή του ΣΑΕ, είναι «η μεγάλη υποχρέωση της Ελλάδας στο θέμα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας», ενώ ευρύτερα «το μεγάλο στοίχημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση» είναι το «πώς θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να βγούμε σώοι με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, κοινωνικές κατά βάση, και τη μεγάλη οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας αυτή την περίοδο». «Θέλω να πιστεύω» καταλήγει ο υφυπουργός, «ότι οι εξελίξεις είναι θετικές και ότι στο προσεχές μέλλον θα δούμε βήμα- βήμα ότι οικοδομείται και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και ταυτόχρονα ότι δημιουργούνται όλες αυτές οι ελπιδοφόρες προοπτικές που το καλύτερο αύριο δεν θα μπορεί να είναι απλά ένα όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα και για την Ελλάδα και για την κοινωνία μας και για τους Έλληνες πολίτες.

Σ. Αραβοπούλου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.