H κεντρική προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στην Ηγουμενίτσα (+video)

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Σας ευχαριστώ που είστε, τόσοι πολλοί σήμερα εδώ μαζί μας και  τιμάτε τον Συνδυασμό μας  με την παρουσία σας!

Ο χώρος που γίνεται αυτή η κεντρική προεκλογική μας συγκέντρωση, έχει για μένα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.

Από τη μια μεριά, δεξιά μου όπως μιλάω, ψιλά σ΄αυτό το γωνιακό μπαλκόνι,  ήταν το  γραφείο του αείμνηστου πατέρα μου Μανώλη Μπέζα  που υπηρέτησε τη δικηγορία επί 30 χρόνια με  εντιμότητα, αξιοπρέπεια  και επιστημονική επάρκεια. Αυτές οι αρετές του, είναι η  παρακαταθήκη μου.

Απέναντί μου, ήταν το πολιτικό μου γραφείο, στο οποίο πρωτο-εκλέχθηκα βουλευτής και  που στις εκλογές του 2004  συγκεντρώθηκαν από κάτω του,  πάνω από 2.000 άτομα για να γιορτάσουν τότε τη νίκη της ΝΔ και του Καραμανλή. 

Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι.  Μια παρόμοια   γιορτή νίκης θα επαναληφθεί σε λίγες ώρες, το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου, λίγα μέτρα πιο κάτω στο εκλογικό μας κέντρο.

Γιατί η Ηγουμενίτσα θα αλλάξει σελίδα.

Θα  φύγει από την απραξία, την αδιαφορία, την μιζέρια και  την παρακμή, την μετριότητα και την αδράνεια, την ανεπάρκεια και την ασχετοσύνη.

Θα φύγει   από τα συμφέροντα και  θα περάσει στα χέρια των καθαρών ανθρώπων.

Θα φύγει από το παρελθόν  και θα επιστρέψει στο μέλλον της!

Στο μέλλον που  της αξίζει.

Και αυτή τη νίκη θα την πετύχουμε όλοι μαζί.

Μαζί για την Ηγουμενίτσα. Μαζί για το Μέλλον!

Αλλαγή στην Ηγουμενίτσα!

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας κατάστασης που ευτελίζει την πολιτική και προσβάλλει την Αυτοδιοίκηση.

Από τη μια, υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης με ψηφοθηρικές εκδουλεύσεις, υποσχέσεις για διορισμούς χωρίς αντίκρισμα,  απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών και  ρουσφετολογικές διευθετήσεις.

Ότι δεν έκαναν στα 9 χρόνια της θητείας τους, προσπαθούν να το κάνουν τώρα, αυτές τις τελευταίες ημέρες που φεύγουν.

Θέλω να σας καλέσω να μην επηρεαστείτε στην κρίση σας από τέτοιες πρακτικές. Δεν αλλάζουν αυτά τα πράγματα τη ζωή μας. Δεν αλλάζουν τη ζωή μας τα 20 μέτρα τσιμεντόστρωση και τα 50 μέτρα άσφαλτος.

Η ζωή μας, η ζωή σας, αλλάζει, όταν υπάρχει μια Δημοτική Αρχή με όραμα, με σχέδιο, με στρατηγική, με αποτελεσματικότητα, με  δημόσια λογοδοσία και διαφάνεια, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, και που διασφαλίζει χρηματοδοτήσεις και  με αυτές τις χρηματοδοτήσεις υλοποιεί  ολοκληρωμένα έργα και δράσεις.

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να βλέπουμε το δένδρο των  προεκλογικών υποσχέσεων  και ας δούμε το δάσος που είναι μπροστά μας, το δάσος  της ανάπτυξης, της ευημερίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής για μας και τα παιδιά μας.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια προσπάθεια εκφοβισμού, με πιέσεις και έμμεσες απειλές. Μην φοβάστε! Δεν πρόκειται να σας κάνουν τίποτα περισσότερο, από αυτά που δικαιούστε. Μη φοβάστε,  γιατί μόνο αυτοί που δεν φοβούνται μπορούν να φέρουν τις μεγάλες αλλαγές!

Το μήνυμα που στέλνουμε με τη σημερινή μας δυναμική συγκέντρωση είναι πολύ συγκεκριμένο:

Η αλλαγή έρχεται. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ορθώνει το ανάστημά του και προχωράει μπροστά.

Όσες τσιμεντοστρώσεις και να γίνουν, όση άσφαλτος και να πέσει, τo νέο θα έλθει και το παλιό θα φύγει!

Φίλες και Φίλοι,

Κάποιοι, και από τους  δύο βασικούς αντίπαλους Συνδυασμούς, προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα να γυρίσουν τη δημόσια συζήτηση στο παρελθόν και την παραπολιτική, με αναφορές στο πρόσωπό μου και την πολιτική μου παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στη Θεσπρωτία.

Κατ’ αρχάς, θέλω να τους πω ότι πλέον δεν είμαι εγώ, είμαστε ΕΜΕΙΣ. Και όταν λέω ΕΜΕΙΣ εννοώ όλους αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους και κυρίως τους νέους και άφθαρτους που απαρτίζουν το Συνδυασμό μας «ΜΑΖΙ για την Ηγουμενίτσα».

Κυρίως όμως, όταν λέω ΕΜΕΙΣ, εννοώ όλους εσάς που μας εμπιστεύεστε και στηρίζετε τον αγώνα μας. Όλους εσάς που μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να φέρουμε την Ηγουμενίτσα στη θέση που της αξίζει.

Το δεύτερο που θέλω να τους πω, είναι ότι από τότε που ξεκίνησα σε ηλικία  28 ετών, πρώτα σαν Δημοτικός Σύμβουλος και μετά σαν Νομαρχιακός Σύμβουλος, σαν Βουλευτής και στη συνέχεια σαν Υπουργός και Πρόεδρος ενός μεγάλου κρατικού Φορέα, είμαι πάντα παρών σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου μου.

Με τις ιδέες μου, με τις απόψεις μου, με το έργο μου αλλά και με τα λάθη μου. Μιλάμε για πολιτική παρουσία, όχι απλά για φυσική παρουσία. Είμαι όμως  πάντα παρών.

Δεν έφυγα ποτέ από τη Θεσπρωτία και την Ηγουμενίτσα και δεν ήλθα να σας σώσω σαν σωτήρας «εξ Αθηνών». Είμαι πάντα  παρών, και κυρίως, βλέπω μόνο μπροστά μου και ποτέ πίσω μου.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το μέλλον και ας αφήσουμε να μιλούν για το παρελθόν αυτοί που σε λίγες ώρες θα αποτελούν  οι ίδιοι παρελθόν, για το Δήμο της Ηγουμενίτσας και τη Θεσπρωτία.

Ας μιλήσουμε για το μέλλον και για το πώς θα κάνουμε την Ηγουμενίτσα  έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις, και όχι μόνο  για τους ημέτερους.

Μπροστά μας υπάρχουν προκλήσεις όπως οι νέες  υποδομές που χρειαζόμαστε, η κοινωνική αλληλεγγύη, η πολεοδόμηση, η εκπαίδευση, η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα αλλά και ευκαιρίες όπως, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και ο πολιτισμός.

Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε,  και να τις αντιμετωπίσουμε,  και μέσα από τα μικρά όμως τόσο σημαντικά για την καθημερινή μας ζωή, αλλά και μέσα από τα μεγάλα και μεγαλεπήβολα.

Γιατί τα μικρά κάνουν την ημέρα μας καλύτερη και τα μεγάλα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη! 

Αυτό που σας περιέγραψα προηγουμένως, εμείς το ονομάζουμε πολιτισμό της καθημερινότητας. Αυτή είναι η βάση μας. Μια ανοικτή  και φιλική πόλη του σήμερα, και όχι η επαρχιακή κωμόπολη του χτες.

Πολιτισμός της καθημερινότητας σημαίνει πως έφτασε η ώρα να ανακτήσουμε τον δημόσιο χώρο. Τον δημόσιο χώρο, ο οποίος είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας και που τον έχουμε αφήσει να θαμπώσει, να σπάσει, από την ανικανότητα και την αδιαφορία.

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας,  ορίζεται από τρείς άξονες:

Πρώτος άξονας

Για να αλλάξει η Ηγουμενίτσα, πρέπει να αλλάξει ο ίδιος ο Δήμος. Αλλιώς είναι σαν να ζητάμε από ένα αεροπλάνο να προσγειωθεί   μέσα σ’ ένα δωμάτιο.

Οφείλουμε να ξαναδούμε την αρχιτεκτονική του Δήμου. Να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους του, που επί χρόνια πασχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς μέσα και σχεδιασμό.  Να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όχι για να αναπαράγουμε τη γραφειοκρατία στους υπολογιστές μας αλλά για να την χτυπήσουμε αποτελεσματικά.

Να υιοθετήσουμε νέες καλές πρακτικές, ως προς την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την  καταπολέμηση της διαφθοράς.

(;) Αλλά για ποια διαφάνεια να μιλήσουμε,  όταν η τωρινή Δημοτική Αρχή που φεύγει, είναι η μόνη στην Ελλάδα που δεν συγκάλεσε διαπαραταξιακή Επιτροπή για να ρυθμίσουμε μεταξύ μας, με συνεννόηση,  τα θέματα τα σχετικά με τον προεκλογικό αγώνα.

(;) Αλλά για ποια διαφάνεια να μιλήσουμε,  όταν χρησιμοποιούν ακόμη και υπαλλήλους του Δήμου για να στήσουν τις προεκλογικές τους ομιλίες και εκδηλώσεις. Αυτές είναι οι πρακτικές τους!

Εμείς λοιπόν θα φτιάξουμε  έναν Δήμο  διαφορετικό, έναν Δήμο λειτουργικό και υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τον πολίτη και όχι τους εαυτούς μας για να παραμένουμε στην εξουσία. Και βέβαια, δεν θα  κάνουμε τα λάθη του κεντρικού κράτους.

Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης είναι η εγγύτητα με τους πολίτες. Οι Δημοτικές μας Κοινότητες πρέπει να μπουν   στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αρκεί να τις ενδυναμώσουμε με αρμοδιότητες, να συζητάμε με τους εκπροσώπους τους και να τις απελευθερώσουμε.

Μπορεί να σας παρουσιάζουν στα πολυτελή φυλλάδια που έχουν τυπώσει με δαπάνες του Δήμου, δηλαδή με δικά σας χρήματα, έργα και δράσεις, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και τη ζείτε καθημερινά, τη ζείτε στο πετσί σας,  και γι αυτό το λόγο, το κίνημα της αλλαγής φουντώνει, μέρα με τη μέρα και σε λίγες ώρες θα γίνει πραγματικότητα στην κάλπη.

Για εμάς, ο πολιτισμός της καθημερινότητάς βασίζεται κυρίως στην αποτελεσματική  λειτουργία του Δήμου. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας.

-Είναι το πως μαζεύουμε τα σκουπίδια και η διαχείριση των σημείων αποκομιδής. Είναι η ανακύκλωση   που πρακτικά δεν λειτουργεί. Είναι τα μπάζα και τα βαριά απορρίμματα που συσσωρεύονται σε μη οργανωμένους χώρους.

-Είναι που δεν υπάρχουν καλαθάκια απορριμμάτων στις απαραίτητες θέσεις  και τα  περισσότερα από αυτά  που υπάρχουν βρίσκονται άπλυτα και σε κακό χάλι.

-Είναι τα φρεάτια της αποχέτευσης που μέσα τους έχουν φυτρώσει δένδρα και τα ρέματα που καθαρίζονται μετά,  και όχι πριν από τις πλημμύρες.

-Είναι τα πεζοδρόμια που δεν υπάρχουν και όταν υπάρχουν  δεν καθαρίζονται και δεν πλένονται.

-Είναι η κατάσταση με  τα αδέσποτα σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες  και η απαράδεκτη εικόνα του κυνοκομείου.

-Είναι τα Κοιμητήρια στην Ηγουμενίτσα και αλλού, που είναι εγκαταλειμμένα.

-Είναι  κτήρια που ανήκουν στον Δήμο, όπως το νέο Δημαρχείο στο Μαργαρίτι, που παραμένουν παρατημένα και ανεκμετάλλευτα.         

-Είναι ο φωτισμός, που τόσο μας λείπει στην πόλη και τις Δημοτικές Κοινότητες.

-Είναι οι χώροι στάθμευσης που δεν επαρκούν εδώ και χρόνια στην Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, την Πέρδικα και τις άλλες τουριστικές μας περιοχές. 10 χρόνια τώρα,  δεν έχει προστεθεί ούτε ένας οργανωμένος χώρος στάθμευσης…

-Είναι που δεν υπάρχει ακόμη αξιοπρεπής αίθουσα για να γίνει μια ποιοτική πολιτιστική εκδήλωση.

 -Είναι που  ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία, δεν αποτελούν προτεραιότητα και ανάγκη για τη ζωή μας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους,  αλλά μέσο ψηφοθηρίας.

-Είναι οι  εκατοντάδες λακκούβες στους δρόμους, που ορισμένες κλείστηκαν τις τελευταίες ημέρες,  αλλά κλείστηκαν ανάλογα με το που θα ψηφίσει ο καθένας σας.

-Είναι η ανυπαρξία υποδομών για να μπορούν να κινούνται άνετα, να εξυπηρετούνται και γενικά να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση  τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

-Είναι που υπάρχουν ακόμη  αμιαντοσωλήνες ύδρευσης που δεν έχουν αντικατασταθεί  και δίκτυα ύδρευσης που παρότι κατασκευάστηκαν πρόσφατα, παρουσιάζουν ήδη σημαντικά προβλήματα.

-Είναι που έχουμε το «προνόμιο», να πληρώνουμε από τα  ακριβότερα τέλη ύδρευσης στην Ελλάδα, σε μια Δημοτική  Επιχείρηση που παρόλα αυτά χρεοκοπημένη.

-Είναι τα νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται να βρουν θέσεις για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς.

-Είναι τα έργα και οι προμήθειες  που τα παίρνουν με αναθέσεις οι ημέτεροι εργολάβοι και οι εκτός Θεσπρωτίας προμηθευτές.

-Είναι οι αθλητικοί χώροι στα χωριά μας, που είναι εγκαταλειμμένοι  και γεμάτοι χόρτα.

-Είναι που δεν υπάρχουν  πουθενά δημοτικές τουαλέτες.

-Είναι που μας χρειάζονται νέα σύγχρονα  σχολικά κτίρια αφού αυτά που υπάρχουν δεν επαρκούν.

-Είναι που δεν εξυπηρετούνται οι επαγγελματίες του Δήμου. Για  τα ταξί  δεν υπάρχουν στέγαστρα,  για τα  εμπορικά καταστήματα δεν υπάρχουν χώροι φορτοεκφόρτωσης ενώ η λαϊκή αγορά της Ηγουμενίτσας είναι της δεκαετίας του 70.

-Είναι οι εθελοντικές οργανώσεις που αφήνονται στην τύχη τους και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που ενισχύονται ανάλογα με το πόσο τους συμπαθεί η εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

-Είναι το πράσινο, τα  λουλούδια, τα μνημεία και τα έργα τέχνης,   που  δεν υπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου και αυτά τα λίγα που υπάρχουν, έχουν τοποθετηθεί τις περασμένες δεκαετίες.

Στην παλιά πόλη της Ηγουμενίτσας, έχουμε υπολογίσει ότι   αντιστοιχεί  περίπου μόλις μισό    τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο, όταν στην Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι τα 8 τετραγωνικά. Και αυτό το λίγο που έχουμε, είναι άνισα κατανεμημένο  αφού υπάρχει κυρίως στην παραλιακή ζώνη.

Και όμως ο Δήμος Ηγουμενίτσας, Φίλες και Φίλοι,  τα τελευταία  χρόνια, ενώ οι άλλοι προχωρούν με γοργά βήματα,  επιμένει να πολεμάει με ξύλινα σπαθιά. Αποτέλεσμα; Σε κάθε εκλογές συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Αν θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά, οφείλουμε να προκαλέσουμε  ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ.

Και πως θα προκαλέσουμε αυτό το ηλεκτροσόκ;  

Με τοπικές  παρεμβάσεις ακριβείας,  σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που ανέφερα προηγουμένως. Μιλάω  για ένα πλέγμα πολύ συγκεκριμένων έργων, ισόρροπα σε όλες  τις Δημοτικές Κοινότητες, που θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και θα προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση στους κατοίκους τους.

Ο Δήμος είναι οι πολίτες του και στους πολίτες οφείλουμε σεβασμό!

Είμαστε ο μόνος αυτοδιοικητικός Συνδυασμός που φέρει στον λογότυπό του τη λέξη  «Ηγουμενίτσα» και παράλληλα, ακριβώς για να  δείξουμε ότι  αντιλαμβανόμαστε την έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης  και σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής,  έχουμε στο λογότυπο μας και τα ονόματα των υπολοίπων  Δημοτικών Ενοτήτων, του Παραποτάμου, των Συβότων, του Μαργαριτίου και της Πέρδικας!

Η καθαριότητα, το πράσινο, ο φωτισμός, οι  αστικοί και αγροτικοί δρόμοι,  η αλλαγή χρήσης παλιών κτιρίων, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες, τα έργα ύδρευσης, οι  μικροί χώροι πολιτισμού και αθλητισμού, οι προνοιακές δράσεις,   όλα αυτά είναι κομμάτια του πάζλ που ονομάζεται δημόσιος χώρος.

Τρίτος άξονας

Για  να ανακτήσουμε τον δημόσιο χώρο πρέπει παράλληλα να τολμήσουμε να οραματιστούμε και τα μεγάλα.

Υπάρχουν δύο  βασικές έννοιες που επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής που προσφέρει στους πολίτες του, και τη βιωσιμότητα ενός Δήμου:  Η «ταυτότητα»   και η «εικόνα».

Η «ταυτότητα», έχει να κάνει με το  σύνολο των ιδιοτήτων και των αξιών που καθορίζουν και χαρακτηρίζουν έναν  Δήμο και  τον  διαφοροποιούν  από άλλα μέρη.   Η «εικόνα»,   αναφέρεται στο πως ένας Δήμος γίνεται αντιληπτός  από το κοινό, είναι δηλαδή η αντίληψη που έχουμε ή που υπάρχει για αυτόν από τους έξω από αυτόν.

Εμείς οι μεγαλύτεροι,  που θυμόμαστε τα καλοκαιρινά μπάνια  στα Πλατάνια , στον Τιμόθεο και στο  κάμπινγκ του Ρέβη,  που ζήσαμε τη βόλτα στην παραλιακή με το παγωτό στον Σοτόπουλο, τις  εξέδρες στον Πήλιο, τον Ασπιώτη και  τον Λιονταρίδη.

Εμείς,  που όταν ήμασταν    μαθητές είχαμε 2 κινηματογράφους,  το σινεμά των Τσόγκα – Λιάκου – Τσουκανή και το σινεμά του Δάλλα, που πηγαίναμε στο Δρέπανο με το καΐκι του  Αριστείδη του Τσάτση και όταν σπάγαμε τα χέρια και τα πόδια μας,  μας πήγαιναν πρώτα στο Φαρμακείο του Πέτρου Λιάκου.

Εμείς που είχαμε προλάβει στην Ηγουμενίτσα Δημοτική Τηλεόραση,  Δημοτικό Ωδείο, Δημοτική Σχολή Χορού, ζήσαμε μια Ηγουμενίτσα που είχε ταυτότητα. Την ταυτότητα μιας μικρής επαρχιακής πόλης,  αλλά υπήρχε ταυτότητα.

Η Ηγουμενίτσα, (και αναφέρομαι στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων, στον Παραπόταμο, τα Σύβοτα, την Πέρδικα και το Μαργαρίτι ) δεν έχει σήμερα,  ούτε «ταυτότητα», ούτε «εικόνα»,  και  αυτό για να αλλάξει χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό όραμα,  ένα  επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο  που θα περιλαμβάνει  συγκεκριμένες δράσεις και  έργα υποδομής.

Δράσεις και έργα, που δεν είναι όλα στην αρμοδιότητα του Δήμου. Εμπλέκονται σε ορισμένα από αυτά το κεντρικό κράτος,  η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια ή ακόμη και ο ιδιώτης παραχωρησιούχος  του Λιμανιού. Ο Δήμος όμως, που  είναι ο επισπεύδων,  οφείλει,  είτε να συνεργαστεί, είτε να διεκδικήσει για να  τα προωθήσει.

Σας παρουσιάσαμε λοιπόν, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, 16 + 4  έργα ή δράσεις, που  μπορούν να υλοποιηθούν  μέσα στο χρονικό ορίζοντα της επόμενης  πενταετούς δημοτικής  θητείας,  για τα οποία δεσμευόμαστε και τα οποία θα αποτελέσουν τα 20  μεγάλα βήματα για την Ηγουμενίτσα του 2030:

16 Έργα

1ον) Ολοκλήρωση  και λειτουργία της Γ’ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

2ον) Ολοκλήρωση των μελετών,  ένταξη σε χρηματοδότηση και έναρξη  κατασκευής  του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα- Μαυρομάτι, συμπεριλαμβανομένου του Περιφερειακού της Ηγουμενίτσας,  που έπρεπε να αποτελεί τον πρώτο κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού.

3ον)  Αναβάθμιση των Αλιευτικών – Τουριστικών Καταφυγίων  Συβότων και  Πλαταριάς.

4ον) Κατασκευή και λειτουργία της  Μαρίνας στην Ηγουμενίτσα.

5ον) Προστασία  και ολοκληρωμένη διαχείριση, με ήπιες τουριστικές δραστηριότητες, του οικοσυστήματος Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου,  συμπεριλαμβανομένης της νησίδας Αγιονήσι.

6ον) Ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου (Πολεοδομικές Ενότητες Ηγουμενίτσας 2η, 4η 5η και 6η, ΣΧΟΟΑΠ Πέρδικας- Μαργαριτίου, Πράξη Εφαρμογής Συβότων και Μαυρουδίου κλπ).

7ον) Βελτίωση και νέα χάραξη  του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Πλαταριά- Σύβοτα.

8ον) Εκπόνηση από ομάδα ειδικών, μετά από δημόσια διαβούλευση και σταδιακή εφαρμογή του, Στρατηγικού Σχεδίου Ταυτότητας που θα περιλαμβάνει έργα όπως πεζοδρομήσεις, χώρους  νέων τεχνολογιών, ανάδειξη ιδιαίτερων κτιρίων (τοπόσημων) ή χαρακτηριστικών περιοχών, που θα προσδώσουν ιδιαίτερη  ταυτότητα στον Δήμο.

9ον) «Έξυπνος» αντιπλημμυρικός σχεδιασμός σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες,  με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ζώνη της Πλαταριάς- Συβότων- Πέρδικας και αναδιοργάνωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

10ον)Παρεμβάσεις για τον πολιτισμό. Ολοκλήρωση και λειτουργία του  Υπαίθριου Θεάτρου στο Τσιμπουρίκι,  του  ανακαινισμένου  κτηρίου του ΕΙΝ, λειτουργία Θερινού  Κινηματογράφου και Δημοτικού Θεάτρου, νέα διαρρύθμιση του ΠΑΝΘΕΟΝ και του περιβάλλοντος χώρου του και κατασκευή νέου χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Σύβοτα.

11ον) Έργα αστικής ανάπλασης στην παραλιακή ζώνη  και την περιοχή του Κάστρου της Ηγουμενίτσας, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Αγοράς.

12ον) Διορθωτικές παρεμβάσεις στο αποχετευτικό έργο των Συβότων – Πέρδικας – Πλαταριάς  (με τη σημερινή του μορφή είναι προβληματική η λειτουργία του) αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης.

13ον) Ολοκλήρωση του Αναδασμού στον κάμπο Μαργαριτίου και καταγραφή των γεωργικών γαιών για τη δημιουργία Γεωργικού Μητρώου του Δήμου, με άμεση δημοπράτηση των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους για πολυετή μίσθωση.

14ον) Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και  στάθμευσης με   διπλασιασμό των οργανωμένων θέσεων στάθμευσης σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πέρδικα και Πλαταριά και αύξηση της αναλογίας πρασίνου, από το μισό τετραγωνικό που είναι σήμερα,  σε τρία τετραγωνικά ανά κάτοικο.

15ον) Ανάδειξη   αρχαιολογικών χώρων, όπως της αρχαίας Ελίνας στην Πέρδικα και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως το Έλος Καλοδικίου στο Μαργαρίτι, ο Βραχωνάς στα Σύβοτα και το Πάρκο του Αγίου Αθανασίου στην Πέρδικα.

16ον) Δημιουργία Συντονιστικού Φορέα που θα λειτουργεί για λογαριασμό του Δήμου για την προσέγγιση των ειδικών ομάδων και την  προώθηση των διαφόρων μορφών εναλλακτικού-  θεματικού  τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, πολιτιστικός, συνεδριακός,  θρησκευτικός τουρισμός κλπ), για να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα που έχει πάρει κυριολεκτικά μόνος του επάνω του,  την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.  

+ 4 Δράσεις

17ον) Επιστροφή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα, είτε με τη μορφή Πανεπιστημιακού Τμήματος, είτε άλλων δραστηριοτήτων όπως μεταπτυχιακών προγραμμάτων, θερινών σχολείων ή ερευνητικών Ινστιτούτων.

Εμείς που κρατήσαμε το Πανεπιστήμιο ανοικτό, εμείς θα το ξαναφέρουμε πίσω.

18ον) Λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, όχι ως Κέντρου Υγείας που είναι σήμερα αλλά ως Μονάδας νοσοκομειακής περίθαλψης, όπως δηλαδή έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί.

19ον) Αναβάθμιση του Τελωνείου Μαυροματίου με τη λειτουργία Σταθμού Φυτο-υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου, ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγική δραστηριότητα και να διασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του.

Εμείς που ανοίξαμε το Τελωνείο Μαυροματίου, εμείς είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε να το αναβαθμίσουμε.

20ον)Διεκδίκηση  από την Κυβέρνηση πρόσθετων αντισταθμιστικών, ώστε να εκμεταλλευτούμε την παραχώρηση του Λιμανιού και να την κάνουμε περισσότερο ωφέλιμη  για την τοπική κοινωνία και  οικονομία!  

Δεν θα μείνουμε  με σταυρωμένα χέρια, μοιραίοι και άβουλοι, όπως η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε θα λαϊκίζουμε  προτείνοντας εταιρείες λαϊκής βάσης για να αγοράσουν το Λιμάνι, όπως έχει προτείνει η σημερινή και αυριανή Δημοτική Αντιπολίτευση.

Πόσους γραφικούς ακόμη θα μαζέψετε στους Συνδυασμούς σας; Πόσες ιδεολογικές αγκυλώσεις από το παρελθόν θα κουβαλάτε; Πόσους αυτόνομους, υποψήφιους Δήμαρχους θα έχετε μέσα στον ίδιο σας τον Συνδυασμό;

Φίλες και Φίλοι

Αυτός, είναι για εμάς ο πολιτισμός της καθημερινότητας, που είναι η μητέρα όλων των μαχών για την Αυτοδιοίκηση!

Και αυτή τη μάχη  εμείς, μόνο εμείς,  μπορούμε να την κερδίσουμε!

Γιατί έχουμε όραμα, γνώση, γνωριμίες,  και εμπειρία  με αποτελεσματικότητα.

Γιατί είμαστε ένας Συνδυασμός από καθαρούς, ικανούς, άξιους και έντιμους ανθρώπους, χωρίς εξαρτήσεις, που δεν έχουν σχέση με συμφέροντα και  σκοπιμότητες.

Δεν έχουμε «καρεκλοκένταυρους», που παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους χωρίς να κάνουν έργο, ούτε πολιτικούς καιροσκόπους που κοιμούνται το ένα βράδυ στον ένα Συνδυασμό και ξυπνούν την άλλη μέρα στον  άλλο, γλείφοντας εκεί που έφτυναν!

Γιατί έχουμε το ανάστημα να διεκδικούμε.

Γιατί έχουμε μαζί μας  νέους ανθρώπους. Αυτά  τα αστέρια που κοσμούν το ψηφοδέλτιο μας.

Που στο βλέμμα τους βλέπετε την αθωότητα του πρωτάρη αλλά και την ορμή   και τη δίψα  τους, να τα αλλάξουν όλα  στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Αυτοί οι νέοι, είναι και η καλύτερη απάντηση στα πολιτικά απολιθώματα  που έχουν στοιχηθεί τελευταία εναντίον μας,  και στις παλαιοκομματικές παρεμβάσεις  που γίνονται από ορισμένους  για να σταματήσουν την πορεία μας και να επηρεάσουν την επιλογή σας.

Μόνο εμείς λοιπόν μπορούμε,  γιατί, σε τελική ανάλυση, το μόνο που μας ενώνει, όλους τους ανθρώπους του Συνδυασμού μας, είναι ότι θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο που  αγαπάμε, που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε! Τίποτε άλλο, μόνο να προσφέρουμε!

Συνδημότισσες και Συνδημότες

Αυτούς τους υποψήφιους, του κεντρικού μας ψηφοδελτίου, για όλους είναι χρονοβόρο  και δύσκολο, αφήστε με τώρα  να σας τους παρουσιάσω, γιατί είναι τιμή και χαρά για εμένα να είναι συνεργάτες μου. Αυτοί χρειάζονται εμένα αλλά και εγώ δεν θα ήμουν τίποτα σε αυτό τον  όμορφο αγώνα χωρίς αυτούς.

Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο καθαρά αυτοδιοικητικό, με ανθρώπους  από διάφορους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους,  που εκφράζει τη δική μας αντίληψη και πρόταση για το μεγάλο άλμα της Ηγουμενίτσας στο μέλλον!

Έναν πολυσυλλεκτικό, ενωτικό και πραγματικά ανεξάρτητο Συνδυασμό,  που τον δημιουργήσαμε  χωρίς να διαθέτουμε μηχανισμό εξουσίας και χωρίς κομματικά δεκανίκια και πιέσεις, όπως οι άλλοι.

Αυτή η Ομάδα, που δεθήκαμε μεταξύ μας  στον αγώνα τον καλό,  όλοι μαζί, χωρίς καμία εξαίρεση,  θα είμαστε πάντα  ενωμένοι, όπως τώρα  και μετά τις εκλογές, σαν μια γροθιά, και θα έχουμε όλοι ρόλο και λόγο  στο καινούργιο που έρχεται στην Ηγουμενίτσα.

Κάναμε ένα έντιμο και καθαρό προεκλογικό αγώνα. Γυρίσαμε τρείς και τέσσερεις φορές  όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου. Συζητήσαμε με τους συμπολίτες μας και  παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Κάναμε μια  πρωτοποριακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  και όλη αυτή η  προεκλογική μας εκστρατεία, που  έγινε χωρίς ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες από την Αθήνα αλλά με τους δικούς μας εδώ τοπικούς εθελοντές, δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο  θα  οργανώσουμε αύριο τον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλο τον Συνδυασμό στην εθελοντική μας ομάδα.

Επιτρέψτε μου επίσης να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους συμπολίτες μας Βορειοηπειρώτες που ζουν εδώ ή στην πατρώα γή της Βορείου Ηπείρου,  και που αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο, δυναμικό, προκομμένο και δραστήριο  τμήμα της τοπικής μας κοινωνίας.

Ήμουν πάντα κοντά σας με έργα και όχι  με λόγια.  Με  το άνοιγμα του Τελωνείου Μαυρομματίου, τον οδικό άξονα Σαγιάδα- Κονίσπολη- Άγιοι Σαράντα,  τη χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας, την υγειονομική κάλυψη των ομογενών μας και  την επαναφορά  της σύνταξης των  ανασφάλιστων  υπερηλίκων. Αυτή την κοινή διαδρομή,  σας ζητώ να τη συνεχίσουμε και μέσα από το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ σήμερα και τη στήριξη που μας δίνετε.

Η απόφαση πλέον είναι δική σας!

Δώστε μας  την εντολή   για την αλλαγή στην Ηγουμενίτσα.

Καμία ψήφος να μη χαθεί.

Καμία ψήφος να μη χαριστεί, επειδή υπάρχει κάποια συγγένεια ή γνωριμία.

Αγώνας μέχρι την τελευταία ώρα.

Όπου και αν ανήκουμε, ότι και αν ψηφίσαμε  στο παρελθόν, πρέπει να σκεφτούμε  πάνω στην κάλπη ότι η δική μας ψήφος μπορεί να είναι μία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να είναι και η κρίσιμη ψήφος που θα καθορίσει το μέλλον της Ηγουμενίτσας.

Όλα είναι στο χέρι μας!

Πάμε για τη μεγάλη νίκη!

Ψηλά  τις καρδιές μας!

Ψηλότερα την Ηγουμενίτσα μας!

Μόνο  εμείς μπορούμε!

Αυτή,  είναι η  τελευταία  μας μεγάλη  ευκαιρία!

Ελάτε να φύγουμε από την παρακμή και  να σηκώσουμε το Δήμο μας εκεί που  πρέπει.

Ελάτε  μαζί,  να επιστρέψουμε την Ηγουμενίτσα στο μέλλον της.

Ελάτε,  μαζί για την Ηγουμενίτσα!

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου! 

Με τη νίκη!