ΑΠΕ: Ερωτήματα για τις άδειες και τις δυνατότητες προστασίας της Θεσπρωτίας

Τις βασικές προβλέψεις του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νταής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών, στις περιοχές αποκλεισμού, αλλά και στα περιθώρια που διαθέτει ο Δήμος για να διαμορφώσει ειδικότερους όρους μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Tο νέο πλαίσιο ισχύει από τις 19 Αυγούστου 2026. Έργα που είχαν έως τότε εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους εξακολουθούν, όπως ανέφερε, να εξετάζονται με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Για την Ήπειρο, οι ζώνες επιτάχυνσης για αιολικά εντοπίζονται κυρίως σε ορεινές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Ιωαννίνων, χωρίς αντίστοιχη αναφορά στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.

Ο κ. Νταής παρουσίασε τις περιοχές στις οποίες αποκλείεται η χωροθέτηση αιολικών, αλλά και εξαιρέσεις που, όπως είπε, επιτρέπουν εγκαταστάσεις υπό όρους σε άλλες περιοχές. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα χωροθέτησης αιολικών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, με τους προβλεπόμενους περιορισμούς, καθώς και στη σύσταση να αξιοποιούνται υφιστάμενοι δρόμοι πρόσβασης.

Για τα φωτοβολταϊκά, παρουσίασε πρόβλεψη ανώτατης κάλυψης 1,5% ανά Περιφερειακή Ενότητα. Επειδή δεν είναι σαφές αν στον υπολογισμό προσμετρώνται και οι ήδη εγκατεστημένες μονάδες, ο Δήμος θα ζητήσει διευκρίνιση και στοιχεία για την υφιστάμενη κάλυψη στη Θεσπρωτία και στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου έχουν προταθεί περιορισμοί για φωτοβολταϊκά, με βάση την προτεραιότητα της γεωργικής γης και τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Λώλος, χαρακτήρισε θετικό ότι το νέο πλαίσιο συνδέεται με τον χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και τη βιομηχανία και δίνει κατεύθυνση για το πού μπορούν να χωροθετηθούν έργα ΑΠΕ. Έθεσε, ωστόσο, το ερώτημα αν το όριο του 1,5% για τα φωτοβολταϊκά περιλαμβάνει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Πρότεινε να γίνει συζήτηση με τη συμμετοχή πολιτών και ενδιαφερόμενων φορέων ή να εκπονηθεί μελέτη, ώστε να προσδιοριστούν οι περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να κατευθυνθούν τέτοια έργα.

Ο Παύλος Αλεξίου άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική και υποστήριξε ότι το νέο πλαίσιο δεν σταματά τις άδειες που είχαν ήδη προχωρήσει. Αναφέρθηκε σε σχεδιαζόμενα έργα στη Θεσπρωτία και επισήμανε ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα για περιοχές όπως η Νιάλα και η Μουργκάνα. Κάλεσε τον Δήμο να αξιοποιήσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό για να θέσει πρόσθετους περιορισμούς και να σταθεί μαζί με τους κατοίκους απέναντι σε έργα που, κατά την άποψή του, απειλούν το περιβάλλον.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Αντ. Μπέζας, ζήτησε πλήρη καταγραφή των έργων και των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ σε όλη τη Θεσπρωτία, με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν από τις 19 Αυγούστου 2026. Έθεσε ερωτήματα για το Μαυρούδι, το Λαδοχώρι, το Βεβοχώρι, την Πλαταριά και την Πέρδικα, επισημαίνοντας ότι οι μεταβατικές διατάξεις διατηρούν σε ισχύ άδειες και περιβαλλοντικούς όρους που είχαν εκδοθεί πριν από την εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Ο κ. Μπέζας υποστήριξε ότι η προστασία δεν είναι καθολική. Όπως ανέφερε, η κατηγορία τουριστικής ανάπτυξης στην οποία εντάσσονται τα Σύβοτα αποκλείει νέα αιολικά, ενώ η Πέρδικα δεν έχει την ίδια πρόβλεψη. Επισήμανε ακόμη ότι ο περιορισμός για ανεμογεννήτριες σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων δεν καλύπτει αυτομάτως χαμηλότερες κορυφογραμμές και ότι δεν αποκλείονται συνολικά οι εγκαταστάσεις σε περιοχές Natura.

Ως δυνατότητα παρέμβασης, πρότεινε να αξιοποιηθούν το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο σχεδιασμός της παράκτιας ζώνης, ώστε να καθοριστούν περιοχές τουρισμού και αναψυχής γύρω από την Πέρδικα, την Ηγουμενίτσα, την Πλαταριά και το Μαργαρίτι, όπου θα μπορούσαν να αποκλειστούν έργα ΑΠΕ. Για τα φωτοβολταϊκά έθεσε επίσης την ανάγκη να προσδιοριστούν ζώνες προστασίας της γεωργικής γης.

Ο κ. Νταής ανέφερε ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός δίνει στον Δήμο τη δυνατότητα να προτείνει περιοχές και πρόσθετους όρους. Είπε ακόμη ότι ο Δήμος έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για περιορισμούς στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη υψηλής προτεραιότητας.

Related Posts